Doğum iznini erkek de kullanacak, yolculuk daha güvenli olacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Nisan 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ANKARA - Türkiye için gelecek yedi yılda yapılması öngörülen reformları içeren 'AB Müktesebatına Uyum Programı'nda halkın hayatını doğrudan değiştirecek reformları beraberinde getirecek düzenlemeler yer alıyor. İşte bu düzenlemelerden bazıları:

Daha hijyenik gıdalar

Tüketicinin korunmasına yönelik önlemler alınması. Gıda maddelerinin daha hijyenik hale getirilmesi. Klima sistemlerinden çıkan emisyonların kontrol altına alınması. Posta hizmetlerinde kalitenin yükseltilmesi. Yapı malzemelerinin standartlara uygun pazarlanması. Karayolu taşımacılığında yolcu güvenliğinin artırılması. Motorlu araçların temel emniyet ve sağlık gereklerine uygunluğunun sağlanması. Enerji tüketen ürünlerin henüz tasarım aşamasında dahi çevre korunmasının dikkate alınması. Şantiyelerde malzemelerin kullanım amacına ve temel gereklere uygun olarak kullanılmasının denetlenmesi.

Acil durumda 112

Deterjanların insan ve çevre sağlığını koruyacak şekilde üretilmesi. 112 Acil numarasının sadece sağlık alanında değil, güvenlik, yangın ve doğal afetler gibi (ABD'deki 911 uygulamasında olduğu gibi) tüm acil durumlar için geçerli kılınması. Sağlık ürünlerinin piyasaya arzı sırasında güvenliğe uygunluğunun denetimi. Hayvan kaynaklı dokular kullanılarak imal edilen tıbbi cihazlar hakkında gerekli düzenlemeleri yapmak ve insan sağlığını korumak. Kalça, diz ve omuz eklem implantlarının yeniden sınıflandırılmasına ilişkin gerekli düzenlemeleri yapmak ve insan sağlığını korumak. Hayvan hastalık teşhis ve analizinde bulunan laboratuvarların teknik ve hijyenik yönünden kriterlerini belirlemek.

Koyun-kuzular kayıt altına

Küçükbaş hayvanların kayıt altına alınmasının sağlanması. Hayvanların uygun koşullarda nakillerinin sağlanması. Newcastle hastalığının ortaya çıkması halinde uygulanacak önlemlerin belirlenmesi. Tüberküloz kontrolünün sağlanması. Her türlü hayvan hastalığı ile AB standartlarında mücadele.

Üretilen veya ithal olarak getirilecek tüm veteriner biyolojik ürünlerin kalite kontrollerinin yapılabilmesi amacıyla alınacak numunelerle ilgili kriterlerin belirlenmesi. İlk, periyodik ve ani muayenelerle şikâyet ve stok muayenelerinin usul ve esaslarının belirlenmesi.

Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemelerin üretimi, işlenmesi ve dağıtımıyla ilgili tüm aşamalarda insan sağlığı ve tüketici menfaatlerinin korunması. İnsanlardan, hayvanlardan ve hayvansal ürünlerden bulaşabilecek hastalıklara ve diğer tehlikelere karşı korunması, salgın hayvan hastalıkları ile AB standartlarında mücadele sağlanması.

Kümes hayvanlarında kuş gribinin başgöstermesi halinde başvrurulacak önlemlerin belirlenmesi. Virüsün tipi ne olursa olsun şap hastalığı salgını durumunda uygulanacak asgari kontrol önlemleri ile şap hastalığı ile ilgili olarak, çiftçi topluluğu ile yetkili makamların farkındalığının ve hazırlıklı olmalarının artırılmasını amaçlayan belirli koruyucu önlemlerin düzenlenmesi.

Velayete yeni düzen

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinin yönetim, işleyiş ve uygulamalarının raporlanmasını daha sağlıklı bir zemine oturtmak. Çocukların velayet hakkına sahip olmayan kişilerce bir ülkeden diğerine haksız olarak götürülmesi olaylarıyla uluslararası platformda etkin şekilde mücadele edilebilmesi için uluslararası hukuki işbirliğinin geliştirilmesi.

Doğum nedeniyle verilen ücretsiz iznin anne ve baba arasında paylaşılmasıyla ebeveyn izni oluşturulması. Evlilik dışında doğan çocukların, babaları ile aralarında soy bağlarının, tanıma veya hâkim kararı ile kurulması hususlarının çağdaşlaştırılması. Şiddet mağduru olan çocukların, suç nedeniyle uğradıkları maddi ve manevi zararların hakkaniyete uygun olarak sosyal dayanışma içerisinde giderilmesi ve gerekli yardımın yapılması.

İnternete kontrol

İşyerlerinde alınması gereken tüm güvenlik önlemlerinin artırılması. Türk sanayinin ve KOBİ'lerin rekabet güçlerini artıracak bir yol haritasının hazırlanması. Şiddete maruz kalan aile fertlerinin korunması. İnternet ortamında işlenebilecek suçlara karşı etkin önlemler alınması. Yargılama sisteminin basitleştirilmesi, daha doğru, amacına uygun, hızlı ve etkin yürütülmesi. TRT'nin revize edilmesi.

Hayat boyu öğrenim

Aile içi sorunların çözümü amacıyla özel kurumların kurulması. Çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik önlemler alınması. Çalışanların iş ortamlarında gürültü, kimyasal maddeler, patlayıcı maddeler, biyolojik, kansorejen maddelerden kaynaklanabilecek sağlık risklerinden korunmalarına yönelik önlemler alınması. Yapı işlerinde alınacak güvenlik önlemlerinin geliştirilmesi.

Hayat boyu öğrenme için stratejik amaçların belirlenmesi. Her yaştaki vatandaşların eğitim düzeyinin yükseltilmesinin sağlanarak Türkiye'nin gelişmiş bir bilgi toplumu haline getirilmesi.

Kozmetikte deney yasağı

Çevrenin daha etkin şekilde korunması. İnsanın ve çevrenin hava kirliliğinden korunması için önlemler alınması. Kozmetik ürünlerin imalat sürecinde hayvanlar üzerinde deney yapılmaması. Kozmetik ürünlerin topluma güvenli, etkili ve kaliteli şekilde ulaştırılması.

İhalelere AB düzeni

Beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasının saydamlık ve hakkaniyet ilkelerine göre düzenlenmesi, ulusal mesleki yeterliliklerin belirlenmesi. Sigortacılık sektörünün daha etkin şekilde denetlenmesi. Suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesine yönelik tedbirler. İhale mevzuatının AB standartlarına uyarlanması. Ticaret mevzuatının AB müktesebatına uyumunun gerçekleştirilmesi. Gümrük hizmetlerinde etkinliğin sağlanması.

Su, enerji, ulaştırma ve posta hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteren kurum veya kuruluşların tabi oldukları hukuki rejime bakılmaksızın gerçekleştirdikleri alımların AB mevzuatıyla uyumlu bir şekilde düzenlenmesi. İmtiyaz ihalelerinde AB normlarına uygunluğun sağlanması. Kamu İhale Kanunu'nda elektronik ihale konusunda yapılan düzenlemelerin hayata geçirilmesi.

Altın hisse süresine sınır

Sigortacılık sektörünün etkinleştirilmesi. Ayrımcılık içeren ve gerçek-tüzel kişilerin sektörde faaliyetlerini kısıtlayan düzenlemelerin kaldırılması. Havalenin icra edilmemesi halinde havale işlemini yapan kurumlarca garanti sağlanması. Sınırötesi avro ödemelerinde yurtici ve yurtdışı havale ücretlerinin eşitlenmesi. Yabancı sermayeye getirilen sınırlamaların kaldırılması. Altın hisse uygulaması konusunda sürenin sınırlandırılması. Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi amacıyla yükümlüler, yükümlülük denetimi, başkasının hesabına yapılan işlemlerin beyanı, gümrük idaresine açıklama yapılması ve diğer tedbirlere ilişkin esasların düzenlenmesi. AB pasaportu ve menşe ülke denetimi kurallarının kabulü. Altın hisse uygulaması konusunda sürenin sınırlandırılması (Tüpraş, Telekom gibi kuruluşlarda Genelkurmay Başkanlığı'nın çekinceleri doğrultusunda yönetimde söz sahibi olunmasını sağlayan Altın hisse uygulamasına gidilmişti).

Rekabet politikası

Devlet yardımları otoritesinin oluşturulması, uygulamaların izlenmesi ve denetlenmesi. Hazine garantilerine yönelik düzenlemelerin Avrupa Topluluğu'nu kuran anlaşmanın garantiler şeklinde devlet yardımlarına ilişkin düzenlemeleriyle uyumlu hale getirilmesi.

Yabancılara koruma

Mesleki hizmetler kapsamında görev alacak yabancı uyrukluların ulusal ve uluslararası projelerde görev yapacak yabancıların çalışma izin taleplerine ilişkin olarak uygulama sürecinde ortaya çıkan ihtiyaçların giderilmesi. Hizmetlerin serbest dolaşımının sağlanmasını teminen çalışma izni verilmesine ilişkin usullerin AB'deki uygulamalara paralel bir şekilde düzenlenmesi ve çeşitli mesleklerde vatandaşlık şartının kaldırılması.

Yabancıların Türkiye'de taşınmaz mal edinmenin AB prensipleri çerçevesinde düzenlenmesi.

Mesleklere girişi sağlayacak olan yükseköğretim programlarının müfredatının AB programlarına uygun hale getirilmesi.

Ulusal mesleki yeterlilikleri belirleyecek komitelerin oluşturulması. Ulusal seviyede düzenlenmiş mesleklerin bir envanterinin çıkarılması.

Silahlar 'av' için

Sivil kullanım amaçlı silahların ruhsatlandırılması, ithal ve üye ülkeler arasında kişilerle birlikte taşıma usullerinin belirlenmesi, av amaçlı kullanılacak silahların ülkeye girişine ve kullanılmasına yönelik kolaylıkların sağlanması.

Kültürel objelerin, AB'de geçerli malların serbest dolaşımı ilkesinden olumsuz yönde etkilenmemesini sağlayarak yasadışı dolaşımlarının önlenmesi.

Fikri mülkiyet koruma altında

Fikri mülkiyet hakları alanında Dünya Telif Hakları Anlaşması'na taraflılığın sağlanması. Patent mevzuatının AB ile uyum düzeyinin artırılması. Marka mevzuatında AB'ye uyum. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun AB standartlarında yenilenmesi.

Okullara enerji yöneticisi

Yerli tarım ürünlerinden üretilen biyodizelin kullanımının teşvik edilmesi. Okullarda enerji yönetimi sisteminin kurulması. Milli Eğitim Bakanlığı binalarına enerji yöneticisinin atanması. Toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması. Teknolojik gelişmeler sonucu Avrupa Birliği tarafından buzdolaplarının enerji etiketlerine düzenleme getiren değişikliğin iç hukuka aktarılması.

Binalara enerji belgesi

Nükleer enerji, iyonlaştırıcı rasyasyon kaynakları ve radyoaktif atıklara ilişkin her türlü tesis, cihaz, malzeme ve maddelerle bunlara ilişkin uygulama ve faaliyetlerle tehlike durumu yönetiminin benimsenmesi. Binaların enerji kullanımlarına göre belgelendirilmesi.

AB ehliyeti verilecek

Sürücü belgelerinin AB sürücü belgeleriyle uyumlaştırılması. Belirli araçlara hız sınırlayıcı teknik cihaz takılması.

Türk bayraklı gemiler, Türkiye'nin deniz yetki alanlarına giren yabancı bayraklı gemiler ve liman, kıyı ve deniz tesisleri ile ilgili olarak Türkiye'de deniz emniyetinin sağlanması.

Rekabete dayalı esaslar çerçevesinde kaliteli, sürekli ve emniyetli demiryolu taşımacılık hizmetinin uygun ücretlerde kullanıcılara sunulması.

Paketlenmiş biçimde deniz yoluyla taşınan zararlı maddelerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi. Türkiye limanlarına gelen yabancı bayraklı gemilerden kaynaklanan pis su kirliliğinin önlenmesi.

Avrupa Hava Trafik Yönetim Ağı'na işlerlik kazandırılması. Tek Avrupa Seması'nda hava sahasının düzenlenmesi ve kullanımıyla ilgili yasal çerçeveyi oluşturmak.

Sendikal haklar artırılıyor

Sendikal haklar önündeki sınırlamaların kaldırılması. Kamu görevlilerinin sendikal haklarının artırılması. Memur ve kamu görevlilerinin iş sağlığı ve güvenliğine yönelik önlemler alınması.

Evsizlere verilecek bakım hizmetlerinin belirlenmesi. Bakıma muhtaç özürlülerin bildirimi, tespiti, değerlendirilmesi ile bakım hizmetlerine, bakım ücretlerine ve ödemelerine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi. Sosyal güvenlik kurumlarına tabi olmayan, bakıma muhtaç özürlülerden ailesini kaybetmiş olanlar ile ailesi ekonomik veya sosyal yoksunluk içinde bulunan bakıma muhtaç özürlüleri, bu özürlülere verilecek bakım hizmetlerini, hizmetlerin ücretlendirilmesini ve ücretlerin ödenmesini standardize etmek.

Türkiye'nin İstihdam ve Sosyal Dayanışma Topluluk Programı'na katılımını düzenlemek. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun uygulanmasını sağlamak.

İşyerlerinde çalışanları maruz kaldıkları yapay radyasyondan korumak için asgari sağlık ve güvenlik şartlarının belirlenmesi. Toplu iş sözleşmesi, grev ve lokavt konusunda AB standartlarında düzenlemelere gitmek.

İşçilerin gürültüye maruz kalmaları sonucu sağlık ve güvenlik yönünden oluşabilecek risklerden, özellikle işitmeyle ilgili risklerden korunmaları için özel önlem almak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber