Yeni Hukuk Fakültesi kurulmasına karşı dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Barosu Başkanlığı, Çukurova Üniversitesi bünyesinde hukuk fakültesi kurulmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştayda dava açtı.

Baronun avukatı Kemal Vuraldoğan tarafından açılan öncelikle yürütmenin durdurulması ve esasta iptali istemli davanın dilekçesinde, Türkiye'de 32 üniversitede hukuk fakültesi olduğuna işaret edilerek, hukuk fakültesi sayısı ve kontenjanlarının ihtiyacın üzerinde olduğu savunuldu.

Türkiye'deki mevcut hukukçu öğretim üyeleriyle 32 üniversitede hukuk eğitimi verilmesinin mümkün olmadığı ileri sürülen dilekçede, bu durumun, ülkedeki hukuk eğitimini olumsuz yönde etkilediği, gerektiği gibi eğitim alamayan hukuk fakültesi mezunlarının işsiz kalmasına ve kötü koşullarda çalışmasına yol açtığı ifade edildi.

?HUKUK FAKÜLTELERİMİZ ŞOFÖR ADAYI YETİŞTİRMEKTEDİR?

Dilekçede, Ankara Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonunca şoför alımı için açılan sözlü sınava ilişkin ilanda, hukuk fakültesi mezunlarına öncelik verileceğinin belirtildiği öne sürülerek, ?Bu ilan, Türkiye'deki hukuk eğitiminin vardığı noktayı gözler önüne sermektedir. Adalet Bakanlığına göre de ülkemizdeki hukuk eğitimi yetersizdir ve hukuk fakültesi mezunları ihtiyacın üzerindedir. Hukuk fakültelerimiz hukukçu değil şoför adayı yetiştirmektedir? denildi.

Türkiye'deki mevcut hukuk eğitiminin, avukatlık ve hakimlik mesleğini olumsuz etkilediği ve yargıya olan inanç ile güveni sarsacak nitelik taşıdığı iddia edilen dava dilekçesinde, yeni hukuk fakültesi açmakla kamu yararı sağlanmasının mümkün olmadığı, Bakanlar Kurulunun bu yöndeki kararının hukuka aykırı olduğu ileri sürüldü.

Dava dilekçesinde, yeni hukuk fakültesi açılması kararının, kamu yararı değil yerel siyasi dengeler gözetilerek alındığı öne sürülerek, ?Yerel siyasetin hukuk fakültesi açmaktaki gayesi, fakültede görev yapacak öğretim üyesi ile öğrenim görecek öğrencilerin kentte barınmak suretiyle kent ekonomisine katkı sunmasını sağlamaktır? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber