CHP'den seçim ittifakı açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Bizim diğer demokrasiden yana olan partilerin ittifakla ilgili anlayışlarını görmek istememiz gayet doğal. Bu konuda özel olarak formal bir çalışma, kurulmuş komisyon, görevlendirme, görüşme takvimi yok. Ama informal düzeyde siyasi partilerle görüş alışverişleri yapılıyor" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2018 14:51, Son Güncelleme : 28 Mart 2018 14:52
CHP'den seçim ittifakı açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Milli Güvenlik Kurulunun (MGK) bugün toplanacağını hatırlatan Altay, Türkiye'nin 20 aydır olağanüstü hal (OHAL) ile yönetildiğini belirtti. Bazı hükümet yetkililerinin kendi alanlarında FETÖ ile mücadelenin tamamlandığı yönünde açıklamaları olduğunu ifade eden Altay, "Hükümetin bu saatten sonra OHAL'i sürdürmesi, 20 Temmuz'un bir sivil darbe olduğu iddiamızı güçlendirecek en büyük kanıt olur. MGK ve hükümet bugün OHAL'in uzatılmaması konusunda bir karar almak suretiyle Türkiye'yi bir ayıptan kurtarmalıdır." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, FETÖ'nün siyasi ayağına ilişkin sözlerine, AK Parti Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın cevap verdiğini ve Kılıçdaroğlu'na yönelik "bedelini mutlaka ödeyecektir" ifadesini kullandığını aktaran Altay, bu yanıta tepki gösterdi.

Altay, "Elinden geleni arkana koyarsan namertsin. Türkiye bir hukuk devleti. Devleti yönetenlerin hem savcı, hem yargıç, hem infaz memuru olduğu nerede görülmüş? Bir suç varsa yapılacak takibat ve kimin yapacağı bellidir. Hodri meydan; Erdoğan kendisine yönelik bu ithamdan dolayı genel başkanımız hakkında dava açmalıdır" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal'ın Kılıçdaroğlu'na yönelik "mitomani hastalığına yakalanmış" ifadesini kullandığını belirterek, "Bir televizyon kanalında karşı karşıya oturalım, kim koprolali hastası, kim mitomani hastası, kim kleptomani hastası konuşalım. Öyle tek kale atıp tutmakla olmuyor bu işler" ifadelerini kullandı.

Altay, Türkiye-AB ilişkileri üzerine de değerlendirmelerde bulunarak, AB'nin Türkiye'ye yaklaşımının, bir mülteci istasyonu olarak muhafaza etmekten ibaret olduğunu, Türkiye'yi içine alma derdinin bulunmadığını ileri sürdü. Türkiye'nin Suriye'ye yönelik politikasına ilişkin de görüşlerini paylaşan Altay, özellikle İdlib'ten Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasında, teröristlerin göçmenlerin arasına karışarak ülkeye sızmaması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

İTTİFAK TARTIŞMASI

Altay, açıklamalarının ardından gazetecilerin Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ittifaka ilişkin bugün basına yansıyan sözleriyle ilgili soruları yanıtladı. CHP olarak ittifaka değil, bunun yasal zeminindeki eşitsizliklere karşı olduklarına işaret eden Altay, "Bizim diğer partilerin, yani demokrasiden yana olan partilerin ittifakla ilgili anlayışlarını görmek istememiz gayet doğal. Bu konuda özel olarak formal bir çalışma, kurulmuş komisyon, görevlendirme, görüşme takvimi yok. Ama informal düzeyde siyasi partilerle görüş alışverişleri yapılıyor." diye konuştu.

Altay, her siyasi partinin kendine has ilkeleri bulunduğunu ve ittifakların da bu ilkeler çerçevesinde gerçekleşen yapılar olduğunu belirterek, "Herkesin ilkeleri, yaklaşımları. anlayışları ortaya çıktığında en uygun ittifak modelleri konuşulabilir. Yapılmaya bilir de. CHP mutlaka ittifak yapacak demem, ama yapmayacak da demem." dedi.

Engin Altay, bir başka soruyu da yanıtlarken CHP'nin ittifaka değil, seçim ittifaklarına ilişkin yasadaki eşitsizliklere karşı olduğunun altını çizdi ve "İttifak bir taşıyıcı annelik gibi görülmemeli." dedi. Seçim barajının mevcut haliyle eşitsizliklere neden olduğunu belirten Altay, düzenlemenin hileyi hülleye çevirdiğini savundu. "Seçim ittifakları cumhurbaşkanlığı seçimi için mi, parlamento seçimi için mi?" sorusuna ise Altay, "Parlamento seçimi ayrı bir iştir, cumhurbaşkanı seçimi ayrı bir iştir. Siyasi partilerin cumhurbaşkanı adaylarının ikinci turda, demokrasi isteyen herkesin üzerinde uzlaşacağı aday olarak gösterilmesinde herkes için ve demokrasi için fayda var. Ama 600 üyeli parlamento seçimleri bakımından ittifak yapmak her zaman mümkündür. Orada partilerin ilkeleri, anlayışları, yaklaşımları önemlidir. Ateşle barut yan yana gelirse orada ittifak olmaz." karşılığını verdi.

"Görüşmelere, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi, bütün partiler dahil mi?" sorusunu da yanıtlayan Altay, parti ayrımı yapmadıklarını, yasalar uyarınca kurulmuş tüm partilerin meşru olduğuna işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber