Solda birleşme çalışmaları: DSP'de hakkaniyet tartışması çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Mayıs 2007 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in, Baykal ile gerçekleştirdiği gece yarısı zirvesinde, parti organlarından yetki almadan taahhüt altına girmesi, partisinde gerilime yol açtı

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Her an el ele verip işbirliğimizi ilan edebiliriz" diyerek son noktaya geldiğini duyurduğu CHP - DSP işbirliğinde 'hakkaniyet' sorunu ortaya çıktı. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in, Baykal ile yaptığı gece yarısı zirvesinde, parti organlarından yetki almadan taahhüt altına girmesi, partisinde gerilime yol açtı.

Ayrıca ilk görüşmede milletvekili pazarlığına başlandığı iddiasının gündeme gelmesinin PM toplantısında rahatsızlık yarattığı da öğrenildi. DSP'de, "Baykal'ın, Bülent Ecevit'in mirasını kullanarak oy toplayacağı, o aşamaya gelindiğinde, milletvekili listeleri konusunda daha sıkı pazarlık yapılması gerektiği" düşüncesini önemli sayıda üyenin dile getirdiği, kamuoyuna "20 milletvekili" olarak yansıyan rakama da tepki gösterdiği kaydedildi.

Görüşmede Sezer'in, "SHP ve 10 Aralık Hareketi'nin de güç birliğine dahil edilmesi" görüşünü savunduğu da dile getirildi.

Ancak edinilen bilgilere göre, geçen hafta, son yerel seçimde DEHAP'la işbirliği yapan SHP için, "Sosyal demokrat hareketin etnik ilişki içinde olması uygun değil" diyen Baykal'ın tavrının, CHP - DSP işbirliğindeki önemli noktalardan biri olduğu bildirildi.

Hakkaniyet vurgusu

DSP'nin kararı için il başkanlarını dün Ankara'da bir araya getirerek nabız yoklayan Sezer, birçok parti ve grubun DSP ile beraber olmak istediğini, Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğini, önemli bir sorumluluk üstlendiklerini söyleyerek, "DSP'yi kapatmaya kimsenin, benim bile gücüm yetmez" dedi.

Toplantı çıkışında da "hakkaniyet" vurgusu yaparak, Baykal'ın "askı" sözüne göndermede bulunan Sezer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplum kesimlerinin parlamentoda hakça temsil edilmesinde büyük yarar var. Görüşmeler her iki tarafın da iyi niyetiyle sürüyor. Örgütte sıfır görüş ayrılığı var. Dediğim gibi, hakkaniyet önemli. Her arkadaşımızın birbirine yakın, fakat küçük farklı görüşleri de var."

DSP'nin hukukçu kurmayları da CHP ile güç birliğinin hukuki altyapısını incelemeye aldı.

DSP tüzüğünün 25. maddesinde, "Seçime girip girmeme konusunda yetki Parti Meclisi'ne aittir", 59. maddesinde de "Kurultaydan kesin bir karar alınmadıkça parti seçime girer. Araseçimlere girmeme veya belli bölgelerde girmeme kararını Parti Meclisi alır" denildiğine dikkat çekilerek, kurultay yapılıp yapılmaması gerektiği ele alındı.

DSP Genel Sekreteri Ahmet Tan da, "Müzakereler sürüyor, pazarlık söz konusu değil, süreç yürüyor. Somut ilerleme olursa, Genel Başkan'ımız açıklama yapacak. İki genel başkan telefonla temas kuruyor" dedi.

'Baykal'ın elini tutmam gerekiyor'

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, dün partisinin MYK toplantısı öncesi açıklamalarda bulundu. Karayalçın, "SHP'nin ve 10 Aralık hareketinin içinde yer almadığı bir birliktelik halkımıza sol seçenek diye sunulamaz" dedi. Karayalçın "CHP'den çağrı aldınız mı?" sorusunu, "Bize halktan çağrı geldi. Bizim için önemli olan bu" şeklinde yanıtladı.

Karayalçın, CNN Türk'e de şu açıklamaları yaptı: "Miting alanlarındaki insanlara verdiğimiz sözü tutabilmek için Baykal'ın elini tutmam gerekiyor. Baykal'ın, Sezer'in hep beraber sarılması gerekiyor. Sorun yalnızca bir araya gelmek değil, güçlü bir sol program da sunulabilmeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber