Acılı okulda öğrencilere psikolojik destek veriliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 11:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İzmir Zafer İlköğretim Okulu'nda, hafta sonu meydana gelen kazada hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Aksaray'da meydana gelen ve bütün Türkiye'yi üzüntüye boğan kaza sonrası Zafer İlköğretim Okulu'nda bugün haftanın ilk dersi yapıldı. Sabah erken saatlerde okula gelen öğrenci ve veliler ile öğretmenlerin son derece üzgün oldukları gözlendi. Okulun girişine asılan bir yazıyla velilerin okula girmemesi gerektiği bildirilirken, kapıda bekleyen bir görevli velilere okula alınmayacaklarını söyledi. Okulda İl Sağlık Müdürlüğü'nün tahsis ettiği bir ambulans ve sağlık ekibi hazır bekletilirken, okula gelen psikologlar teneffüs zillerinin çalmaması yönünde karar aldı. Bu nedenle okulda ilk ders zili çalınmadı. Bir süre bu şekilde devam edeceği belirtildi. Canlı yayın araçları ve gazeteciler de erken saatlerde okul önüne gelerek beklemeye başladı. Veliler ve medya mensupları okula alınmadı.

Pazartesi olması nedeniyle sabah tören düzenlendi. İstiklal Marşı'nın okunmasından önce kazada hayatını kaybeden öğretmen ve öğrenciler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihabir Çuhaoğlu, öğrencilere yönelik bir konuşma yaptı. Çuhaoğlu, "Çok acı bir olay yaşadık. Bir daha olmamasını temenni ediyoruz. Ölenleri rahmetle anıyoruz, yakınlarının başı sağ olsun. Yaralılara acil şifalar diliyoruz" dedi.

Sabah saatlerinde okul önüne gelen kazada eşi Elif Çalmanda ve kızı Fatma Çalmanda'yı kaybeden Halil İbrahim Çalmanda, acısının çok büyük olduğunu söyledi. Hayatta kalan kızı Başak Çalmanda ile sabaha kadar uyuyamadıklarını söyleyen baba Çalmanda, "Bütün aileler üzgün. Evde uyuyamadık. Hayatta kalan kızım her dakika gözyaşı döküyor. Çok büyük bir acı" diye konuştu.

Bu arada, başka okullardan öğretmenler, kazada ölen meslektaşları ve öğrenciler için siyah çelenkler gönderdi. Aynı semtte bulunan Beştepeler Lisesi'nden bir öğrenci grubu da okula gelerek, başsağlığı diledi.

Okulu ziyaret eden İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'ndan emekli sanatçı 75 yaşındaki Kaya Bekat ise, duygularını yazdığı bir şiirle dile getirdi. Sanatçının dizeleri şöyle:

"Bir acı felaketle kavrulduk yine bugün/ Aman Allah'ım aman bu işe ne diyeyim/ Kalbimizin üstüne taş yetmez bilin bugün/ Nasıl yanmaz yüreğim, gitti nice bebeğim/ Zaferin çocukları, öğretmen, ana, bacı/ Trafik canavarı senden geldi bu acı/ İzmir Eşrefpaşa'dan yükseldi feryat sancı/ Konaklım komşum hepsi gitti nice bebeğim/ Kan ağlıyor bizimle bugün bütün Türkiye/ Ne büyük bir gaflettir bu/ Gece seyahat niye tedbirsiz bir davranış/ Evladım diye diye rahmet yağsın hepsine/ Gitti nice meleğim."


Aksaray'da, aralarında Zafer İlköğretim Okulu öğrenci, öğretmen ve velilerinin de bulunduğu 33 kişinin öldüğü çok sayıda kişinin yaralandığı trafik kazasının ardından ilk eğitim gününde, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğü psikologları, öğrencilere psikolojik destek vermek amacıyla okula geldi.

Eşrefpaşa semtindeki Zafer İlköğretim Okuluna gelen öğrencilerin ve velilerin oldukça üzgün oldukları görüldü. Okula gelen öğrenci ve velilerden bazıları, uzun süre gözyaşı döktü.

Öğrencilerin bahçede toplanmalarının ardından, kazada ölenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Konak İlçe Milli Eğitim Müdürü Cihabir Çulhaoğlu, yaptığı konuşmada, üzücü bir olay yaşadıklarını belirterek, "Bazı öğrencilerimiz kazada öldü. Ancak eğitimimiz devam ediyor. İnşallah böyle büyük bir üzüntüyle bir daha karşılaşmayız" dedi.

Konuşmanın ardından öğrenciler sınıflarına girdiler.

Bu arada, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Sağlık Müdürlüğünde görevli psikologlar, öğrencilere psikolojik destek vermeye başladı.

Okuldaki her sınıfta 2 psikoloğun öğrencilerle konuştuğu bildirildi. Öğrencilerle ilgili herhangi bir sağlık sorunu yaşanması ihtimaline karşı 112 Hızır Acil Servis ekibi okulda hazır bulunduruldu.

EĞİTİME ARA YOK

Zafer İlköğretim Okuluna gelen İzmir Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, okul girişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Okulda eğitime ara verilmeyeceğini belirten Aydoğan, şöyle konuştu:

"Çocuklarımızı kaybettiğimiz için hepimiz çok üzgünüz. Ancak bu okulda eğitime ara vermeyeceğiz. Şu an öğrencilerimize psikolojik destek sağlamak amacıyla her sınıfta 2 psikolog görevli bulunuyor. Rehber öğretmenlerimiz ve diğer görevlilerimizle öğrencilerimize tüm desteği sağlıyoruz. Kazada bir ihmal veya başka bir unsur olup olmadığı ile ilgili adli ve idari soruşturma sürüyor.

Şu an bu konuda bir şey söyleyemem." Okul müdürü veya yöneticilerden görevden alınan olup olmadığının sorulması üzerine Aydoğan, "Hayır, okul müdürü ve tüm yöneticiler görevlerinin başında" dedi.

OKUL ÖNÜNDE BEKLEYEN VELİLER

Çocuklarını okula bıraktıktan sonra okul önünde bekleyen velilerin oldukça üzgün oldukları görüldü. Aksaray'daki kazada eşi Elif ve 2-A sınıfında okuyan kızı Fatma'yı kaybeden Hali İbrahim Çalmanda, aynı okulun 7-A sınıfında okuyan diğer kızı Başak'ı okula getirdi.

Evde hala eşinin ve kızının eşyalarını kokladığını ifade eden Çalman, "Bu acıyı kaldırmak çok zor" dedi.

Hayatta kalan tek varlığının okula bıraktığı kızı Başak olduğunu belirten Çalman, onunla hayata tutunmaya çalıştığını söyledi.

Okul önünde bekleyen velilerden Abdülkadir Sevinç ise kızı Azize'yi kazada kaybettiğini belirterek, "Ölen kızımı kim verecek bana? Bu ölümlerin sorumluları kimse çıksın ortaya. O kadar kişiyi bu otobüse kim bindirdiyse hesabını versin" diye konuştu.

Kazada ölen bazı öğrencilerin yer aldığı 2-A sınıfının öğlen derslere başlayacağı bildirildi.

Sabah saatlerinde okul önüne gelen 2-A sınıfı öğrencilerinden Aybek Kılıç'ın da üzgün olduğu görüldü. Kılıç, arkadaşlarının ölümüne çok üzüldüğünü söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber