Çifte sandık zora girdi: İşte AKP'nin elini zayıflatan noktalar

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 08:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP iktidarının 5+5 formülü için 22 Temmuz'da referandum sandığı konulması olasılığı da zor gibi gözüküyor. İşte AKP'nin elini zayıflatan noktalar ...

ANAVATAN'LA ANLAŞMAZLIK: AKP ve ANAVATAN gruplarının uzlaşmayla TBMM Başkanlığı'na önceki gece sunduğu ?Cumhurbaşkanlığı'na halk seçimiyle 5 artı 5 modeli? dün TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşüldü. AKP yöneticileri, teklifi TBMM Genel Kurulu'nda bugün görüştürebileceklerini söyledi. Ancak ANAVATAN Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, ?Bizim bugün İzmir, pazar günü İstanbul kongremiz var. Hem 5 artı 5 hem de mevcut aday oylanmaz. Adayları çekildikten sonra 5+5'e oy verebiliriz? dedi.

EN ERKEN HAFTAYA: ANAVATAN'ın bu şartına göre 5+5'in ilk turu 7 Mayıs'tan önce yapılamaz. Ancak AKP, ilk turda 330 kabul oyu sağlayıp 2. turda ANAVATAN'ın desteğini isteyebilir.

ÇANKAYA'DAN İADE: Cumhurbaşkanı Sezer'in ?Sıkıntı yaratabilir? diyerek karşı çıktığı 5 artı 5'i iade etmesi bekleniyor. 23 Mayıs'a kadar inceleme hakkı var. Bu durumda teklif, mayısın son haftasında yeniden TBMM'ye gelecek.

GEREKÇESİ ÖNEMLİ: AKP'li Salih Kapusuz, iade olursa teklifi yeniden görüşeceklerini söyledi. Bu nedenle Meclis, planlandığı gibi 17 Mayıs'ta tatile girmeyebilir. Ancak Sezer, iade gerekçelerinde cumhurbaşkanı seçememiş Meclis'in çalışamayacağını belirtirse, yeni bir tartışma başlayacak.

HAZİRANI BULABİLİR: AKP, her şeye rağmen düzenlemeyi yeniden TBMM'den geçirmek isterse, yeniden görüşme süreci en erken 1 Haziran'da sona erecek. Sezer yasayı iade edemez ancak 15 gün daha inceleme ve her şartta referanduma sunma hakkı bulunuyor.

22 TEMMUZ'A YETİŞMEZ: Sezer, düzenlemeyi haziran ortasında onaylarsa, ?60 gün şartı? nedeniyle, cumhurbaşkanı seçimi en erken ağustos ortasında yapılabilir. Referanduma sunulursa Anayasa değişikliğine ?evet? veya ?hayır? demek için sandık kurulacak. Burada Halkoylaması Yasası devreye girecek. Bu yasada halkoylamasının en erken 120 günde yapılması düzenleniyor. AKP bu süreyi kısaltmak isterse haziran ortasında Meclis'i toplayıp yasa çıkarması gerekiyor. Referandum takvimi 22 Temmuz'u çok aşıyor.

DARBE ANILARIYLA MESAJ

Bu arada cumhurbaşkanını halkın seçmesine ve genel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasına imkan tanıyan Anayasa değişikliği paketinin TBMM Anayasa Komisyonu'ndaki görüşmelerinde CHP ile AKP'li vekiller sık sık atıştı. Küfürleşmeye varan görüşmelerde CHP'li Kemal Anadol, askeri darbe dönemlerini anlatarak AKP'lilere üstü kapalı mesajlar verdi.

DÖRT SANDIK GÜNDEME GELEBİLİR

AKP'nin 5 artı 5 ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi önerisi referandumla sonuçlanırsa, 4 ayrı sandık olasılığı var. Bu durumda genel seçim ardından referandum için sandık kurulacak. Değişiklik onaylanırsa cumhurbaşkanı adayları için üçüncü bir sandık söz konusu olacak. Yüzde 50'nin üzerinde oy alan çıkmazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü kez oy kullanılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber