İçişleri Bakanlığı'ndan belediye şirketlerine sıkı denetim

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Mayıs 2007 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında da gündeme gelen belediye ve il özel idarelerinin kurdukları ya da ortak oldukları şirketlerle ilgili yeni düzenlemeler yaptı.

İçişleri Bakanlığı görevini dün Kayseri Valisi Osman Güneş'e bırakan Abdülkadir Aksu, son dönemde yolsuzluk iddiaları ile gündeme gelen bu şirketlere sıkı denetim getirdi. Şirketlerin faaliyetleri mercek altına alınırken, borçlanmalarından faaliyet alanlarına kadar pek çok konuda İçişleri Bakanlığı'nın onay şartı konuldu. İleride belediyeleri mali sorumluluk altına sokabilecek yeni bir şirket kurulması ya da şirkete ortak olunması gibi işlemler için ise Bakanlar Kurulu izni gerekiyor.

Bakan Abdülkadir Aksu tarafından yayınlanan genelgeye göre; il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri ile bunların kurdukları birlikler, görev ve hizmet alanlarında şirket kuracak. Görev ve hizmet alanlarıyla ilgili olmayan konularda hiçbir şekilde şirket kuramayacak. İçişleri Bakanı, ileride belediyeleri mali sorumluluk altına sokabilecek her türlü işlem için Bakanlar Kurulu'ndan da izin alınacağını belirtiyor. Yeni bir şirket kurulması, kurulan şirkete sermaye iştirakinde bulunulması, bedelsiz ortak olunması ya da kurulu bir şirketin hisselerinin hibe yoluyla kabulü gibi her türlü işlem için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Belediye şirketlerinin ortak olduğu şirket sermaye artışına giderse, beş yıllık süre içinde yapılacak artışlarda şirket sermayesinin yüzde 20'sinden fazlasına denk gelmesi halinde, pay oranının korunması amacıyla yapılacak sermaye katılımı için de Bakanlar Kurulu izni aranıyor. Genelge ile belediye şirketlerinin borçlanmaları da düzenleniyor. Buna göre il özel idareleri ve belediyelerin sermayesinin yüzde 50'sinden fazlasına sahip oldukları şirketlerde en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde 10'unu geçmeyen borçlanmalarda il genel meclisi kararı isteniyor. Yüzde 10'u geçen borçlanmalarda ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve içişleri bakanının onayı aranacak. İl özel idareleri ve belediye şirketlerinin tahvil ihracını da yine İçişleri Bakanlığı onayı ile gerçekleştireceği genelge ile hükme bağlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber