Doğu'da kız çocuklarına özgü okul teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2007 16:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, köylerde ailelerin 13 yaşından sonra kızlarını karma okullara göndermediğini söyledi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aytekin Sır, köylerde ailelerin 13 yaşından sonra kızlarını karma okullara göndermediğini söyledi.

Diyarbakır'da Valililiğin desteğiyle yürütülen ?Namus Cinayetleri Önleme? çalışmalarına katılan Prof. Dr. Sır, son yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kız çocuklarının okullaşması için başlatılan kampanyalar sayesinde binlerce kız çocuğunun okullaştığını söyledi.

Geçmişte bölgede öğrencilerin sadece yüzde 30'unun kız öğrencilerden oluştuğunu, bu kampanyalar sayesinde bu oranın yüzde 40'a ulaştığını anlatan Prof. Dr. Sır, şöyle konuştu:

?Buna rağmen hala kız çocuğunu okula göndermek istemeyen aileler var. Bazı aileler 13-14 yaşındaki kızlarının büyüdüğünü düşünerek okuldan alıyor. Liseyi okuyan kız sayısı köylerde çok azdır. Köylerde aileler 13 yaşından sonra kızlarını erkek çocuklarla aynı okula göndermiyor. Muhafazakar düşünen bu aileler, kızlarının büyüdüğünü düşünerek, erkek çocuklarla aynı okulda bulunmasını istemiyor. Bu nedenle köylerde kızlara özgü okul açılmalı. Bu tür ailelerin kız çocuklarını okula göndermeye ikna edene kadar, köylerde yatılı bölge okulları gibi kız çocuklarına yönelik özel okulların açılması gerekir. Bu düşüncemi, Diyarbakır'da incelemede bulunan TBMM Töre Cinayetleri ile Kadınlara ve Çocuklara Yönelik Şiddetin Nedenlerini Araştırma Komisyonu üyelerine de ilettim.?

Sır, kırsal kesimde ilköğretime kazandırılan kız çocuklarının 7. veya 8. sınıftan sonra aileleri tarafından okuldan alındığını kaydederek, ?Yetkili kurumlarca özellikle köylerde kız çocuklarının 5. sınıftan sonra okula devam edip etmediği sıkı şekilde kontrol edilmeli. Kızlara özgü okullar açılırsa bu kızlar aileleri tarafından okuldan alınmamış ve eğitimlerine devam etmiş olurlar? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber