Bürokratlar seçim endişesinde, sağlık primleri takipte

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 18 Nisan 2007 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçim sonrası af gelmesi umuduyla sosyal güvenlik primlerinin ödenmeyeceğinden endişe duyan bürokratlar primlerin yatırılma trendini takibe aldı. Sosyal güvenlik kurumlarına ise martta 1.8 milyar YTL'lik transfer yapıldı.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, seçim nedeniyle mali disiplinden taviz verilmeyeceğini sık sık dile getirse de bürokraside seçimin etkileri nedeniyle endişe başladı. Her seçim döneminde SSK ve Bağ-Kur iştirakçilerinin primlerini ödememe eğilimine girdiğini kaydeden yetkililer, her seçimde benzer sonuçla karşı karşıya kalındığını söyledi. Sosyal güvenlik konusunda zaten sıkıntı yaşandığını vurgulayan yetkililer, primlerin yatırılma trendini takibe aldı.

Hesap-kitap karışık

Mart ayına ilişkin bütçe gerçekleşmelerinde, sosyal güvenlikteki açığın finansmanı nedeniyle Hazine'den yapılan transfer bilgileri de açıklandı. Sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderleri adı altında yılın ilk üç ayında 8.4 milyar YTL'lik harcama yapıldı.

Yıllık ödenek 31.5 milyar YTL

Bu kalemin detayında yer alan sosyal güvenlik açık finansmanı kaleminde mart ayında 1.8 milyar YTL'lik transfer gerçekleştirildi. Ocak ayındaki harcama 2.9 milyar YTL, şubatta ise 1.8 milyar YTL'ydi. Böylece ocak-mart ayları arasında sosyal güvenlik sisteminin açığını finanse etmek amacıyla 6.5 milyar YTL harcandı. Yılın tamamı için belirlenen ödenek ise 12.7 milyar YTL.

Bu durumda yılın tamamı için konulan ödeneğin yüzde 52'si ocak-mart döneminde kullanılmış oldu. Ancak bu ödenek sosyal güvenlik reformunun çıkacağı düşüncesiyle belirlenmişti. Yetkililer, bu ödeneğe aynı bölümde yer alan 10.4 milyar YTL'lik devletin sosyal güvenlik katkısı ödeneğinin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Yetkililer, hem sosyal güvenlik açıkları hem de sağlık harcamalarının kontrol altına alınması için çalışmalar yapıldığını kaydederek buna bir de iştirakçilerin primlerini yatırmamasının eklenmesi halinde sistemi zorlayacağını düşündüklerini belirtti. Şu ana kadar yapılan seçimlerde SSK ve özellikle Bağ-Kur iştirakçilerinin primlerini yatırmama eğilimlerinin yüksek olduğunu anlatan yetkililer, trendi takip ettiklerini dile getirdi. Uzmanlar ise seçim nedeniyle kişilerin nakitte kalmak isteyeceğini, bu nedenle de sosyal güvenlik primlerinin yatırılmama eğiliminin artabileceğini ifade etti.

Hazine'den partilere 3 katı yardım

Seçim nedeniyle 2007'de siyasi partilere normalde aldıkları Hazine yardımı 3 kat fazladan verilecek. Partilerin alacağı Hazine yardımının ilk bölümü ocakta partilere ödendi. Seçim kararı çıktıktan hemen sonra da kalan bölüm partilere dağıtılacak. Bu harcamanın ödeneğinin önceden konulduğu ve sıkıntı yaratmayacağı ifade edildi. Maliye Bakanlığı, ocakta AK Parti'ye 47 milyon 72 bin YTL, CHP'ye 26 milyon 624 bin YTL, DYP'ye 10 milyon 102 bin YTL, MHP'ye 8 milyon 849 bin YTL, Genç Parti'ye 8 milyon YTL ödeme yaptı. Maliye, Yüksek Seçim Kurulu'nun temmuzda seçim takvimini açıklamasının ardından kalan miktarları partilere ödeyecek. Böylece 2007'de AKP'ye 141 milyon, CHP'ye 81 milyon, DYP'ye 30 milyon, MHP'ye 26 milyon ve Genç Parti'ye de 23 milyon YTL Hazine yardımı yapılmış olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber