Neden fiş-fatura almalıyız?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Nisan 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsmail Kökbulut

Geçen haftaki yazımızda alışveriş sonrası belge almamanın satıcı dışında ayrıca tüketicilere yönelik de cezalar olduğundan bahsetmiştik.

Gelir İdaresi Başkanlığı kayıt dışılığın önlenmesi ve özellikle tüketicileri bilinçlendirme amacıyla belge almanın önemi konulu broşür hazırlayarak, bütün vatandaşları, alışverişlerde fatura, fiş almaya çağırdı. ?Neden Fiş-Fatura Almalıyız? başlıklı broşürde, önce alışverişlerde neden belge alınması gerektiği anlatılıyor.

Alışveriş yapıldığında herkesin vergi ödediği belirtilen broşürde, ?Ancak bunu alışveriş sırasında genellikle hiç algılamıyoruz. Unutmayın. Alışverişlerinde fiş almaktan vazgeçmeniz, hem gelecekte alabileceğiniz daha iyi, daha kaliteli kamu hizmetinden, hem de bir tüketici olarak haklarınızdan vazgeçmeniz anlamına gelmektedir? denildi.

Broşürün ikinci bölümünde, ?Alışverişlerde belge alırsak ne olur?? sorusuna da şu yanıtlar veriliyor: ?-Ödediğimiz verginin kamu hazinesine aktarılmasını sağlamış oluruz. -Vergi kayıp ve kaçağını önleyici katkıda bulunuruz. -Bu işlemlerin kayıt altına alınmasını ve vergilendirilmesini sağlamış oluruz. -Kamu hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesine katkı sağlamış oluruz. -Bir tüketici olarak haklarımızı kullanmamız gerektiğinde, elimizde geçerli bir belge olur. -Belge almadığımız için cezai işleme muhatap olmayız.? Alışverişlerde belge alınmaması halinde alınmayan her fiş ya da faturanın KDV'sinin fiş ve faturayı vermeyenin cebinde kaldığı da vurgulanan Broşürde, alınmayan her belgenin vergi kayıp ve kaçağına neden olduğu da ifade ediliyor. Yine Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı bulunan ve ekonomik anlamda en yüksek yirmi dokuz ilimizde kurulan Vergi Dairesi Başkanlıklarında da benzer broşürler dağıtılıyor. Son olarak Ankara Vergi Dairesi Başkanlığınca vergi konusunda kamuoyunun dikkatini çekmek, vergi bilincini geliştirmek ve mükelleflere vergi ödeme alışkanlığını kazandırmak amacıyla ilköğretim okullarında eğitim görmekte olan öğrencilere yönelik ödüllü olarak

?ÜLKEMİ SEVİYORUM, BELGEMİ ALIYORUM?

kampanyası düzenlendi. Kampanyaya katılmak isteyen öğrenciler 15 Mayıs 2007 tarihe kadar kendileri tarafından alınan toplam 100 adet belgenin aslını 16-25 Mayıs 2007 tarihleri arasında, ön yüzünde öğrencinin adı, soyadı, ilköğretim okulunun adı, sınıfı, şubesi ve öğrenci numarası yazan bir zarfa koyarak Vergi Dairelerine velileri aracılığıyla ibraz edecekler. Kampanya kapsamında ibraz edilecek belgelerin, Vergi Usul Kanununda yer alan fatura, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi veya serbest meslek makbuzu ve öğrencinin kendisine veya aile bireylerine ait perakende ve nihai tüketime ilişkin olması gerekmektedir. Bu öğrenciler arasından 08 Haziran 2007 tarihinde yapılacak çekiliş sonucu 5 öğrenciye masa üstü bilgisayar, 20 öğrenciye bisiklet ve 50 öğrenciye MP3 player, 100'lerce öğrenciye de puzzle ve top hediye edilecek.

Bugünün küçükleri yarının büyükleri. Dolayısıyla eğitim sürecinde vergi bilincinin yaygınlaştırılması mutlaka kayıt dışılığın önlenmesi için önemli bir adım. Gelir İdaresinin çocuklara ve geleceğe yönelik çalışmaları önemli sonuçlar verecektir. Bu çalışmalara biz velilerin de destek vermesi gerekmez mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber