Komutanlar resepsiyona neden katılmadı?

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Nisan 2007 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ismail küçükkaya

Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü resepsiyonu gerçekten üst düzey bir katılımla gerçekleşti. Hükümet kanadı bugüne kadarki hiçbir davette olmadığı kadar yüksek oranda temsil edildi. Üstelik, TBMM Başkanı Arınç, Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, Adalet Bakanı Çiçek ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım iki saat boyunca resepsiyonda kaldılar. Uzun süre salonda konuklarla sohbet eden ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan hükümet kanadı, daha sonra oturma düzenine geçti. Arınç, Erdoğan, Gül, Çiçek, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu ve Mahkeme Üyesi Haşim Kılıç'la yarım saati aşkın süre sohbet ettiler. Bu ilgi Anayasa Mahkemesi üyelerini de şaşırtmış ve sevindirmiş olmalı.

Ancak, yüksek yargının kuruluş yıldönümleri gibi sebeplerle düzenlenen bu tür etkinliklere göre bu kez bir farklılık göze çarpıyordu. Askerler davette yoktular. Komuta kademesi Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü davetine katılmamıştı. Oysa askerler yargıya her zaman çok önem verirler ve yargı organlarıyla sıcak ilişki kurarlardı.

Aslında bu fark daha resepsiyona saatler kala kendini hissettiriyordu. Bu, ?verilmiş bir karardı.?

Ben dünkü yazımda, ?muhabir arkadaşlarım paşaların Anayasa Mahkemesi'nin davetine katılmayacaklarını söylediler. Mahkenin vereceği herhangi bir kararla ilgili olarak yanlış anlaşılmaktan, kararın gölgenmesinden ve polemiklerin içine çekilmekten sakınıyorlar? demiştim. Gerçekten öyle oldu.

Bu, örneklerini son zamanda sıkça gördüğümüz askerlerin hassasiyetini gösteriyor ve bütün spekülasyonlara karşı takdir edilecek bir dikkati yansıtıyordu.

Malumunuz, Ankara 367 tartışmalarına kilitlendi. Bugün cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu yapılıyor. Belki de seçim Anayasa Mahkemesi'ne götürülecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminin tamamlanamaması ve sonucunda bir erken seçim ihtimali söz konusu. Hükümet kanadının kokteyle gitmesinde bir tuhaflık yok. Onlar zaten ?bu tartışma saçma, hukukun zorlanmasıdır, hukuken aksi görüş çıkmaz? inancındalar. Ama davete üst düzey katılımla Anayasa Mahkemesi'ne verdikleri önemi göstermiş oldular.

Yaşar Paşa'nın tutumu...

Bugünlerde her ortamda Köşk seçimiyle ilgili olarak askerlerin görüşü merak ediliyor. Bu süreç, aylar önce başladı. Önce ?askerler Erdoğan'ın kulağına fısıldayacaklar? iddiası ortaya atıldı. Bu akla ziyan teori çok geçmeden çöktü. Özellikle Yaşar Büyükanıt'ın Anayasal çerçevesi gayet güzel çizilmiş basın açıklamasıyla nelerin olmayacağı net bir biçimde ortaya konuldu. Paşa'nın sözleri son derece açıktı. Yetki, görev ve sorumlulukları ışığında yapabileceği en net açıklamayı yaptı.

Gelinen noktada askeri kanadın Abdullah Gül'ün adaylığından memnun olduklarını söyleyemeyiz. Cumhuriyet'in bazı değerlerinin tartışmaya açılacağından endişe edenler var.

Ama askeri kanat, Büyükanıt'ın basın toplantısındaki tavrını sürdürüyor. Yani ?demokratik bir ülkenin Genelkurmay Başkanı nasıl davranırsa öyle davranıyorlar?

Bir örnek...

Geçtiğimiz hafta Çankaya Köşkü'ndeyiz.

Yaşar Paşa biz Ankara Temsilcileri ile sohbet etti. Fakat sonra bazı sözlerinin yanlış anlaşılabileceğini düşünerek, bizlerden ?sohbet ortamında konuştuğumuz bu sözleri yazmazsanız sevinirim. Siz bilirsiniz ama bunlar yazılırsa yanlış anlaşılabilir? ricasında bulundu ve hepimiz bu off the record kaydına uyduk. Yaşar Paşa o gün, ?ülkenin hassas bir dönemden geçtiğini? hatırlatma ve ?kendisinin özenli davranma çabasına? değinme ihtiyacı hissetmişti. İşte Anayasa Mahkemesi davetinde bu özenin bir devamını gördük. Doğru yapıyorlar, süreç ne kadar kritikse özen o kadar üst düzeyde olmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber