Dönüş ümidi Zeytin Dalı

Türkiye'nin, terör örgütlerini Suriye'de temizlemek için başlattığı Zeytin Dalı Harekatı, 3 buçuk milyon Suriyeli için eve dönüş umudu oldu. Suriyeli sığınmacılar için Türkiye'de dernek kuran Ali, "Her 100 kişiden 70'i yani 2.5 milyon Suriyeli vatanına dönmek istiyor" dedi

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 11 Şubat 2018 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dönüş ümidi Zeytin Dalı

Türkiye, 2011 yılında başlayan Suriye iç savaşında, Esad rejiminin zulmünden kaçan 3.5 milyon sığınmacıya kapılarını açtı. Hiçbir ülkenin sağlamadığı imkanları sığınmacılar için seferber eden Türkiye, AFAD aracılığıyla da 260 bin Suriyelinin yaşadğı 26 Geçici Barınma Merkezi'ni (GBM) kurdu. 7 yılda sığınmacılar için 84 milyar 880 milyon lira harcandı. Türkiye sığınmacılara kucak açmakla yetinmedi. Suriye'nin kuzeyini işgal eden terör örgütleri IŞİD ve PYD/YPG'yi bölgeden temizleyerek sığınmacıların vatanlarına dönmesi için umut oldu. Fırat Kalkanı Harekatı'yla IŞİD'den kurtarılan bölgelere sığınmacıların bir bölümü döndü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zeytin Dalı Harekatı'nın ilk günlerinde operasyonun amaçlarından birinin de Suriyelilerin topraklarını kurtarmak olarak açıkladı. Erdoğan Fırat Kalkanı bölgesini örnek göstererek Afrin, İdlib ve Menbiç'te de huzur sağlanana kadar operasyonun devam edeceğini söyleyerek ekledi: "Mülteci kardeşlerimiz tekrar kendi topraklarına evlerine dönsün istiyoruz. 3 buçuk milyonu herhalde burada ilanihaye saklayacak halimiz yok. Onlar da zaten kendi topraklarına dönmek istiyor. Bir kısmı burada kalabilir o ayrı bir konu." Zeytin Dalı Harekatı da Fırat Kalkanı gibi Türkiye'deki Suriyeliler için dönüş umudu oldu. Fırat Kalkanı Harekatı'ndan sonra Afrin'in ve Menbiç'in de güvenli hale gelmesini bekleyen sığınmacıların yüzde 70'i terör temizliğinden sonra topraklarına dönmeyi bekliyor.

2011'de iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınıp İzmir'de sığınmacılarla ilgili ilk derneği kuran Suriyeli Mülteciler Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, Zeytin Dalı Harekatı ve Erdoğan'ın açıklamalarının ardından çevresindeki Suriyeliler arasında mini bir anket yaptı. Ali, görüştüğü her 10 Suriyeliden 7'sinin dönmeye istekli olduğunu söyledi. Türkiye'nin bölgenin güvenliği için başlattığı Fırat Kalkanı ve son olarak Zeytin Dalı Harekatı'nın bir dönüş umudu haline geldiğini belirten Ali, birçok Suriyelinin bu nedenle dikkatlerini harekata çevirdiğini belirtti. Suriyelilerin dönüş umudunu KARAR'a değerlendiren Ali, şunları kaydetti:

"Her 100 Suriyeli'den 70'ü topraklarına dönmeye kararlı. Bu 3.5 milyon Suriyeli'den 2.5 milyonunun Türkiye'nin başlattığı temizlik harekatına geri dönüş umuduyla baktığını gösteriyor. Ben Kamışlılıyım ve tabiki ülkeme dönmeyi çok isterim. Ama şu anda Kamışlı'nın kontrolü PYD'de ve güvenlik diye bir şey yok. Suriyelilerin evlerine dönebilmeleri için sırasıyla güvenlik, altyapı ve iş imkanlarının sağlanması gerekiyor. Güvenlik ve altyapı tabiki ilk sırada. Ayrıca şunu belirtmek gerekiyor. Suriyeliler geldikleri yere dönmeyi daha çok istiyor. Yani Fırat Kalkanı bölgesi ve Afrin bölgesinde yaşayanlar zaten dönebilir ama Halep gibi ya da farklı yerlerde yaşayıp da buraya gelenler de var. Onlar daha çok kendi topraklarına dönmek istiyor."

KENAN BUTAKIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber