Hastahanelerde rehin kalmaları önlemek amacıyla Yeşil Kart uygulaması genişletildi

Haber Giriş : 17 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni doğan bebeklerin doğum sonrasında hastahanelerde rehin kalmasını önlemek amacıyla Yeşil Kart uygulamasında genişletme yapıldı. Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kararnameye göre, Yeşil Kart sahibi anne veya babanın çocuğu olarak hastahanede doğan bir bebeğe kart çıkarılana kadar yaşanan acil tıbbi müdahale ve tedavi masrafı nedeniyle hastahanede rehin kalmasının önüne geçilecek.

Yeni doğan bebek için Yeşil Kart çıkartılmasına kadar geçen sürede yapılacak acil tıbbi müdahale ve tedavi giderlerinin karşılanması ve Yeşil Karta dahil edilmesi kararlaştırıldı. Böylece yeni doğan bebeklerin hastahane masrafları nedeniyle, hastahanelerde rehin tutulmasının da önüne geçilmiş olacak.

Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz aylarda İstanbul'da yaşanan benzer olaya müdahale etmiş, hastahane sorumlusu görevden alınmış ve bir daha böyle bir olayın tekrarlanmaması için düzenleme yapılacağı sözü vermişti.

Kararnameye göre ayrıca, annenin doğum yaptığı hastahanedeki tevadi giderleriyle sevkedildikleri bağlı kurum ve kuruluşlarda uygulanan tedavilerin giderleri de Yeşil Kart kapsamına alınacak.

Fatura şişirenlere ceza
Hükümet, tasarıda, faturaları şişirenlere de ceza öngörüyor. Yeşil Kart sahiplerinin tedavilerini gösteren fatura ve belgelerin gerçeğe aykırı olarak düzenlenerek fazla ödemelere sebebiyet verilmesi halinde, belgeyi hazırlayanlar cezalandırılacak.

Kararnamede, faturayı şişirenlerin ödenmesine neden oldukları fazla meblağın 2 katı ödemeleri ve haklarında ceazi kovuşturma açılması hükmü de yer aldı.Bu uygulamanın ilk planda 1 Ocak 2005 tarihine kadar Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek üç pilot ilde yapılması, daha sonra genişletilmesi kararlaştırıldı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber