Eve dönüş mutluluğunu yaşayan Afrinliler özgürlüğün tadını çıkarıyor

Afrin'de terörün izlerini silmeye çalışan Mehmetçik ve ÖSO güçleri, teröristlerin kaçarken tuzakladığı el yapımı patlayıcıları temizliyor. Eve dönüş mutluluğunu yaşayan Afrinliler özgürlüğün tadını çıkarıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Nisan 2018 07:35, Son Güncelleme : 10 Nisan 2018 07:21
Eve dönüş mutluluğunu yaşayan Afrinliler özgürlüğün tadını çıkarıyor

Zeytin Dalı Harekatı'nda 80'inci gün geride kalırken Türk Silahlı Kuvvetleri Afrin'de terör örgütü PYD/PKK'nın izlerini silmeye çalışıyor. El yapımı patlayıcıların, mayınların temizliği sürerken sivillerin can ve mal güvenliğini de en üst düzeyde tutuluyor ve bölgede deyim yerindeyse kuş uçurtulmuyor. Suriye Geçici Hükümeti'nin kurduğu milli ordunun askeri polisi de Afrin'de arama tarama ve genel asayiş faaliyetlerini titizlikle yürütüyor.

Halkın mutluluğu

Diğer bir yandan da yardım kuruluşları bölgeye, Türkiye'den akın akın temel gıda ve hayati ihtiyaç malzemelerini taşıyor. Afrin'de hayat, artık normale dönerken halkın mutluluğu da gözlerinden okunuyor.

Zeytin Dalı Harekatı'yla kurtarılan Afrin'e sessizlik hakim. Sokaklar gündüzleri yavaş yavaş hareketleniyor, belirli bölgelerinden yer yer patlatılan EYP'lerin dumanları yükseliyor. Kentte akşamları saat 20.00'den sonra sokağa çıkma yasağı ilan ediliyor. Sessizliğin yaşam normale dönmeye başladıkça ve halk özgür Afrin'e alıştıkça bozulması bekleniyor.

İlçe merkezinde gördüğüm tek kalabalık; sokaklarda yeni yeni faaliyete geçen ekmek fırınlarının önünde oluşan kuyruklar. Afrin halkını son zamanlarda en çok sevindiren şey bu, sıcak ve taze ekmek çıkaran fırınların açılması. Ancak kentin tamamına su verilemiyor ve elektrik sıkıntısı yer yer devam ediyor. Böyle bir ortamda en önemlisi de halkın güvenliği. Bu konuda TSK, oldukça hassas. Bölgede PYD/PKK'nın izlerini silerken sivillerin can ve mal güvenliğini en üst düzeyde tutuyor ve Afrin'de deyim yerindeyse kuş uçurtulmuyor.

Asayiş tamam

Suriye Geçici Hükümeti, Fırat Kalkanı bölgesinde kurduğu milli ordu ile kent merkezinin güvenliğini askeri polise devretmişti. ÖSO'ya bağlı yaklaşık 30 alt gruptan oluşan milli ordunun askeri polisi de TSK ile koordineli bir şekilde ilçede arama tarama ve genel asayiş faaliyetlerini yürütüyor. Bazı ÖSO gruplarının hırsızlık olaylarına göz yummasını affetmeyen TSK, ilçe merkezinde görev alacak polislerin daha güvenilir olduğu için El Hamza ve Muntasır Billah gibi gruplardan seçilmesini istedi. Bu konuda taviz vermeyen TSK, çalınan malların izini sürüp sahiplerine iade ediyor.

'Başka köye verin'

Bölge halkının en büyük sorunlarından biri de gıda. Dolayısıyla bölgeye yapılacak yiyecek yardımı çok büyük önem taşıyor. Burada hangi köye yolum düşse, görüyorum ki Türkiye'den bir çok yardımsever, sivil toplum örgütleri halka gıda ve hayati ihtiyaç malzemesi göndermiş. Gelen bu malzemeler AFAD aracılığıyla ÖSO'ya teslim ediliyor. Halk, yiyecek ve giyecek malzemelerine erişince çok seviniyor, o an ki mutlulukları görmeye değer.

Yardım dağıtımlarında dikkatlerden kaçmayan bir konu var ki, yöre halkının aslında ne kadar mağrur olduğunu da anlatıyor; Badelli köyünde karşılaştığım yardım dağıtımında köylüler, kendilerine verilen fazla ekmeği, görevliye iade ederek, "Biz yeterince aldık, başka köylerdeki insanlara götürün, onlar da aç kalmasın" diyor.

'Teşekkürler Türkiye'

Türkiye'den gelen yardımlar yalnızca bölge halkını sevindirmiyor, ÖSO mensupları da bu durumdan oldukça mutlu. ÖSO'ya bağlı Müntasır Billah Tugayı komutanlarından Yahya Paşa, "Türk halkının gönderdiği bu yardımlar, bizim özgürleştirdiğimiz noktalarda adil bir yönetim oluşturmamız için en büyük dayanağımız oluyor" dedi.

Eve dönüş heyecanı

PYD/PKK tarafından göçe zorlanan Afrinliler, kentin özgürleşmesiyle daha ilk günlerden geri dönüşe geçti. Akın akın evlerinin yolunu tutan Afrin halkı, güvenlik noktalarında bazen kuyruklar oluşturuyor. Kimi araçlarla kimisi hayvanlarıyla dönse de hepsinin yüzünde aynı ifade; buruk bir sevinç. Afrinliler, terör örgütünün yaşattığı onca baskının ve acının artık geçmişte kaldığına, özgürleşen Afrin'de huzuru yakalayacaklarına inanıyorlar. Evlerine dönmeleri için her türlü imkanı sağlayan TSK ile ÖSO'ya sık sık minnet duyduklarını dile getiriyorlar.

Evinin yolunu tutanlardan Afrinli bir ailenin fertleri, "PYD'nin işgal ettiği topraklarımızda diken üstünde yaşıyorduk ama artık güven içinde evimize dönüyoruz. Çok kötü günler gördük ama Allah'a şükür bitti. Türkiye, yediğimizden içtiğimize her türlü ihtiyacımızı karşılıyor" diyor.

Bir başka aile de, "Evimize döndüğümüz için mutluyuz" ifadelerini kullanıyor.

Notasız özgürlük

Hangi köye gitsem, çok farklı manzaralarla karşılaşıyorum ve kimi zaman gördüklerime de inanmakta zorluk çekiyorum. Savaşın kuşattığı, nice acının yaşandığı coğrafyada beni hazırlıksız yakalayan şeylerle de karşılaşıyorum. Bu durumda kendimi biraz şanslı hissediyorum.

Bir ÖSO'lu ve elinde keman. El yapımı patlayıcı ve mayın araması yaptıkları evlerden birinde bulmuşlar kemanı. Kemanı elinde tutan ÖSO mensubu, etrafını saran arkadaşlarına konser veriyor desem abartmış olmam. Keman çalmayı bilmiyor belli, ama yayı rastgele kemanın tellerine sürtüyor, çıkan sesi bomba ve silah sesinden daha makbul tuttukları her hallerinden belli. ÖSO'lular çatışmaların ve yorucu günlerinin stresini adeta notasız çaldığı kemandan çıkararak atıyor üzerinden.

4 bin terörist

Zeytin Dalı Harekatı, bir çok yönden askeri operasyonlar tarihine geçecek özellikler taşıyor. Öyle ki Türk tarihinin en büyük hava harekatı Zeytin Dalı ile gerçekleşti. Afrin, yalnızca 58 günde terörden tamamen arındırıldı. 20 Ocak'ta başlayan harekatta bugüne kadar 143 mayın ve 752 el yapımı patlayıcı tespit edilerek imha edildi. En önemlisi de 4 bin terörist etkisiz hale getirildi. Tüm bunlar yapılırken bir sivilin bile burnunun kanamamasına dikkat edildi.

Bünyamin Aygün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber