SSM Müsteşarı: ABD'nin askeri malzemelerine ihtiyacımız kalmadı

Savunma Sanayii Müsteşarı Demir: Akıllı bombalar, kanatlı güdüm kitleri, hassas güdüm kitleri, lazer güdüm kitleri, nüfuz edici bomba gibi imalatlarda önemli mesafeler kaydettik ve teslimatlara başladık. ABD'den geçmiş yıllarda defalarca isteyip bir kısmını nazla, niyazla gecikmeli de olsa alabildiğimiz, daha sonra yapıp kullanmaya başladığımız hassas güdüm kitleri konusunda aldığımız mesafe önemli. Geçen ay Başbakanımızın ziyareti sırasında bize görüşmelerde 'Ne isteyelim, var mı bir talebiniz' diye sorduklarında gönül rahatlığıyla 'Hiçbir şey istemiyoruz, bunu bildirebilirsiniz' dedik.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Aralık 2017 19:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSM Müsteşarı: ABD'nin askeri malzemelerine ihtiyacımız kalmadı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Savunma Sanayi Sektör Meclisi, TOBB Birlik Merkezi'nde toplandı. Toplantıda konuşan Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, Müsteşarlık bünyesinde yürütülen proje sayısının 600'e ulaştığını belirterek "Uzun menzilli karadan karaya füze teslimatlarımız devam ediyor, Bora ve Kasırga füzelerimizin imalatları sürdürülüyor" dedi.

Demir, Türk savunma sanayisi ve sanayicilerden beklentilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, sektörün, "Güçlü Türkiye" için beklentilerden fazlasını yapması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "seferberlik talimatını" savunma sanayisinde hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.

PROJELERDEN 50'Sİ BAŞLADI

Göreve başladığında Müsteşarlık bünyesinde 300 civarındaki proje sayısının 600'e ulaştığını belirten Demir, "Projelerden 50'si 2017'de başladı. Elimizde Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde çıkan 22 karara ilaveten yaklaşık 40 proje imza aşamasında bekliyor." dedi.

Zırhlı personel taşıyıcı ve muharebe araçlarında önemli teslimatlar yapıldığını anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Akıllı bombalar, kanatlı güdüm kitleri, hassas güdüm kitleri, lazer güdüm kitleri, nüfuz edici bomba gibi imalatlarda önemli mesafeler kaydettik ve teslimatlara başladık. ABD'den geçmiş yıllarda defalarca isteyip bir kısmını nazla, niyazla gecikmeli de olsa alabildiğimiz, daha sonra yapıp kullanmaya başladığımız hassas güdüm kitleri konusunda aldığımız mesafe önemli. Geçen ay Başbakanımızın ziyareti sırasında bize görüşmelerde 'Ne isteyelim, var mı bir talebiniz' diye sorduklarında gönül rahatlığıyla 'Hiçbir şey istemiyoruz, bunu bildirebilirsiniz' dedik."

Hava ve kara araçlarının motor ve transmisyon ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması amacıyla ilgili alanlarda geliştirme projelerini başlattıklarına işaret eden Demir, Milli Piyade Tüfeği teslimatlarının devam ettiğini dile getirdi.

MİLLİ FÜZE SİSTEMİ PROJELERİ

Müsteşarlık bünyesinde çok sayıda Ar-Ge projesinin başlatıldığına değinen Demir, "Son günlerin popüler konusu S-400'ler varken ısrarla milli hava savunma füze sistemi çalışmamızın başladığını ve şirketlerimizin bu çalışmaları devam ettiğini belirtiyoruz. Özellikle Hisar-A, Hisar-O, Hisar-U gibi sistemlerin çalışmalarının şu anda yapıldığını vurgulamak istiyoruz." diye konuştu.

Demir, bugüne kadar bin 100'den fazla Kirpi, 300'ün üzerinde Kobra, 230'u aşkın Ejder Yalçın zırhlı aracının Silahlı Kuvvetlere verildiğini bildirdi.

Altay tankının seri üretimi için teklifleri aldıklarını belirten Demir, "Değerlendirmenin akabinde hızla seri üretim faaliyetlerine başlayacağız." ifadesini kullandı.

Demir, ATAK helikopterinin 26'ncısının teslim edildiğini, 27'ncisinin hazırlıklarının sürdüğünü; 38'i taktik, 5'i operatif 43 insansız hava aracının hizmet verdiğini, bunların yaklaşık 10'unun silahlı olarak kullanıldığını söyledi.

İsmail Demir, "Uzun menzilli karadan karaya füze teslimatlarımız devam ediyor, Bora ve Kasırga füzelerimizin imalatları sürdürülüyor." dedi.

"CESARET, YÜREK VE ADANMIŞLIK İŞİ"

Demir, sektörün insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasına yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını, bunlara yenilerini ekleyecekleri belirtti.

İnsansız ve Otonom Kara Araçları Tasarım Yarışması'na benzer yeni yarışmalar düzenleyeceklerini anlatan Demir, bu konudaki projelere sanayicilerden destek ve katkı vermesini beklediklerini dile getirdi.

Demir, insan kaynağına yapılan yatırımın en önemli ayaklarından birini, sürpriz etkisi yapacak teknolojilerin hayata geçirilmesi ve buna uygun bir ortamın yaratılması olarak gördüklerini vurguladı.

Savunma sanayisine seferberlik ruhuyla katılmak gerektiğine işaret eden Demir, "Sanayicilerimiz başta olmak üzere bu ruhu derinden hissetmek gerekiyor. Sanayicilik bir anlamda kahramanlıktır. Kolay para kazanılabilecek bir dizi alan varken parayı savunma sanayisine yatırmak ve burada çok büyük kazanç beklemek akıllı değil, cesaret, yürek ve adanmışlık işidir." değerlendirmesinde bulundu.


Milli olarak geliştirilecek ve üretilecek olan Turboşaft Motoruna katkı verecek alt yüklenicilerin proje kapsamında edinecekleri kabiliyetlerin, orta ve uzun vadede Türkiye'nin savunma ve havacılık sanayiine büyük katkı sağlaması hedefleniyor.

Çalıştayda konuşan SSM Müsteşar Yardımcısı Mustafa Şeker önemli açıklamalarda bulundu bu açıklamalardan bazı satırbaşları:

Ciddi bir gizli ambargo altındayız. Malzeme seviyesine kadar kendimiz yapıyoruz.

Lazer güdüm kitinin motoru İsviçre'den geliyordu, 3-4 ayda yan sanayimiz üretti.

SİHA'yı yaptık lazer işaretleyici kamera satılmadı; ASELSAN yaptı, uçuruyoruz.

TEI'nin çekirdek motoru ortaya çıktı. 5. yılda nihai Turboşaft motoru ortaya çıkaracağız ve geri kalan sürede ise kalifikasyon ve test süreci başlayacak


250 yakın firma temsilcimiz bugün burada bizimle beraberler, beklentimizin çok ötesinde bir katılım oldu.
Özgün Platformlarımızı satmak istediğimiz de alt sistemlerde yurtdışı satışlarda önümüze hep engeller çıkıyor. 3 yıl önce Alt Sistemler Daire başkanlığımız bünyesinde bu sorunları aşmak için yeni bir yapılanmaya geçtik.

Turboşaft motor projesin de 10 ay önce imzaları attık. Proje için 8 yıllık bir takvim öngörüyoruz. Ancak 2.yılın sonunda Turboşaft motorunu göreceğiz.


TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit'in konuşmasından bazı önemli satırbaşları:

Motorun üzerinde bir çok alt sistem var. Yan sanayi firmalarımızı artık yüksek teknoloji üreten, tasarım yapan bir hale getirmek istiyoruz. Bu çalıştay ile bugün bunun başlangıcını yapıyoruz. Bugün ve yarın 170'e yakın ikili görüşme yapılacak

Geçen hafta TF-X motor ihalesi için teklifimizi verdik. Eğer bu ihaleyi alırsak, Turboşaft programın da alt sistemler alanında bizimle çalışacak firmalara, yeni bir saha da açmış olacağız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber