Mükelleflerin yüzde 85'i vergisini internetten ödüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2007 17:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı Grup Başkanı Yüksel Yavuz, Türkiye'nin, son yıllarda vergi alanında yapılan yeniliklerle Avrupa'daki çoğu devleti geride bıraktığını belirterek, "Mükelleflerin yüzde 85'i vergisini artık internet ortamında ödüyor" dedi.

Yavuz, Adana Vergi Dairesi Başkanlığı'nda "Kurumlar Vergisi Kanunu'nun ve 1 Seri No'lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nin Uygulanması ve Uygulamada Mükelleflere Ne Gibi Değişiklikler Getirildi" konulu konferansa katıldı. Türkiye'de son yıllarda vergi alanında çok büyük atılımlar yapıldığını ve yapılan değişikliklerle birlikte mükellef ile aradaki soğukluğun giderildiğini ifade eden Yavuz, "Mükellefler daha önce vergi dairelerine gitmek istemezdi. Çünkü vergi dairesine gittiğinde kaptırdığı kolunun

yanında vücudunu da kaptıracağını düşünürdü. Ancak şimdi bu anlayış tamamen yıkıldı. Yeni yapılan Kurumlar Vergisi Kanunu 1.5 ay internet ortamında kaldı. Daha önce yapılan kanunları mükellefler sadece resmi gazeteden görürdü. Yani yasalaştığı zaman görür, hiçbir katkı koyamazdı. Ancak bu yeni kanun çıkmadan önce 1.5 ay internet ortamında kalarak mükelleflerin incelemesine imkan verildi" diye konuştu.

Yavuz, Türkiye'de son yıllarda yapılan değişikliklerle birlikte kara gözlüklü, kara çantalı maliye memurlarının yerine genç ve dinamik memurların geldiğine dikkat çekerek, "Yeni atılan adımlarla birlikte kayıt dışı ekonominin önüne geçmek için bayağı yol alındı. Ancak bunu sadece Maliye yapamaz. Sen seyyar tezgaha göz yumarsan, başkası vergi kaçırılmasına göz yumarsa, Maliye ne yapsın? Kayıt dışı ekonomiyle kendimize güvenip hep birlikte mücadele etmeliyiz, ancak o zaman yeneriz" dedi.

Türkiye'de yıllardan beri süregelen mükellef-vergi çalışanı arasındaki soğukluğun da son yıllarda yok olduğunu vurgulayan Yavuz, "Türkiye, yapılan kanunlarla birlikte çoğu Avrupa ülkesinin önüne geçmiştir. Mükelleflerin yüzde 85'i vergisini artık internet ortamından vermekte. Mükellef, vergi dairesini artık öcü olarak görmemekte" şeklinde konuştu.

Yavuz, Adana'dan önce 11 ilde mükelleflerin yeni kanun hakkında bilgilendirildiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Mükellefleri ve kamuoyunu yeni çıkan mevzuat konusunda önceden bilgilendirerek, karşılıklı iletişim ile ortaya çıkabilecek sorunların ne olduğu konusunda önceden önlem almak, tereddütleri gidermek ve vergiye gönüllü uyumu sağlamak amacıyla Başkanlığımız, 'Mükellef Eğitimi Uygulamaları' başlattı. 17 ilde yapılacak olan bu eğitimi 11 ilde tamamladık. Yeni kanunla birlikte 90 tane tebliğ 1'e indirildi. Kanun maddesiyle tebliğ maddesi aynı olacak. Kurumlar vergisiyle gelir vergisi arasındaki karışıklık

ortadan kalkacak. Yatırım indirimine bir düzenleme getirildi."

Eğitim seminerine, Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar ve oda başkanları ile çok sayıda Maliye çalışanı katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber