Hızlı tren deneme sürüşüne başlıyor

Haber Giriş : 22 Nisan 2007 09:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara-İstanbul hızlı tren hattının ilk etabı olan Eskişehir-Ankara etabı, 23 Nisan'da deneme sürüşlerine açılıyor. Hat, taşımacılığa açılmadan önce 4 ay denenecek. Yıl sonunda taşımacılığa açılması planlanan hat ile Ankara-Eskişehir arası bir saate inecek.

ANKARA(ANKA)-Ankara-İstanbul hızlı tren hattının ilk etabı olan Eskişehir-Ankara etabı 23 Nisan'da (yarın) deneme sürüşlerine açılıyor. Hat, taşımacılığa açılmadan önce 4 ay denenecek. Yıl sonunda taşımacılığa açılması planlanan hat ile Ankara-Eskişehir arası bir saate inecek.

Sözleşmesi 2000 yılında yapılan Ankara-İstanbul hızlı tren hattının, ilk etabı olan Ankara-Eskişehir hattı tamamlandı. Deneme sürüşüne yarın başlanacak olan hat, 4 ay boyunca kontrol ve test sürüşüne tabi tutulacak. Yıl sonunda yolcu taşımacılığına açılması planlanan hattın devreye girmesiyle birlikte 206 kilometrelik Ankara-Eskişehir arası bir saate düşecek.

SAATTE 250 KM

Deneme seferlerinde kullanılacak sistem için İtalya RFI-MER MEC firmasıyla sözleşme imzalanmıştı. Dört aylığına kiralanan vagonlar saate 250 kilometreye çıkarak hattın güvenirliliğini test edecek. Yıl sonunda yolcu taşımacılığına başlayacak olan hatta kullanılmak üzere 12 adet hızlı tren seti alımı için İspanyol CAF firmasıyla sözleşme imzalanmıştı. 419 yolcu kapasiteli bir set, 6 vagondan oluşuyor. Yolcu güvenliği ve konforu açısından her türlü donanıma sahip olan hızlı tren setlerinde, klima, video, TV ve müzik yayın sistemi, engelliler için donanım, kapalı devre görüntü kayıt sistemi, bilgisayar kontrollü diagnostik araç kontrol ve takip sistemi bulunuyor.

İKİNCİ ETAP 2010 YILINDA DEVREYE GİRECEK

İhalesi yapılan Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi'nin ikinci etabının ise kredi görüşmeleri devam ediyor. İki sene içinde bitirilmesi hedeflenen hattın, 2010 yılı başında devreye girmesi planlanıyor.

(ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber