TBMM lojman alanına yapılacak proje belli oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2007 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yıkımı tartışmalara neden olan TBMM eski lojman alanına yapılacak proje belli oldu. Dubleks 400 lojmanın yıkıldığı alanda, Ankara'nın en yüksek binalarının yer alacağı bin 800 konut ve sosyal tesislerden oluşan bir proje uygulanacak.

ACE Mimarlık Mühendislik Müşavirlik LTD. ŞTİ.'nin sahibi mimar Can Ersan tarafından tasarlanan proje uyarınca, 32 katlı 12 blok yapılacak. Bir İngiliz şirketi tarafından özel bir peyzaj uygulanacak proje, Mayıs'ta, ''PARK ORAN'' adıyla satışa çıkarılacak. Metrekare fiyatı 2 bin 500 dolardan başlayacak projedeki konutlar için, şimdiden bin 200'ün üzerinde müşteri çıktığı belirtiliyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) yetkililerinden alınan bilgiye göre, TBMM eski lojman alanına yapılacak projenin ayrıntıları belli oldu. TOKİ tarafından da uygun bulunan proje ile ilgili inşaat ruhsatları da alınmak üzere. MESA-AKTÜRK-Emlak Pazarlama ortaklığının yaptıracağı projenin tanıtımında, modern yaşam ihtiyaçları düşünülerek planlanan projenin, ''Türkiye de üretilen bu türdeki yapılaşmalar içinde pek çok yönü ile bir ilk olma özelliği taşıdığı'' belirtiliyor.

Verilen bilgiye göre, TBMM lojman alanında gerçekleştirilecek proje, oldukça yoğun ama yeşil alan kriteri yüksek bir yerleşim olacak. Sosyal tesisleri, küçük bir çarşısı ve ofisler ile birlikte yaklaşık 1800 konut bulunacak.

-''MANZARAYA YÖNELMİŞ KONUT YERLEŞİMİ''

Mimar Ersan, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Latince'de bakış açısı-manzara anlamına gelen Vista'nın anlamına uygun olarak, projesine ''VİSTA PARK-manzaraya yönelmiş konut yerleşimi'' adını verdiğini söyledi.

Konutlar, 32 katlı 12 blok, 7 katlı lüks ve stüdyo dairelerin yer aldığı toplam 18 blokta toplanıyor.

Kentsel tasarım konusunda ODTÜ öğretim görevlilerinden şehir plancısı Can Kubin ile birlikte çalıştıklarını kaydeden Can Ersan, bu yükseklik ve yoğunlukta bir projenin daha önce Ankara'da uygulanmadığını belirtti.

Böylece, Ankara'nın en yüksek noktalarından biri olan bölgede ''yüksek binalardan oluşan'' yeni bir uydu kent kurulmuş olacak.

Mimar Can Ersan, binaları ''gökdelen'' olarak nitelendirmenin çok doğru olmayacağını belirtirken, yoğun konut talebi karşısında kent merkezlerindeki aktif yeşil alan kullanımının arttırılması bakımından yüksek konut yapılarının bir zorunluluk halini aldığını söyledi.

Can Ersan'ın sahibi olduğu ACE Mimarlık'ın gerçekleştirdiği projeler arasında, toplu konut projeleri, 5 yıldızlı otel projeleri, şirket merkezleri, yanında Angora Evleri'ndeki ilginç mimarili modern cami de bulunuyor.

-MODERN YAŞAMIN TÜRKİYE'YE YANSIMASI

Çalışmalarında modern yaklaşımlara yer vermeye özen gösterdiğini vurgulayan Can Ersan, konut konusunda 32 yıllık deneyimini projeye yansıttığını belirtirken, modern konut projeleri tasarlarken, ''geçmişe öykünmek, atıflarda bulunmak, oradan veriler almanın'' bugüne pek oturmadığını söyledi.

Modern insanın konut yaşam çevresinde daha farklı gereksinimleri olduğuna işaret eden Ersan, şöyle devam etti:

''Artık yaşama alanları, konuttaki mutfak, banyo vs. alanları eski Türk evlerinden çok farklı. Dolayısıyla bu proje modern yaşamın Türkiye'deki bir yansıması. Fonksiyonları, iç kullanımları yapısal performansları ve donanımları ile son derece modern yapılar. Malzeme kullanımları açısından da çağdaş yapı teknolojisinin getirdiği modern malzemeler, modern yapım teknikleri metal-çelik ve camın kompozisyonu ile ele alındı.''

Ersan'ın verdiği bilgiye göre, yüksek bloklardaki bütün konutlar, faydalı yön denilen güney, güneydoğu-güneybatı yönüne bakıyor, manzaraya yöneliyor. Bunu sağlamak için iç mekanlarda, yaşama alanlarında bu kriteri ön plana alındı. Bütün evler gün ışığından faydalanıyor ve orman, göl manzaralı.

İstanbul'daki benzer projelerin bu kadar yeşil alan ağırlıklı olmadığını kaydeden Ersan, ''Bloklar yüksek ama aralardaki yeşil alanın genişliği, manzaranın zenginliği bu yüksekliğin çok hissedilmesini önleyecek. İnsanların yaşarken de çevre etkileri bakımından mutlu olacaklarını düşünüyorum'' dedi.

-MİMARLARIN TELİF HAKKI-

TBMM eski lojmanlarının yıkımında sorun olan mimarın telif hakkı ile ilgili soru üzerine Can Ersan, şunları söyledi:

''Mimarların telif hakkı bizim de üzerinde önemle durduğumuz konu. Ancak, mülk sahiplerinin de çağın değişimine göre kendi gayrimenkulleri üzerinde mevcut yapıları yıkıp başka türde yapılar yapma hakları var. Herhangi bir yapı yıkıldığında telif hakkı ortadan kalkıyor. Bu noktada mimarların maalesef telif hakkı olamıyor. Sayın Behruz Çinici çok saygı duyduğumuz, sevdiğimiz ustalarımızdan birisidir. Ama bu yapıların yıkılma kararı mimarların aldığı bir karar değil. Mülk sahibinin tasarrufunda. Yapılar tescilli olmadığı için mülk sahibi de bunları yıkıp, arsanın rantına yönelik iyileştirici çalışma yapma hakkını kendinde buluyor. Yapıların korunmaya değer bulunup bulunmaması ise bu konuda yetkili kurulların değerlendirmesine tabi. Kimsenin müdahalesi söz konusu değil. Yıkılan yapılar biraz ömrünü, fonksiyonunu tamamlamış görünüyor. Başka bir fonksiyon yüklenmeye çalışılmış, ticari alan olarak pazarlanmaya çalışılmış ama atıl durumundan kurtarılamamış. Yeni bir işlev kazandırılamamış.''

''Lojmanların yapıldığı döneme ait bir anlayışın eseri'' olduğunu, ancak bu anlayışın terk edildiğini, ''siyasi bir kararla milletin vekillerinin izole edilmiş özel çevrelerde halktan kopuk yaşama modelinin gerilerde kaldığını anlatan Ersan, özel bir amaç için yaratılmış çevreye de denenmesine rağmen yeni bir işlev kazandırılamadığını kaydetti.

Proje, 3 etap halinde 4 yılda tamamlanacak.

-TOKİ'NİN BEKLEDİĞİ GELİR 400 MİLYON YTL'NİN ÜZERİNE ÇIKTI-

TOKİ'nin TBMM eski lojmanları alanında gelir paylaşımı yöntemine göre uygulanacak projeyi belirlemek üzere yaptığı ihalede, en yüksek teklifi, Mesa Mesken-Aktürk Yapı-Emlak Pazarlama'dan oluşan konsorsiyum vermişti. Ortak girişim pazarlık sonucunda ilk önce verdiği 580 milyon YTL'lik (394,5 milyon dolar) proje tutarını 638 milyon YTL'ye (431 milyon dolara) çıkarırken, TOKİ'ye vereceği yüzde 42 üzerinden 243 milyon YTL olan gelir payını da 304.5 milyon YTL'ye yükseltmişti. Konsorsiyum ayrıca, arsa Maliye Bakanlığı'ndayken ticaret merkezi olarak satılan villalara istinaden, 14 bin metrekarelik bir iş merkezi yaparak, TOKİ'ye ücretsiz olarak verecek. Böylece, hasılat paylaşımından TOKİ'nin aldığı pay, yaklaşık yüzde 55'e çıkacak.

Uygulanan proje nedeniyle, TOKİ'nin projeden beklediği gelirin 400 milyon YTL'nin üzerine çıkabileceği belirtiliyor.

TBMM Lojmanlarının satışı, 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından gündeme gelmişti. TBMM Başkanlık Divanı'nın Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne devrettiği lojmanlar ve alanı, önce Dünya Ticaret merkezi projesi kapsamında satılmaya çalışılmış, satış başarılı olmayınca, lojmanlar TOKİ'ye devredilmişti.

Lojmanların yıkımını, bu binaların ''kültür varlığı'' olduğu gerekçesiyle, mimar Behruz Çinici mahkeme yoluyla durdurmaya çalışmıştı. Mahkeme, yıkımla ilgili yürütmeyi durdurma kararını daha sonra kaldırdı ancak, Çinici'nin telif hakları ile ilgili davası devam ediyor.

-AHMET CAN ERSAN'IN ESERLERİ

Yeni projeyi tasarlayan Ace Mimarlık'ın sahibi 1953-Samsun doğumlu Ahmet Can Ersan, 1974 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun oldu. Ankara Belediyesi ve Altındağ Belediyesi imar müdürlüklerinde bir süre çalışan Ersan, 1985'te kendi şirketini kurdu. ACE imzasını taşıyan projeler arasında, 2 bin 200 konutluk Angora Evleri ve modern camisi, Temelli'deki 4 bin 800 konutluk Türk Konut Yerleşkesi, Ankara Büyükşehir Belediye'sinin hizmet binası olarak kullanacağı, tepesinde helikopter pisti olan Hipodrum'daki 27 katlı EGO Genel Müdürlüğü hizmet binası, Ayşe Abla Koleji Kampüsü, Ankara-Maltepe ve Sıhhiye'deki çok katlı otoparkın şirket merkez binaları, özel konut projeleri, turistik kompleksler de bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber