OKS'deki yeni sistem 'treni kaçırma' sendromu yaşatmayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 11:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Ortaöğretim Kurumları Sınavı'nın (OKS) yerine gelecek yıldan itibaren getirilmesi düşünülen "Ortaöğretime Geçiş Modeli (OGM)" adlı yeni sistemle ilgili olarak "Artık öğrenciler ya da veliler hiçbir şekilde 'treni kaçırma' sendromu yaşamayacak" dedi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin ilkokul döneminden itibaren "koşar adım" üniversiteye girebilmek için çalışmaya başladığını belirterek, bu yapının kesinlikle değişmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de 1980 sonrası eğitimin sınav odaklı hale geldiğini dile getiren Erdoğan, merkezi sınavların öğrenciler, veliler ve eğitimciler üzerinde çok fazla ruhsal ve ekonomik tahribata yol açtığını söyledi.

"BİR SAATLİK SINAVLA ÖLÇÜLMESİ YANLIŞ"

Erdoğan, öğrencilerin okulda aldığı eğitimin ve başarının bir saatlik sınavla ölçülmesinin yanlış olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"OKS'nin kaldırılarak, yerine üç sınavın getirilmesi, özellikle öğrenci ve velilerin yaşadığı stresi ve bunalımı azaltmayı hedefleyen bir model. Şu ana kadar öğrencilerimiz sadece 3 sene sonra olacakları sınava odaklanıyorlardı. Yani 6. sınıfta okuyan bir öğrenci, 6. sınıfın derslerine önem vermemekteydi.

Öğrencilerimiz, 3 sene sonra ne olacağı belli olmayan bir zaman dilimine sıkışıp kalmışlardı. Bu durum, velileri aşırı derecede etkilemekteydi.

Öğrencilerimiz artık önümüzdeki yıldan itibaren başlatmayı düşündüğümüz yeni model sayesinde, bulundukları eğitim kademesine, müfredatta yer alan derslere önem verecekler. Yeni model sayesinde artık öğrenciler ya da veliler hiçbir şekilde 'treni kaçırma' sendromu yaşamayacak. Öğrencilerimiz, 6. sınıfta yıl sonunda girecekleri sınavda başarısız olurlarsa 7. ve 8. sınıflarda bunu telafi etme imkanı bulacaklar. Dolayısıyla veli ya da öğrencilerin yeni sınavla ilgili hiçbir kaygı duymalarına gerek yok. Öğrencilerimiz, bulundukları eğitim kademesine önem versinler yeter."

OKUL DIŞI KURUMLARA YÖNELİM

Dershanelerin okulların alternatifi olarak görüldüğünü ifade eden Erdoğan, yeni model sayesinde okulun dershane karşısındaki gücünün ve etkisinin artacağını vurguladı.

Prof. Dr. İrfan Erdoğan, yeni modelin okul dışı kurumlara yönelimi azaltmasını beklediklerini dile getirerek, "Yeni modelde, eğer bir öğrenci okul dışı kuruma yönelirse orada da bulunduğu eğitim kademesinin ders içeriğiyle ilgili eğitim alacak. Dolayısıyla hiçbir telaşa gerek yok. Artık, öğrenciyi, okulda aldığı eğitimi önemsemesi, ilerideki eğitim kademelerine taşıyacak" diye konuştu.

"ÖSS'DE DE BENZER BİR MODEL UYGULANMASI"

Eğitim sistemini tahrip eden sınavların yeniden ele alınması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sınav odaklı sistemlerin yarattığı tahribatı azaltmak istiyorsak ÖSS de yeniden masaya yatırılmalı. ÖSS'de de OKS'de olduğu gibi tek sınav değil, sürece yayılmış bir değerlendirme yapılması gerekiyor. ÖSS de çok kısa bir sürede çözülmeli, 1-2 yıl içinde çözüme kavuşturulmalı. Ancak gerçekleştirilen yeniliklerin, toplumsal bir mesele olarak görülüp, toplumun geneli tarafından sahip çıkılması gerekiyor." Bu arada, yeni sistemin kamuoyu yönünden değerlendirmesini yapmak amacıyla gerçekleştirdikleri çalışmalarda, üniversitelerin de aralarında bulunduğu çeşitli çevrelerden 2 binin üzerinde kişinin görüş bildirdiğini anlatan Erdoğan, sisteme son şeklini vermek için bir haftadır görüşler üzerinde çalıştıklarını, bu konuda yarın Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'le son bir değerlendirme yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber