Sayım adreste yapıldı, nüfus 5 milyon eksik

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de ilk kez yapılan 'kimlik numarasına dayalı nüfus sayımı', İstanbul ve Kocaeli'nin bazı ilçeleri dışında tamamlandı. Elde edilen veriler, ülke nüfusunun düşünüldüğü gibi 73 milyon değil, en fazla 68 milyon olduğunu gösteriyor.

Ev ev dolaşarak herkesi TC kimlik numarası esasına göre kaydeden Türkiye İstatistik Kurumu yetkilileri, şu anda 60 milyon kişiyi saydı.

Zaman'ın sorularını cevaplayan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir, "Şu anki rakam 60 milyon civarında. Eksikler tamamlandığında bile 73 milyonu bulmamız mümkün değil. Mükerrer kayıtlar sebebiyle özellikle kırsal kesimde ciddi nüfus azalması gözleniyor." dedi. Bu durum ilginç sonuçları da beraberinde getirecek. Nüfusu azalan illerin milletvekili sayısı düşecek. Belediyelerin İller Bankası'ndan aldığı pay azalacak. Özellikle küçük belediyeler ciddi sıkıntılar yaşayacak. TÜİK'in tespitlerine göre, bazı beldelerin nüfusu 2 binin altında. Söz konusu yerler, belediye statüsünden çıkarılarak köy veya mahalle haline getirilecek.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nde son aşamaya gelen TÜİK, İstanbul ve Kocaeli'ndeki sayımın tamamlanmasının ardından Türkiye'nin gerçek nüfusunu açıklayacak. Nüfus sayımının tamamlandığı illerde isimler askıya alınırken, vatandaşın muhtarlıklara gidip sayılıp sayılmadığını teyit etmesi gerekiyor. Bütün işlemlerin ardından nüfus sayımının tamamlanmasını hedefleyen yetkililer, nihai sonuçlara göre Türkiye'nin nüfusunun 65 ile 68 milyon arasında olacağını tahmin ediyor. Sayımda gelinen noktayı Zaman'a değerlendiren TÜİK Başkanı Ömer Demir, "Askı sürecinin ardından gerçek rakam ortaya çıkacak. Şu an 60 milyon civarında. Askı sürecinde de toparladığımız zaman net rakamı buluruz. İstanbul'da daha 7 milyon kişi sayıldı. Kocaeli'nde de eksikler mevcut. Ancak 73 milyonu bulmamız mümkün değil. Özellikle kırsal kesimde ciddi nüfus azalması gözleniyor." şeklinde konuştu. Sayımın sonuçlarına ilişkin kimsenin şüphe duymaması gerektiğine dikkat çeken Demir, rakamların iki durumdan dolayı az çıkabileceğini dile getirdi. Bunlar Dışişleri kayıtlarına göre yurtdışında gözükmediği halde yurtdışına çıkmış vatandaşlar ile yasalardan bilinçli olarak kaçanlar. Bu iki kesim insan sayısının fazla olmadığına işaret eden TÜİK Başkanı, bunların dışında tüm ülkeyi sayabileceklerini vurguladı. Kamu kurumlarından kayıt topladıklarının altını çizen Ömer Demir, TC kimlik numaralarıyla ulaşamadıkları kişileri kontrol ettiklerini söyledi. Demir, askı sürecinin bitimine kadar kanun kaçağı ve yurtdışındakiler hariç herkesin sayılmış olacağını bildirdi.

Kayıtlara internetten bakılacak

Askı sürecini önemsediklerini dile getiren Demir, "Televizyonlardan, medyadan duyuru yapacağız. Kamu kurumlarına, özel sektöre, sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilere yazılar yazacağız. Herkesin adresini kontrol etmesi, sistemin dışında kalmaması için çaba göstermesini bekleyeceğiz onlardan. Mükerrer diye bir şey olmayacak. Mevcut mükerrerler ayıklanmış olacak." ifadelerini kullandı. TÜİK Başkanı Ömer Demir, kişinin internetten nereye kayıtlı olduğunu öğrenebileceğini söyledi. Kayıtların internet üzerinden kontrol edilmesini istediklerini belirten Demir, "Herkes, internet üzerinden kendini kontrol edip adresini öğrensin. Çünkü artık sisteme kayıtlı olan adres geçerli olacak, eski adres bu durumda bir anlam ifade etmeyecek." şeklinde konuştu. Kontrol sonucunda adresini değiştirmek isteyenlerin ya da kayıtlarda gözükmeyenlerin telefonla kendilerine ulaşabileceğini aktaran Demir, böylece adresi yanlış olanlara düzeltme imkânı tanımış olduklarını ifade etti.

İllerin milletvekili sayısı düşecek

Sonuca varılması beklenen nüfus sayımında rakamların düşük çıkması, bazı durumları da beraberinde getirecek. Bunlardan ilki, azalan illerdeki milletvekili dağılımının yeniden düzenlenmesi yönünde. Bazı milletvekilleri bulundukları ildeki nüfusun düşmesi nedeniyle yeni seçimde ilden çıkacak milletvekili sayısının azalacağını belirtiyor. Sayımın önemli ölçüde etki edeceği bir diğer durum ise göç veren ve nüfusu azalan belediyelerin İller Bankası'ndan aldığı payın düşmesi. TÜİK Başkanı Demir, bazı illerin nüfusunda ciddi düşüş yaşandığını söyledi. Demir, nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber