Kumpas soruşturmasında Topuz'a kalkan oldular

ABD'de görülen kumpas davasına belge taşındığının araştırıldığı soruşturmada Yakup Saygılı, Yasin Topçu ve Kazım Aksoy'un ifadelerine AKŞAM ulaştı. 3 isime de Metin Topuz'u korudu

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Ocak 2018 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kumpas soruşturmasında Topuz'a kalkan oldular

ABD'de görülen kumpas davasına belge taşındığının araştırıldığı soruşturma 17-25 Aralık dosyalarının başındaki tutuklu eski emniyet görevlileri Yakup Saygılı, Yasin Topçu ve Kazım Aksoy'un tüm sorgu detaylarına AKŞAM ulaştı. 3 isime de Metin Topuz ile irtibatları birlikte yaptıkları ABD seyahatleri, New York Güney Bölge Savcılığı ile görüşmeleri ve ByLock verileri soruldu.

KAPIDA KARŞILAYAN BEN DEĞİLİM

Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı sorgusunda, Hüseyin Korkmaz'ın 17 Aralık soruşturmasının başında kendisi olduğu ifadesini yalanlayarak, "Korkmaz sadece proje kısım amiriydi. Onun dosyaları dışarıya çıkardığından bilgim yok" dedi. Saygılı'ya Metin Topuz'un 5 ve 7 Kasım 2013'te makam odasına geldiği görüntüler gösterildi. Topuz'u yalnızca DEA görevlisi olarak bildiğini savunan Saygılı, "Kapıda karşıladığı iddia edilen kişi ben değilim, prensip olarak hiçbir misafirimle ceketsiz olarak görüşmem. Topçu ve Şener tecrübe kazansın istedim" dedi.

KENDİSİNİ SİBEL CAN İLE SAVUNDU

Saygılı, "Sadece DEA değil diğer ülkelerin irtibat görevlileriyle görüşmelerimiz olur. ABD'de yürütülen uyuşturucu bağlantılı lüks oto kaçakçılığı soruşturmasının benzeri ülkemizde cumhuriyet savcılığı emrinde mali şube tarafından yürütülüyordu, kamuoyunda çok tanınmış kişilerin de bulunduğu isimlerin araçlarına kaçak olduğu gerekçesiyle el konulmuştu. Hatta aynı soruşmada araçlarına el konulan kişilerden bir tanesi Sibel Can'dı" diye konuştu.

"İpini 17 Aralık'ta çekebilseydik"

Dönemin Mali Şube'de Emniyet Müdür Yardımcısı olan Yasin Topçu'nun ByLock verilerinde kendisinden sorumlu mahrem imam Hayri Bakır ile 29 Mayıs 2015 günü yaptığı bir yazışmada "Bunun ipini 17 Aralık'ta çekebilseydik" dediği yine ayrıca Can Dündar'la ilgili bir mesajda ise MİT TIR'larının durdurulması haberine ilişkin, "Abi Can Dündar yurtdışından talimat onay almadan o haberi yapar mı?" şeklinde mesajlar attığı tespit edildi. Topçu bu yazışmalara ilişkin ise Hayri Bakır'ı tanımadığı yönünde cevap verdi.

KONU OTO KAÇAKÇILIĞI

Topçu ifadesinde "Reza, ABD davasının New York Güney Bölge Savcılığı'nda görülmesiyle bizim aynı savcılığa ziyarette bulunmamız tesadüftür. New York Güney Bölge de görüştüğümüz savcıyla oto kaçakçılığı konusuyla alakalı konuların konuşulduğunu hatırlıyorum" dedi.

HİLAL YILDIRIM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber