Parlak fikirli meslek liseli istihdamına 100 bin YTL destek

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araştırma-geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarının teşvik edilmesi amacıyla hazırlanan yasa taslağı çalışmalarında sona gelindi. Başbakanlık'taki yasa taslağıyla Ar-Ge merkezleri, Ar-Ge projeleri, rekabet öncesi işbirliği projeleri ve tekno-girişim sermayesi adı altındaki yeni oluşumlara teşvik verilecek. İlk defa gündeme gelen tekno-girişim sermayesi; meslek lisesinden mezun olanları çalıştıranları teşvik etmeyi hedeflerken bu girişimlere, bir defaya mahsus olmak üzere ve teminat alınmadan 100 bin YTL'ye kadar nakit destek verilecek. Desteğin alınabilmesi için teknoloji ve yenilik odaklı bir iş fikrinin, kamu kurum ve kuruluşlarınca bir iş planı çerçevesinde destekleniyor olması şart.

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı taslak yaklaşık 1 ay önce Başbakanlık'a gönderilmişti. Hükümetin bir an önce çıkarmak istediği yasal düzenlemeye burada son şekli verildi. Taslağa göre, kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunan şirketlerin, kendi içinde ayrı bir birim halinde örgütledikleri en az 50 Ar-Ge personeli istihdam eden yerler Ar-Ge merkezi olarak nitelendirilecek. Bu rakam daha önce 5'ti. Birden fazla şirketin platform oluşturarak, Ar-Ge yatırım yapabilmesinin önünü açmak için ise rekabet öncesi işbirliği projeleri gündeme gelecek.

Tekno-girişim sermayesi meslek liseleri, üniversite son sınıf öğrencileri ve yeni üniversite mezunlarının yenilikçi ve devlet desteği almış fikirlerinin teşebbüse dönüştürülmesini sağlayan şirketlere destek verilmesiyle dikkat çekiyor.

Büyük Ar-Ge merkezlerine ayrı teşvik

Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge projeleri ile tekno-girişim sermaye desteklerinden yararlananlarca gerçekleştirilen Ar-Ge harcamalarının tamamı kurum kazancından indirilebilecek. Ayrıca 500 ve üzerinde tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden Ar-Ge merkezlerinde, o yıl yapılan Ar-Ge harcamasının bir önceki yıla göre artışının yarısı da kurum kazancından indirilebilecek.

Taslak kapsamında desteklenen Ar-Ge personelinin Gelir Vergisi stopajında ise farklı bir yöntem uygulanacak. Doktoralı olanlar için yüzde 90, diğer personel için yüzde 80 oranında indirim yapılabilecek. Ayrıca Ar-Ge personelinin sigorta priminin işveren hissesinin yarısı, her bir çalışan için Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak.

Şirketlerin ortak yürütebileceği Ar-Ge yatırımlarının önünü açan rekabet öncesi işbirliği projeleri ise sadece sigorta prim teşvikinden yararlanabilecek. İşbirliği yapan kuruluşlar öncelikle işbirliği protokolü yapacak. Bu protokolde bir kuruluş belirlenecek ve bunun adına özel bir hesap açılacak. Özel hesaba aktarılan tutarlar katkı sağlayan kuruluşun Ar-Ge harcaması olarak kabul edilecek ve proje dışında kullanılamayacak. Proje hesabında toplanan tutarlar kazanç tespitinde gelir olarak dikkate alınmayacak.

Kanun kapsamındaki teşvik ve destekler için öngörülen şartlara ilişkin tespitler üç yıllık süreler itibariyle yapılacak. Ar-Ge personelinin hesabında üçer aylık dönemler esas alınacak. Verilen teşviklerin amacı dışında kullanımı, nihai ürünün ülke sınırları içinde yapılmaması vergi kaybı olarak değerlendirilecek.

AR-GE PERSONELİNE GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ

* Teknogirişim sermayesi ile meslek liseli istihdamına 100 bin YTL'ye kadar nakit destek verilecek.

* Desteğin alınabilmesi için teknoloji ve yenilik odaklı bir iş fikrinin, kamunun desteği şart.

* En az 50 Ar-Ge personeli istihdam eden yerler Ar-Ge merkezi olarak nitelendirilecek.

* Birden fazla şirketin platform oluşturarak, Ar-Ge yatırımı yapabilecek.

* 500 ve üzerinde Ar-Ge personeli istihdam edenler o yıl yapılan Ar-Ge harcamasının bir önceki yıla göre artışının yarısını kurum kazancından indirecek.

* Doktoralı personele yüzde 90 vergi indirimi, diğer personel için yüzde 80 indirim yapılacak.

* Ar-Ge personelinin sigorta priminin işveren hissesinin yarısı, Maliye Bakanlığı ödeyecek.

* Şirketlerin ortak yürütebileceği Ar-Ge yatırımları için işbirliği projeleri ise sigorta prim teşviğinden yararlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber