Vecdi Gönül'den sert açıklama

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2007 15:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, PKK terör örgütünün dost ve kardeş ülke olarak nitelenen bir komşu ülkede barınmasına müsamaha edilmesinin asla kabul edilemeyeceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 10. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde "Ortadoğu'da Barış: Küresel Meydan Okuma" konulu oturumda konuştu. Türkiye'nin iki hassas konusunun Kerkük ve PKK olduğuna değinen Bakan Gönül, "Uzun yıllardan beri devam eden ve son dönemde yeniden şehitler vermemize yol açan PKK terör örgütünün dost ve kardeş ülke olarak nitelediğimiz bir komşu ülkede barınmasına müsamaha edilmesi asla kabul edilemez. Örgütün ele başlarının yakalanarak teslim edilmesi ve lojistik desteğin kesilmesi gibi tedbirler alınmalıdır" dedi.

Kuzey Irak'ta bölgesel liderlerin son dönemdeki açıklamalarına da değinen Bakan Gönül, şöyle konuştu: "Türkiye Kuzey Irak'taki iki etkin Kürt siyasi partinin kendi emellerine ulaşmak için federalizmi kullanmalarından endişe etmektedir. Bütün bu yapıcı gayretlere rağmen Barzani'nin son dönemdeki süregelen tehdit edici açıklamaları Türkiye kamuoyunda tepkilere sebep olmaktadır."

Irak'ın siyasi ve toprak bütünlüğünün yalnız bölgesel bakımdan değil aynı zamanda global güvenlik açısından da önemli olduğunu belirten Vecdi Gönül, Irak'ın bölgeyi ve dünya genelini tehdit eden, terör ihraç eden veya terörün kaynağı bir ülke haline gelmemesi gerektiğini belirtti.

Bütün Ortadoğu için potansiyel tehdit oluşturan mezhep çatışmalarının mutlaka önlenmesi gerektiğini de anlatan Gönül, sözlerine şöyle devam etti:

"Irak'ta hiçbir guruba ayrıcalık yapılmamalı, demokratik düzen içinde bütün guruplara hayat ve vatandaşlık hakkı tanınmalıdır. Dört yıllık tecrübe göstermiştir ki Irak'ta sorunların sadece askeri tedbirlerle çözülmesi mümkün değil. Askeri tedbirlerle birlikte çok iyi organize olmuş, tarafsız ve bütün guruplara eşit mesafede duran bir yaklaşım Irak'ın huzur ve istikrara kavuşmasına daha fazla katkı sağlayacaktır. Ülkenin dört büyük kenti olan Bağdat, Musul, Basra ve Kerkük'ün çok etnikli ve mezhepli

yapılarının korunması, ülkenin birliğinin muhafazası bakımından hayati öneme haizdir. Irak iç savaşın eşiğine gelmiştir ve bu ancak Irak'ta kurulacak yeni hükümetin başarısıyla engellenebilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber