Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu yine değişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2007 08:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Genel Kurulda, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine devam edildi.

CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, tasarıda kamu zararına neden olan, kamu görevlisinden veya diğer kişilerden tahsiline ilişkin esasların, Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceğini söyledi.

TÜPRAŞ'ın satışı sırasında 300 milyon dolar zarar edildiğini ileri süren Şimşek, şöyle konuştu:

?Bu yasa çıkmadan önce, Maliye Bakanı 300 milyon doları ödesin. Cumhuriyet tarihinde ilk kez hayali ihracat yapmak için sahte belge düzenlemeden yargılanan bir kişi, Maliye Bakanı yapılarak kasa teslim ediliyor. Bu, başlı başına kamuyu zarara uğratmaktır. Kamu zararı, iktidara yakın olanların zenginleşmesine, geniş kesimin fakirleşmesine neden olmuştur. Toplum, döneminizde daha da yoksullaşmıştır. Bu milletin kürsüsünden, sizi Allah'a, seçimlerde de sandığa havale ediyorum.?

CHP'li Şimşek'in konuşması üzerine söz alan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ?Özelleştirmeler niçin yapılıyor? Bizim zamanımıza kadar bu özelleştirmeler niçin yapılmamış?? diye sordu. Özelleştirilen KİT'ler, politikacıların birer bataklığı, istismar kaynağı haline gelmişti. Önceden zarar eden şirketler, özelleştirildikten sonra nasıl kar ediyor? dedi.

?ÇİFTLİKLERİNİZİ BİR BİR KAPATACAĞIZ?

AKP Hükümetinin gelmesiyle birlikte Türkiye'nin değerlenmeye başladığını ifade eden Unakıtan, 3 yıl önce 3 milyar dolara 10 banka alınabileceğini, bugün ise 3 milyar dolara sadece 1 bankanın hissesinin alınabileceğini kaydetti.

Özelleştirilen limanlar ile fabrikaların yerinde durduğunu belirten Unakıtan, özelleştirmeler sonucu Türkiye'ye yılda 20 milyar dolar yabancı sermaye geldiğini bildirdi.

TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'sının satılmaması halinde aynı paraya yüzde 51'inin satılacağını belirten Unakıtan, ?Sizin anlayışınızla çok bedavaya giderdi? dedi.

Oğlunun yumurta satmasına yönelik eleştirilere de cevap veren Unakıtan, şöyle devam etti:

?Ne var oğlum yumurta sattıysa, bu suç mu? Oğlumun verdiği vergilerle maaşınızı alıyorsunuz, unutmayın. Bir vergi veren, bir de hazır maaş alıp yiyenler var. Bu ülkede müteşebbis serbestisi var. Bizim politikamız, özelleştirmeyi bitirmek. Sonuna kadar da bunu yapacağız. Sizin çiftliklerinizi bir bir kapatacağız. Çiftlikleri elden gidiyor diye böyle yapıyorlar. Ülkemizin tüm kamburlarını temizleyeceğiz.?

TASARININ GÖRÜŞMELERİ ERTELENDİ

Tasarının görüşmeleri sırasında, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in verdiği önergeyle değişiklik yapıldı.

Harita plan ve proje etüt ve müşavirlik hizmetleri de ?gelecek yıllara yaygın yüklenmeler? kapsamına alınırken; ihdas edilerek kamu idarelerine tahsis edilen ?mali hizmetler uzmanı? unvanlı boş kadrolara, ilgili kamu idarelerince talep edilecek sayıyı aşmamak üzere belirtilen şartları taşıyan adaylar arasından, 31 Aralık 2007 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak yazılı sınav ve yerleştirme sonucuna göre atama yapılabilecek.

Tasarının geçici maddelerinin kabul edilmesinin ardından, birleşime ara verildi. Verilen aranın ardından Komisyonun yerine oturmaması nedeniyle tasarının görüşmeleri ertelendi. Gündemdeki diğer tasarılar için de Komisyonun olmaması nedeniyle Başkanvekili Nevzat Pakdil, birleşimi, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber