YÖK olayı Danıştay saldırısının damgasını taşıyor

Haber Giriş : 26 Nisan 2007 15:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Başkanı Teziç'e yönelik saldırı girişimi, Avrupa'nın bazı önde gelen gazetelerinde geniş yankı buldu. Fransız Le Figaro gazetesi, saldırının zaten gergin olan ortamı daha da gerginleştirebileceğini yazdı. İspanya'nın önde gelen gazetelerinden El Pais ise, "istikrarsızlık tehdidi yine Türkiye üzerinde dolaşıyor" kullanırken "Danıştay saldırısının damgasını taşıyor gibi" yorumunu da yaptı.

LE FİGARO: YÖK MUHAFAZAKAR AŞIRI LAİK KALE

YÖK'ü "aşırı laik" bir kurum olarak nitelendiren muhafazakar Le Figaro gazetesi, saldırı girişiminin, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığının ilan edilmesinin ertesinde gerçekleştiğini belirterek zaten gergin olan ortamı daha da gerginleştirmesi riskinin bulunduğunu yazdı.

"Hedef çok sembolik" diyen gazete, Teziç'in, askerlerce kurulan bir kurumu yönettiği belirterek YÖK için "Ilımlı İslamcı hükümet ile savaş içerisinde olan muhafazakar aşırı laik kale" nitelemesini yaptı.

YÖK'ün, AKP'nin "katı laik kuralları gevşetme girişimleri"ne karşı çıktığını yazan gazete, bu çerçevede türban yasağı ve imam hatipler gibi örnekler gösterdi. Santoro, Dink ve Malatya cinayetlerine de dikkat çeken gazete, Danıştay saldırısı soruşturmasının, saldırganın "derin devlet" ile bağları ortaya koyduğunu öne sürdü.

İspanyol El Pais gazetesi ise, saldırı girişimi için "İstikraksızlık tehdidi yine Türkiye üzerinde dolaşıyor" yorumunu yaptı. Teziç'in laikliğin savuncusu olduğunu, "Ilımlı İslamcı" hükümetinin eğitim reform önerilerine kararlılıkla karşı çıktığını belirten gazete, "Bu başarısız saldırı, bir yıl önce Danıştay üyesinin hayatını yitirdiği saldırının damgasını taşıyor" görüşünü dile getirdi.

Danıştay'ın hükümetin eğitim reformuna yapılan itirazları değerlendirmekle görevli olduğuna dikkat çekerek, Danıştay saldırısının "radikal İslamcı bir avukat" tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden gazete, AKP'nin şimdiye kadar türban, imam hatip gibi konularda reform yapmaya çalıştığını ancak bu konularda başarısız olduğunu yazdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber