Direksiyon başında uyku apnesi öldürüyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel olarak apneli hastaların trafik kazası yapma risklerinin diğer insanlara göre yedi kat fazla olduğu tespit edildi. Araştırmalara göre, sadece horlaması olanlar bile üç kat fazla trafik kazası yapıyor

Geçtiğimiz haftalarda İzmirli ilkokul çocuklarını Kapadokya' ya götüren otobüs Aksaray yakınlarında bir kamyonla çarpıştı. Sonuç 33 ölü ve belki de çoğu ömür boyu sakat kalacak 30 yaralı oldu. Olay, 'direksiyon başında uyku ölüm getirir' sözünü doğrular nitelikteydi... Öte yandan ülkemizde yılda ortalama 400 bin kaza oluyor ve on bine yakın insan ölüyor. İstatistiklere göre dünyada her gün ortalama 150 bin trafik kazası meydana geliyor ve 3 bin insan bu yüzden hayatını kaybediyor. Araştırmalar, trafik kazalarının yüzde 16'ya kadar varan kısmının yorgunluk ve uykusuzluktan kaynaklandığını gösteriyor. Bu oran ağır vasıta kazalarında yüzde 30-40' a kadar yükseliyor. Yorgunluk ve uykusuzluğun en önemli sebepleri arasında ilk sırayı ise, uyku apnesi alıyor... Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, uyku apnesi ve sonuçlarını anlattı: "Uykusuzluk sadece o güne mahsus geçici bir durum olabileceği gibi asıl tehlikeli olan bunun tıpta 'uyku apnesi' ismi verilen bir hastalığın da belirtisi olması. Uyku apnesi, gece horlama ve uykuda solunumun belirli bir süre geçici olarak durması ile karakterize bir hastalık. Bu kişiler gündüzleri otururken, televizyon seyrederken, gazete okurken uyuklarlar. Pek çoğunda sabah baş ağrıları, unutkanlık, konsantrasyon bozuklukları, sinirlilik, huzursuzluk, kişilik değişiklikleri, cinsel isteksizlik ve iktidarsızlık gibi bulgular vardır."

UYUYAN ŞOFÖR KAZASINDAN KURTULMAK MUCİZE

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Mehmet Ömür'ün 'Horlama Kitabı' nda uyku apnesi ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor: ''Uyuyan şoförlerin yaptığı kazalardan yaralı kurtulmak mucize gibi bir durum. Araştırmalar bunu gösteriyor. Çünkü uyuyan şoför kazadan kurtulmak için herhangi bir girişimde bulunmuyor. Süratini azaltmıyor, kazadan kurtulmak için direksiyonuyla yön değiştirmiyor. Uyurken yapılmış kazalara bakıyorsunuz: fren izi yok! Dümdüz gidip, çarpabileceği ilk yere son süratle çarpmış veya uçmuş gitmiş. Sonuç ölüm! Yaralananlar azınlıkta kalıyor." Genel olarak apneli hastaların trafik kazası yapma risklerinin diğer insanlara göre yedi kat fazla olduğu anlaşıldı. Sadece horlaması olanlar bile üç kat fazla trafik kazası yapıyor.

TEDAVİSİ VAR

Tedavide hastaya "tüm gece uyku tetkiki? yapılır. Bu tetkik sayesinde, beyne ulaşan mesaj dalgalarının durumu, dil, damak, göğüs, diyafram, boyun ve çevre kaslarındaki gerilim oranı, gözün hareketlerindeki değişiklik, uyanıkken yapılan solunuma göre uykudaki solunum hareketleri, kandaki oksijen düzeyi, horlama derecesi ölçülerek toplam verilere göre hastaya teşhis konur. Sigara, içki, çeşitli uyku hapları ve sakinleştiriciler, kasların gevşemesini artırır, hava yolunun daha da kapanmasına sebep olabilirler. Bunları bırakmak kimi zaman yeterli olabilir. Ayrıca fazla kilosu olanların kilo vermesi de etkili olacaktır. Uyku apnesi olanlarda kullanılan standart tedavi CPAP'tır. Bir maskeyle hastaya devamlı olarak basınçlı hava verilir. Bu sayede havayolunun kapanmasını engeller. Etkin bir tedavi metodudur. Havayolunun devamını sağlayarak uyku sırasında kan oksijenini normal seviyelerde tutar. CPAP'ın başarısız olduğu durumlarda cerrahi müdahale uygulanabilir. Ameliyatla üst hava yolunu tıkayan engeller açılabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber