Vergi reformları seçim sonrasına kaldı

Haber Giriş : 03 Mayıs 2007 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı başta Gelir Vergisi'nin yazılması olmak üzere vergi politikalarındaki radikal değişiklikleri seçim sonrasına erteledi. Maliye Bakanlığı Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, seçimlerin öne alınması ile birlikte ekonomideki gelişmelere paralel olarak vergi politikasını yeniden şekillendiriyor.

Hükümet'in erken seçim kararı Maliye Bakanlığı'nın 2007 vergi politikasını da yeniden gözden geçirmesine neden oldu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, önceki gün yaptığı açıklamada, mali disiplinin aynen devam ettiğini, bu tür zamanlarda mali disipline daha çok dikkat edilmesi gerektiğini söylerken, kendisine bağlı bürokratlar da seçim mesaisi yapıyor. Maliye Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü, seçim öncesi vergi politikasını masaya yatırdı. Yılın başında öngörülen bazı yasal değişiklikler başta olmak üzere vergi sistemine ilişkin pekçok düzenleme yeniden ele alındı.

Maliye yetkilileri, Başbakanlığa gönderilen Gelir Vergisi'ne ilişkin tasarının Bakanlar Kurulu gündemine alınmasının zor olduğunu, seçim sonrasına kalacağına dikkat çektiler. Yetkililer, ?Gelir Vergisi'nin araştırılarak geliştirilmesini ve yeniden yazılmasını öngören düzenlemeler ileri tarihe atıldı? açıklamasını yaptılar.

Yetkililer, yılın başında yapılan planların ileri tarihe atılmasının kaçınılmaz olduğunu kaydederek, ?Bu konuyu derin bir şekilde inceliyoruz. Seçim öncesi ekonomide ortaya çıkan değişiklikler de göz önünde bulunduruluyor? değerlendirmesini yaptılar.

ÖDENEKLERDE SIKINTI OLMAZ

Maliye yetkilileri seçimin öne alınmasının ödenekler konusunda sıkıntı yaratmayacağını kaydederek, şunları söylediler:

?Geçmişte ödenekler yıl içindeki taleplere göre dağıtılıyordu. Kasım-Aralık aylarında yığılma olurdu. Bir sonraki sene aynı ödeneği talep etmek zorunda kalırlardı. Merkezi yönetim bütçesi ile kurumların bütçesi aylar itibariyle belirlenmeye başladı. Kurumların harcama planları strateji birimleri tarafından önceden alınıyor. Bu nedenle kurumsal olarak bu kapsamda sıkıntı olmaz.?

GELİRLER REVİZE EDİLİYOR

Gelirlerin gerçekleşmelere göre revize edildiğini anlatan Maliye yetkilileri mevcut tabloda gelir-gider dengesinde bir sıkıntı olmadığını belirtiyorlar. IMF ile sürdürülen programın dışına çıkılmasının söz konusu olmadığını anlatan yetkililer, ?Maliye bürokrasisi bu konuda tecrübeli. Mali disiplin piyasaların da güvencesidir. Bütçe gerçekleşmelerinde bir değişiklik yok? yorumunu yaptılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber