Sağlık Bakanlığı Raporu: Personel atamaları daha önce objektif kriterlere göre yapılmadı

Haber Giriş : 09 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin gerçek sağlık personeli ihtiyacını belirlemek için standart kadro çalışması yapan bakanlık, bugüne kadar yapılan insan gücü planlamasının çok abartılı olduğunu tespit etti. Atama, nakil işlerinin olumsuz ilişkilere yol açan bir sürece dönüştüğünü belirleyen Sağlık bakanlığı, hazırladığı raporda, ''Bu atamaların objektif kriterlere göre yürütülmemesi, bir çok sağlık çalışanında motivasyon eksikliğine yol açmaktadır'' ifadesini kullandı.

''İnsan Gücü Planlaması'' çalışması başlatan Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin sağlık personeli istihdamı konusunda bir rapor hazırladı. Bakanlık bürokratlarınca hazırlanan rapora göre, ''Standart Kadro Yönetmeliği'' uyarınca daha önce yapılan sağlık personeli standart kadrosunda, çok uzun vadeli hedeflerin öngörüldüğü ve söz konusu rakamların gerçekçi olmadığı ifade edildi. Atama ve nakil işlemlerindeki olumsuzlukları kabul ederek, hata yapıldığını kabul eden Sağlık Bakanlığı raporunda, personel fazlası bulunan illerde standart kadrolara göre boşluk bulunmasından dolayı sağlık çalışanlarının bu illere tayinini istediği kaydedildi.

''Standart Kadro'' yönetmeliğinin gerçekçi rakamlara çekilmesi gerekliliğine işaret edilen raporda, personel atamalarında belirli sürelerde bölge hizmeti öngörüldüğü, ancak bu sistemin hiçbir zaman uygulanmadığı bildirildi. Raporda, ''Tayin dönemleri, atanma talebinde bulunan personelin, belge hizmetine bakılmaksızın en gelişmiş illere tayin girişimi ile bakanlığın takdir yetkisi arasında olumsuz ilişkilere yol açan süreçlere dönüşmüştür'' tespitinde bulunuldu. Atamaların objektif kriterlere göre yürütülmemesinin bir çok sağlık çalışanında motivasyon eksikliğine yol açtığı da vurgulanan raporda, sağlık hizmeti sunumunda hangi unvanlarda ne kadar personel gerektiğini ortaya koyacak ''Sağlıkta insan gücü planlaması'' çalışmasının başlatılması gerekliliğine işaret edildi. Raporda, bu çalışma ile atama ve nakillerin objektif yapılmasının sağlanacağı kaydedilerek şu değerlendirmelere yer verildi:

''Buna göre, bakanlığın 1 milyon civarında personel istihdam etmesi gerekmektedir. Hal bu iken, bakanlığa kanunen verilen kadro sayısı 280 bin civarındadır ve bu kadroların 250 bin kadarı doludur. Standart kadrolara göre, bakanlığımızda 75 bin civarında uzman hekim çalışması gerekirken, halen çalışan uzman hekim sayısı 15 bin civarındadır. Bakanlığımızda çalışan uzman hekim sayısı yıllık ortalama 600 artış göstermektedir. Buna göre, yeni hiç bir hastane açılmaması kaydı ile standart kadrodaki uzman hekim sayısına ulaşmak 100 yıl sürecektir''.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber