Bankaların kredi kartı savaşına BDDK uyarısı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK), kredi kartları ile ilgili yaptığı ön inceleme tamamlandı. Buna göre, BDDK, kredi kartı ile yapılan taksitli satışların, bankaların bilançolarına zarar verme noktasına geldiğini tespit etti. BDDK, taksitli satışlar konusunda bazı önlemlerin alınmasını kararlaştırdı. Bazı kredi kartı müşterilerinin, kuyumculardan taksitle altın satın aldığı ve bu altınları yine aynı kuyumcuya satarak, nakit ihtiyacını giderdiği tespit edilirken, BDDK, kredi kartından nakit çekim işlemlerini de incelemeye aldı.

TAKSİTLERE SINIRLAMA

BDDK, gelişmiş ülkelerdeki kredi kartı uygulamalarını inceleyerek, taksitli satışların 6 ila 12 ay arasında sınırlandığını belirledi. Aynı sistemin Türkiye'de de uygulanmasını planlayan BDDK'nın, kredi kartı taksit sayısını 12 ay ile sınırlama yetkisi bulunuyor. Bu yetkinin

kullanılması için, ayrıca bir yasal düzenleme yapılmasına gerek yok. Bu nedenle BDDK yöneticileri, kredi kartı taksitlerinin 12 ayla sınırlanmasını istiyor. Ancak son kararı, BDDK verecek.

KREDİ KARTI CEZASI

Bu arada, kredi kartları ile ilgili olarak BDDK'ya çok sayıda şikayet geldiği bildirildi. Bu şikayetleri incelemeye alan BDDK'nın, bazı bankalara, kredi kartları yasasına aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle para cezası verdiği belirtildi. Ticari sır kapsamına girdiği için bankalara verilen kredi kartı cezaları açıklanmıyor. Kuruma gelen şikayetlerin başında, ?talep olmadan kredi kartı çıkarılmasının? ve ?kredi kartı faizlerinin çok yüksek olmasının? geldiği belirtildi. BDDK, kredi kartının nakit temin etme aracı olarak kullanılmasını da incelemeye aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber