'Dünya sendikası' kurulma aşamasında

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 13:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki büyük İngiliz ve bir Kuzey Amerika sendikası, emekçileri çok uluslu şirketlerle "eşit" konuma getirme imkanı verebilecek ilk "dünya sendikasının" kurulmasını amaçlayan projenin temelini attı.

İngiltere'nin Amicus ve TGWU sendikalarıyla Kuzey Amerikan sendikası USW, "küresel sendikanın" oluşturulması yolunda ilk adım sayılabilecek girişimle bu akşam Ottawa'da anlaşma imzaladı. Anlaşma uyarınca, sendikaların birleşmesinin hukuki temellerini belirleyecek komite kurulacak.

Amicus sendikasının genel sekreteri Derek Simpson, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Sendikalar olarak görevlerimizden biri, işçilerin hayat şartlarını savunmak ve iyileştirmek ama ulusal sınırlamalar içinde bu iş gittikçe zorlaşıyor" dedi.

Simpson, "Bizler de küreselleşmezsek bu çok uluslu şirketlerle pazarlık edemez hale geleceğiz" diye konuştu ve şirketlerle "eşitlik temeli üzerinde" müzakere yapabilmenin önemine işaret etti.

Kanadalı sendika lideri Leo Gerard da "işçilerin konumunu güçlendirmek ve dünyanın dört bir yanında çok uluslu şirketlerin baskılarına gereken cevabı verebilmek amacıyla dünya sendikası kurmaya çalıştıklarını" söyledi.

Sendika liderleri, aralarındaki anlaşmayla "dünyanın en büyük sendikal örgütünün" kurulacağını, bunun da "dünya sendikacılığı açısından tarihi adım olacağını" vurguladı.

İngiltere'de Amicus'la TGWU sendikalarının birleşmesi gündemde. İki sendika, 1 Mayıs'ta "Unite" adı altında yepyeni bir sendikaya dönüşecek. Amicus, "Metallos" da denilen Kuzey Amerika sendikası USW ile de 2 yıl önce "stratejik ittifak" oluşturmuştu.

Amicus genel sekreteri, "Uluslararası şirketler, bütün dünyada işçileri birbirlerine karşı kışkırtarak çalışma şartları ve ücretler konusunda baskı yapıyor" dedi ve "küreselleşmeden yararlananların, sadece işçileri sömürenler olduğunu ve işçilerin buna direnmesinin yolunun, birleşmek ve örgütlenmekten geçtiğini" ifade etti.

Merkezi ABD'nin Pittsburgh kentinde bulunan USW, Kuzey Amerika'da 850 bin sanayi işçisini temsil ediyor.

Bu sendikalar, Meksika ve Brezilya sendikalarıyla da ilişki içinde bulunuyor. Çin, Hindistan ve Afrika ülkelerinde sendikaların oluşmasını teşvik amacıyla bir de "uluslararası dayanışma" projesi hayata geçirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber