Temassız kredi kartı "Visa paywave" Türkiye'de...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Mayıs 2007 17:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Visa Europe Büyüyen Pazarlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Mark Antipof, temassız teknolojilerin, tüketicilere ve iş yerlerine getirdiği faydaların yanı sıra kayıt dışı ekonomiyle mücadele açısından da çok büyük önemi bulunduğunu kaydetti.

Visa'nın, küçük alışverişlerde nakde alternatif geliştirdiği temassız ödeme kartı olan ve Türkiye'de ilk kez Visa-Denizbank işbirliğiyle gerçekleştirilen ve Denizbank'ın Sea&Miles Visa kartı sahiplerinin yararlanabileceği ''Visa payWave'' düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

Antipof, Visa temassız ödemelerin, ülke ekonomileri üzerindeki nakit maliyeti yükünü azaltacağı için tüm toplum açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Devletlerin ve ekonomilerin ödenen nakdi yönetebilmek için yaptıkları çalışmalara dikkati çeken Antipof, nakdin toplumlar açısından önemli maliyeti olduğunu, sadece AB bölgesi içinde her yıl kişi başına 200 avro gibi nakdin getirdiği bir maliyet bulunduğunu, bunun toplamda 50 milyar avro gibi bir rakama tekabül ettiğini belirtti.

Nakit taşımanın, bireyler, tüketiciler ve işletmeler açısından büyük sorunlara yol açtığına işaret eden Antipof, ''Temassız teknolojilerin, tüketicilere ve iş yerlerine getirdiği faydaların yanı sıra kayıt dışı ekonomiyle mücadele açısından da çok büyük bir önemi var'' dedi.

''HARCAMALARIN YÜZDE 70'İ NAKİT''

Türkiye'de yapılan harcamaların yüzde 70'ini nakit ödemelerin oluşturduğuna işaret eden Antipof, Visa'nın özellikle üzerinde durduğu alanların bakkal, büfe, gazete bayileri, kafeler, hızlı yemek restoranları, taksiler, telefonla kontör yükleme, ulaşım ve işportalar olduğunu aktardı.

Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman ise, Visa payWave'nin küçük alışverişlerde nakde alternatif oluşturma stratejisi ile geliştirilen en hızlı ödeme kart teknolojisi olduğunu, bugün İDO'yla yapılan işbirliği sonucunda deniz taşımacılığına özel, alışveriş yaptıkça mil kazandıran uygulamanın başladığını söyledi.

Ülman, bu teknolojiyle çevrimdışı durumda ödemelerin yarım saniyenin altında bir sürede gerçekleştirilebildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Temassız belirtici gördüğünüz terminalde 35 YTL'nin altında temassız işlem yapılabilir. Bu rakam, yurt dışında 15 avro olarak düzenlendi. Güvenlik amacıyla da sadece belirli aralıklarla çip ve şifreli işlem yapılması istenecek. Ayrıca başta fast food restoranlar, kafeler, gazete bayileri, gişeler gibi hızın müşteri açısından büyük önem taşıdığı yerler olmak üzere 35 YTL'nin altında alışverişlerde çevrimdışı işleme olanak tanıyan bu teknoloji, kart sahipleri açısından öncelikle bekleme ve bozuk para derdinden kurtulma anlamına geliyor.'' PayWave'nin aynı zamanda yeni bir küresel standart anlamına geldiğini vurgulayan Ülman, Türkiye'de çıkarılan bu kartın dünyanın her yerinde kullanılabileceğini, aynı şekilde yabancıların kartlarının da Türkiye'de kullanılabileceğini söyledi.

HAKAN ATEŞ

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş de, Sea&Miles Visa kartının en önemli özelliğinin yapılan tüm alışverişlerden mil kazandırması ve kazanılan millerle bedava deniz otobüsü ve feribot bileti alınabilmesi olduğunu hatırlattı.

Ateş, istatistiklere göre, dünyada adet olarak yapılan harcamaların yüzde 80'inin 15 avronun altında tutarlar olduğunu kaydederek, şunları aktardı:

''Biz bunu Türkiye'de 35 YTL olarak belirledik. Bu kart iki özelliği itibarıyla çok önemli. 35 YTL'ye kadar olan küçük alışverişlerde çevrimdışıyken alışveriş yapabiliyorsunuz. Banka bu sorumluluğu üstleniyor. Bir de nakit işlemlerde, ödemeli para kabul edilen yerlerde hırsızlık ve gasp çok yoğun olabiliyor. Oysa yalnızca kaydi sistemler üzerinden işlem yaptığımızda ortada para olmayacak ve risk olmayacak. Çünkü kullanıcılar ve müşteriler, karşılıkı menfaatleri düşünerek paraya dokunmadan işlemini yapacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber