Zor iyileşen yaralar basınç odasında tedavi ediliyor

Oksijen tedavisi en çok iyileşmeyen yaraların tedavisinde, ani işitme ve görme kayıplarında kullanılıyor, her yaştan hastaya uygulanabiliyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 27 Ocak 2018 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zor iyileşen yaralar basınç odasında tedavi ediliyor

DİDEM SEYMEN

Hiperbarik oksijen tedavisi (HBO), basınçlandırılabilinen çelik bir kabin içerisinde, hastaya deniz seviyesindeki atmosferik basınçtan iki-üç kat daha fazla bir basınca maruz bırakarak yüzde 100 oksijen solutulması esasına dayanıyor. Bu sayede hedef dokularda azalmış olan oksijen miktarı, kullanılan kabin basıncına bağlı olarak 20 kata kadar yükseltilebilirken, çeşitli hastalıklarda ve tedavilerinde iyileşme sürecini de büyük ölçüde kısaltıyor.

Hisar Hospital Intercontinental Hiperbarik Oksijen Tedavisi Bölümü Uzmanı Fulya Erişkon ve Hisar Hospital Intercontinental Hastanesi hekimleri, hiperbarik kullanımı hakkında bilgi verdi...

TEDAVİ İKİ SAAT SÜRÜYOR

Tedavi oturarak veya sedye yardımı ile uygulanıyor

Konforlu bir ortamda herhangi bir ağrı ya da acı hissetmeden iyileşme olanağı sunan hiperbarik oksijen tedavi merkezinde, hastalarımız oturarak ya da yatarak (sedyeyle), basınç odasına alınırlar. Yavaş yavaş odanın içindeki basınç, içeriye hava verilerek artırılır.

Planlanan basınca gelindiğinde (genellikle normal basıncın ikiüç katı kadar) hasta özel maskesini takarak yüzde 100 oksijen solumaya başlar. Sağlık görevlilerinin talimatları doğrultusunda genellikle iki saat tedaviye devam edilir. Süre sonunda basınç azaltılarak tedavi sonlandırılır.

Tedavinin basıncı ve süresi her hastalığa ve hastalığın karakterine göre değişebilmektedir.


Hastalar müzik dinleyerektedavi görüyor

Kullanılmakta olan basınçodası 12 kişilik kabin oluptam otomatik kontrol sisteminesahip. Kabin içerisindebasınç odasında kullanımauygun ekranlar mevcut; hastalartedavi esnasında film izleyipmüzik dinleyerek zamanırahat geçirebiliyor.

ANINDA MÜDAHELE İMKANI


Hasta hem takip edilip,hem de tedavisini görebiliyorHastane içerisinde hiperbarik oksijentedavisi olmasının, hasta açısındanavantajları oldukça fazladır. Her şeydenönce acil bir durumda anestezi ve yoğunbakım ekibi tarafından anında müdahaleimkanı sağlanabilmektedir. Yine HBOtedavisine devam etmekte olan hastalara,hastane içerisinde hastalıklarıylailgili multidisipliner yaklaşım imkanısağlanmaktadır. Örnek olarak, yara sebebiyletedaviye gelen bir hastayı hem kalpdamar cerrahi uzmanının, hem plastik verekonstrüktif cerrahi uzmanının ve aynızamanda dahiliye uzmanının takip etmesigerekebilir. Dolayısıyla hasta ayağındakiyarayla uzun uzun dolaşmak yerinebir yerde multidisipliner olarak tedaviolabilmektedir.

Tedavi süresi hastalığın durumunagöre belirleniyor

Hiperbarik oksijen tedavisi hastalığave hastalığın karakterine göre hiperbariktıp uzmanı tarafından planlanır. Seanslarşeklinde uygulanan tedavinin bir seansı60-140 dakika arasında değişir. Hastalarçoğunlukla günde bir kez seansa alınırlarancak bazı acil hastalıklarda6 saat ara ile günde iki kez uygulanmasıgerekebilir.

Yan etkileri tehlikelisonuçlara neden olmaz

En sık görülen yan etki,basınç değişikliğinin kulak boşluğundayaptığı etkidir. Budurum tehlikeli olmayıp basınçeşitleme yöntemlerinin öğrenilmesiyleönlenebilir. Diğer yan etkilernadir görülmekte olup akciğer barotravması,oksijen, klostrofobi (kapalıyerde kalma korkusu) ve geçici miyopiolarak sıralanabilir

Her yaştan kişiye hiperbarik oksijentedavisi uygulanabiliyor

Hiperbarik oksijen tedavisi; ülkemizdeen çok iyileşmeyen veya zoriyileşen yaraların tedavisinde kullanılmaktadır.

Bunların haricinde karbonmonoksit zehirlenmesi, doku oksijeni artırılarak tedavi edilen ani işitme kaybı, ani görme kaybı gibi hastalıklarda da sıklıkla kullanılır.

Hiperbarik oksijen tedavisi her yaşta uygulanabilir.

DİYABETİK AYAK YARALARINDA EN ETKİLİ TEDAVİ YÖNTEMİ!

Prof. Dr. Cihan Top/İç Hastalıkları Uzmanı "Diyabete bağlı olarak gelişen kronik komplikasyonlar, diyabetik ayak yaraları denilen klinik durumun ortaya çıkmasına yol açar. Özellikle tendon, bağlar ve eklemi tutan derin yaralar, kemiğe kadar ilerlemiş enfeksiyon, lokal ya da yaygın kangren gibi ilerlemiş olgularda, hiperbarik oksijen tedavisi, önemli bir tedavi yaklaşımı olarak kabul görür. HBO; yüksek basınçlı ortamda oksijen verilmesi işlemidir. Böylece kanın oksijen taşıma kabiliyeti önemli derecede artırılmış olur. Bu tedavi yöntemi, yara iyileşmesinin hızlanmasında önemli bir etki sağlar. Hasarlı dokunun beslenmesi ve oksijenijasyonu bu şekilde artırılarak, önemli bir klinik fayda sağlanabilir. Ayrıca yara yerindeki lökosit aktivitesini artırarak bağışıklık sistemine katkı sağlar."

ANİ İŞİTME KAYIPLARINDA YÜZDE 80 BAŞARI SAĞLANIR

Op. Dr. Tayfun Apuhan/KBB Uzmanı "Hiperbarik oksijen tedavisi ile sağlanmak istenilen; iç kulakta oksijen basıncını ve kan dolaşımını artırmaktır. Bozulan iç kulak metabolizmasının düzelmesine yardımcı olur ve iç kulakta iskemiye bağlı bozulan işitmeyi iyileştirdiği düşünülmektedir. Çok ileri derecede işitme kaybı olan hastalarda daha etkili olduğu görülmektedir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar yüz güldürücüdür. Özellikle ilk 48-72 saat içerisinde başlanması, tedavinin olumlu sonuçlanması açısından çok önemlidir. Uygulama tek kişilik ya da çok kişilik basınç odalarında yapılır. Nadiren basınca bağlı olarak kulaklarda 'barotravma' denilen bir yan etkiye sebep olabilir. Genellikle ani işitme kaybı tedavisi sonrasında hastaların yüzde 80'inde tam ya da kısmi iyileşme olabilir. "

TEDAVİYE İLK 5 GÜNDE BAŞLANMALI

Op. Dr. Faruk Eroğlu/GözSağlığı ve Hastalıkları Uzmanı"

Ani görme kayıpları gözhastalıklarının en acil olanıdır.Bu duruma yol açan en önemlihastalık, retinal arter tıkanıklığıdır.Retinal arter tıkanıklığı nadirgörülen bir hastalık olmasınarağmen sonunda kalıcı görmekaybına yol açtığı için tedavininen erken zamanda başlamasıoldukça önemlidir. Ani görmekaybında tedavinin dakikalariçerinde başlaması gerekir. Ancakani görme kaybında en hızlıyapılması gereken uygulama,hiperbarik oksijen tedavisidir.Hiperbarik oksijen tedavisiuygulanması sırasında kanın 02içeriği ve ayrıca basınç yüksekliğiile orantılı olarak oksijenindifüzyonu artacağı için retinanın canlılığınıve fonksiyonlarını korumakmümkün olabilir.Hiperbarik oksijen tedavisi ile retinahasarının azaltılması sağlanabilir.Hiperbarik oksijen tedavisine en kısasürede başlanması başarıyı artırabilmektedir.İlk 24 saat içerisinde başlanmasıhalinde tedavinin etkinliği dahabaşarılıdır. Buna karşın ilk beş güniçinde tedaviye başlanan hastalardabaşarılı sonuç elde edilebilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber