Eczanelerden serbest fiyatla ilaç alımı, SSK`yı batırır

Haber Giriş : 13 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tıp Kurumu Genel Sekreteri Ali Rıza Üçer, SSK`nın ucuz ilaç uygulamasını terkederek eczanelerden serbest fiyatla ilaç alımına başlamasıyla ilaç faturasının 1 katrilyonu aşacağı uyarısında bulundu. Üçer, bu uygulama sonucunda SSK`nın batacağını ve ``bankacılık krizinden`` daha büyük bir krizle karşı karşıya kalınacağını savundu. Üçer yaptığı açıklamada, SSK`lıların serbest eczanelerden ilaç alma uygulamasına geçilmesiyle yıllık zararının 1 katrilyonun çok üzerinde olacağını ileri sürdü. SSK`nın içine düşeceği finans krizi nedeniyle eczanelere olan borçlarını ödeyemeyeceğini ya da çok geç ve eksik ödeyeceğini savunan Üçer, bu durumun eczacıların yaşadığı krizi daha da derinleştireceğini söyledi.

SSK`nın ilacı çok ucuza mal ettiğini, toplu ilaç alımı yapıp aracısız olarak sigortalısına dağıtabildiğini anımsatan Üçer, ``SSK`lıların istedikleri her yerde muayene olabilmesi ve ilaçlarını istedikleri yerden alabilmesi`` uygulamasının başlatılmasıyla Kurumun ilaç harcamaların daha da artacağını savundu. Üçer, ilaç giderleri artan bir SSK`nın işlevini sürdüremeyeceğini belirterek, ``SSK`nın ucuz ilaç temini prensibinden vazgeçildiğinde, SSK`lılar da serbest eczane fiyatlarıyla ilaç aldıklarında, yeni bir pazar elde edeceklerini, sonuçta daha fazla gelire kavuşacaklarını sanan eczacılarımız varsa, bu propagandaya inanmamalıdır`` dedi. Böyle bir uygulamanın en fazla 1 ya da 3 ay sürebileceğini söyleyen Üçer, ``SSK batar. Hem de öyle bir batar ki `bankacılık krizinden` daha büyük bir kriz ile karşı karşıya kalırız. Tekrar IMF`nin önünde senetler imzalamak zorunda kalırız`` dedi.

Ali Rıza Üçer, SSK`nın toplumun yarısını kapsayan bir sosyal güvenlik kurumu olduğunu, ancak 2003 yılı sonunda SSK`da fiilen çalışan eczacı sayısının yaklaşık bin kişi olduğunu vurguladı. Söz konusu dönemde toplam eczası sayısının ise 23 bin olduğuna işaret eden Üçer, ``SSK Türkiye`deki toplam eczacı sayısının yüzde 4`ü ile toplumun yüzde 50`sine hizmet sunmakta, daha doğrusu sunamamaktadır`` dedi. Üçer, bu yetersizliğin kaçınılmaz sonucu olarak SSK`lıların uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldığına dikkat çekerek, SSK`daki eczacı açığının acilen kapatılması gerektiğini kaydetti. SSK`nın birinci basamak hizmet örgütlenmesinin yetersiz olduğuna işaret eden Üçer, bu hizmeti sunması gereken SSK dispanserlerinin özellikle büyük kentlerde olmak üzere tüm Türkiye`de yaygınlaştırılmasını istedi. Kaynak sıkıntısı nedeniyle ilaç alım ihalelerindeki tıkanıklıklar ve hekimlerin ilaç yazmasını sınırlayan düzenlemelerin tasarruf sağlayamadığı gibi sorunu daha da derinleştirdiğini savunan Üçer, ``Bu yapay tıkanıklığın aşılması için kaynak sıkıntısı sorunu ivedilikle giderilmeli ve akılcı olamayan bürokratik engeller ortadan kaldırılmalıdır`` dedi.
Üçer, SSK`daki sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla büyük şehirlerin merkezi yerlerinde 24 saat ve her gün hizmete açık, 20-25-30 eczacı istihdam eden büyük eczaneler açılmasını önerdi. Burada SSK`nın ucuza aldığı ilaçları aracısız olarak dağıtabileceğini kaydeden Üçer, ``SSK isteyen her eczane ile anlaşır kendi ilaçlarını `zimmetli` olarak bu eczanelere dağıtır. Bu eczaneler de ücret almadan SSK`lılara ilaçlarını dağıtırlar. Bu hizmetlerin karşılığı olarak eczacılara SSK, maaş ve yanı sıra prim öder. Ne kuyruk kalır ne tartışma`` dedi.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber