Öğretmenlikte çeşitli kariyer basamakları öngören yasa tasarısı, Milli Eğitim alt komisyonunda bazı değişikliklere uğradı

Haber Giriş : 15 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğretmenlikte ünvan dönemi...

Öğretmenlikte çeşitli kariyer basamakları öngören yasa tasarısı, TBMM Milli Eğitim alt komisyonunda bazı değişikliklere uğradı. Öğretmenlik mesleğini, adaylık döneminden sonra ''öğretmen'', ''uzman öğretmen'' ve ''başöğretmen'' olmak üzere üç kariyer basamağına ayıran tasarı, adaylık dönemini başarıyla tamamlayanların mesleğe öğretmen olarak atanmasını hükmediyor.

Hükümetten geldiği şeklinde, kariyer basamaklarındaki yükselmeyi sadece sınavda başarılı olmaya bağlayan tasarının bu hükmü alt komisyonda değiştirildi.

Buna göre, kariyer basamaklarında yükselmede kıdem, eğitim (hizmet içi-lisansüstü eğitim, bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif çalışmalar) ve sicil (iş başarımı) puanları ile sınav sonuçları esas alınacak. Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılacak. Değerlendirme puanının yüzde 10'unu kıdem, yüzde 30'unu eğitim, yüzde 10'unu sicil ve yüzde 50'sini de sınav puanı oluşturacak.

Kariyer basamaklarında yükselecekler, değerlendirme puanlarına göre başarı sıralamasına alınacak. Değerlendirmeye alınmak için sınav tam puanının en az yüzde 60'ını almış olmak şartı aranacak.

Sınav üç yılda bir yapılacak. Ancak, uzman öğretmenlik ya da başöğretmenlik kontenjanının en az yüzde 10'unun boşalması durumunda sınav için süre kaydı aranmayacak.

Yüksek lisans öğrenimini tamamlamış öğretmenlerden uzman öğretmenlik, doktora öğrenimini tamamlamış olan öğretmenlerden ise başöğretmenlik için sınav şartı aranmayacak. Bu durumda olan öğretmenler kıdem, eğitim ve sicil ölçütlerine göre değerlendirilecek.

Öğretmenlik kariyer basamaklarında yükseleceklerin gireceği sınav, sınava katılacaklarda aranacak en az çalışma süresi, hizmet içi veya lisans üstü eğitim nitelikleri, bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif çalışmalar ve sicil puanı düzeyi ile her bir değerlendirme ölçütüne ilişkin hususlar ile puan değerleri, yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için aranacak kıdem, eğitim sicil şartları ve puan değerleri, yükselmeye ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun görüşleri alınarak Milli Eğitim Bakanlığı'nca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

Toplam serbest öğretmen kadro sayısı içinde, başöğretmen oranı yüzde 10, uzman öğretmen oranı ise yüzde 20 olacak. Bu oranlar, Bakanlar Kurulu kararı ile artırılabilecek.

Başöğretmen unvanı kazananlara en yüksek devlet aylığının yüzde 40'ını, uzman öğretmenlere ise yüzde 20'sini aşamayacak şekilde ilave Eğitim Öğretim Tazminatı ödenecek. Bu hüküm, 1 Ocak 2005'ten itibaren yürürlüğe girecek.

''NESNEL KRİTERLERE GÖRE YAPILMALI''

Yasa tasarısının öngördüğü düzenlemeleri sakıncalı ve yetersiz bulan alt komisyonun CHP'li üyeleri Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı ile Yalova Milletvekili Muharrem İnce karşı oy yazısı yazdı.

Gerekli alt yapı hazırlanmadan öğretmenler arasında ayrımlar yaratılmasının sakıncalar doğuracağını savunan milletvekilleri, derecelendirmenin nesnel kriterlere göre yapılması gerektiğine işaret ederek, sicilin de bu değerlendirmeye katılmasının doğru olmadığını belirttiler.

Başarılı öğretmenlerin yüzde 10'unun başöğretmen, yüzde 20'sinin de uzman öğretmenle sınırlandırılmasına da karşı çıkan Gazalcı ve İnce, öngörülen Eğitim ve Öğretim Tazminatı'nın da yetersiz olduğunu dile getirdiler.

Öğretmenlerin sınav ve sicille unvan kazanmaları yerine kıdem ve alanlarında yüksek lisans ve doktora yapmalarının desteklenmesi gerektiğini belirten CHP'li üyeler, öğretmenlerin tümünün ekonomik durumlarının düzeltilmesini istediler.

Tasarının hükümetten geldiği biçimde sakıncalı olduğunu ileri süren CHP'li Gazalcı ve İnce, alt komisyondaki değişikliklerin de yetersiz olduğu görüşünü dile getirdiler.

Yasa tasarısının önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber