'Bu açılış uluslararası topluma çok önemli bir mesajdır'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Demir Kilise'nin açılışına ilişkin, "Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş çok önemli bir mesaj olarak değerlendiriyorum." dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ocak 2018 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Bu açılış uluslararası topluma çok önemli bir mesajdır'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Demir Kilise'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş çok önemli bir mesaj olarak değerlendiriyorum." dedi.

"Tarihin belirli bir döneminde yaşanmış acı hatıralar, bizlerin çok daha uzun ve çok daha köklü olan birlikte yaşama tecrübemizi gölgelememelidir." ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onun için bizde şu var; kesrette vahdet anlayışı var. Bu bizim aslında tüm inançlara, düşünceye vesaire yaklaşımımızı gösterir, yani çoklukta birlik." şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Son 15 yılda ülkemizdekilerin yanı sıra Balkanlar, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Güney Asya, Orta Asya ve Doğu Avrupa'yı içine alan geniş bir coğrafyada 5 binden fazla eserin restorasyonu Türkiye'nin katkılarıyla gerçekleşmiştir." ifadelerini kullandı.

"İbadet özgürlüğünü birbirinden ayırmıyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul Demir Kilise'deki ibadet özgürlüğü ile Filibe Muradiye Camisi'ndeki ibadet özgürlüğünü birbirinden ayırmıyoruz. Onun için değerli dostum Boyko'nun bugün Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Aliş kardeşimizi de buraya getirmiş olması, o da aslında bu sürece pozitif katkı sağlamıştır." dedi.

Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti.

"Son dönemde, ülkemizde Edirne'deki Büyük Sinagog, Gökçeada'daki Aya Nikola Kilisesi, İskenderun'daki Süryani Katolik Kilisesi, Diyarbakır'daki Sur Ermeni Protestan Kilisesi, Gaziantep'teki Nizip Fevkani Kilisesi, Cunda'daki Taksiyarhis Kilisesi, Edirnekapı'daki Aya Yorgi Kilisesi'nin bulunduğu 14 ibadethane onarımdan geçirilmiştir. Demir Kilise bu işin finalidir, son örneğidir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber