Ashley tedavisi' talebi reddedildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2007 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Serebral Palsili (SP) oğlu Umut Mert'in büyümesinin engellenmesi için ?Ashley tedavisi? talebiyle Sağlık Bakanlığına başvuran Füsun Evren, tedavi talebinin Etik Kurul'da reddedilmesine ilişkin ?Bilimsel olarak araştırılsın, zararlı ve yararlı yönleri tartışılarak karar verilsin istedik.

Bir kere bile Umut Mert'i muayene etmediler? dedi.

Füsun Evren, ?Ashley Tedavisi?nin Etik Kurul'da reddedildiğini belirten dilekçenin dün ellerine ulaştığını belirterek, ?Engelli raporunu yenilemek için 2 yılda bir Mert'i hastaneye götürüyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu Mert'i görmeden rapor vermezken, Etik Kurul bu ciddi talebi Mert'i hiç görmeden reddetti? diye konuştu.

'SÖZLERİNİN ARKASINDA DURSUNLAR'

Sağlık Bakanlığından gönderilen yazıda, 'Umut Mert'in fiziksel olarak tedavi edilmesinin' önerildiğini bildiren Evren, şöyle konuştu:

?Devlet Bakanı Mehmet Aydın, 'Devlet de böyle günler için vardır, bütün yük ailenin üzerine bırakılmamalıdır. Devlet olarak vazifemiz insanları korumaktır. Sosyal devlet bu işler için vardır. Devlet bakar, devlet korur. Aileyle iş birliği içerisinde götürülür' dedi. Sağlık Bakanlığının dilekçesinde 'fizik tedavi alması gerekiyor' önerisi var, çözüm yok. Sözlerinin arkasında dursunlar.?

SP'nin, her hastada farklı engellilik düzeyine neden olduğunu anlatan Evren, Umut Mert'in yüzde 100 engelli olmasına rağmen, ayda birkaç saat fizik tedavi gördüğünü söyledi.

Evren, Etik Kurul'a bilimsel bir çalışma yapılsın diye başvurduklarını belirterek, ?Bilimsel bir veri olsun diye başvurduk. Ciddi bir çalışma yapılmış değil. Etik Kurul üyelerinden biri beni telefonla arayarak 'Bu tedaviyi niye istiyorsunuz?' diye sordu. 'Yüz yüze görüşelim, Mert'i görün' dedim. Tabii ki görüşmediler. Bir haftada ne yaptılar da bu kararı verdiler bilmiyorum ama üyelerden biri geçen gün, bir gazeteye beyan vermiş. Bu hoca beni neden aramıyor? Açıklama yapılması gereken biziz.?

'YENİDEN BAŞVURACAĞIZ'

Füsun Evren, devlet tarafından sağlanan rehabilitasyon süresinin Umut Mert için yetersiz olduğunu vurgulayarak, ?Devlet, tedavi hizmetlerini ayda birkaç saat ile sınırlı verirken, onu taşıyacak bir cihaz bile sağlamazken, tabii ki tekrar Etik Kurul'a başvuracağız. Yeni hükümet döneminde Etik Kurul'a yeniden başvuracağız. Engelli çocukların hepsinin sorunları var. Ergenlik döneminde benim oğluma sakinleştirici verip, uyutmamı önermekten başka ne gelecek ellerinden? Etik Kurul, bizi hiç dinlemeden, Mert'i hiç görmeden oturup konuştu ve bir cevap yazıp gönderdi. Bu kadar kolay. Çözüm nerede??

Evren, 'zor kararı' kendilerinin verdiğini ifade ederek, ?O çocuk büyüdüğünde taşıyamayacağım. Evde, Mert'e uygun bir ortam yaratmak için devlet bize yardım etmiyor. Çocuk için aylık tatmin edici sürelerde rehabilitasyon hizmeti vermiyor. Etik Kurul'dakiler kendilerine en rahat cevabı verdiler. Daha önce de söylediğim gibi ateş düştüğü yeri yakıyor? diye konuştu.

Tekerlekli sandalyeye bile oturamayan Umut Mert ile hastanede sıra beklediklerini anlatan anne Evren, Avrupa ve ABD'de ise engellilerin özel ambulanslarla hastaneye götürüldüğünü, buna rağmen ?Ashley tedavisi?nin ABD'de uygulandığını söyledi.

'ESKİDEN ORGAN NAKLİ DE YASAKTI'

Evren, Mert'in tedavisinin yapılmaması ve yeterince iyi rehabilitasyon sağlanamadığı taktirde geleceğinin ?iyi olmayacağını? öne sürdü.

Geçen yıllarda organ naklinin de yasak olduğunu hatırlatan Evren, ?Bir süre sonra bunu da kabul ederlerse, Mert'e ne olacak? Mert'e ne olacağını görmek için SP'li insanlara baksınlar. Bazıları yataktan kalkamadığı için vücutları çürümüş durumda? diye konuştu.

'SADECE DÜŞÜK GELİRLİLERE TEDAVİ OLANAĞI VERİLİYOR'

Evde bakım hizmetinin sadece düşük gelirli vatandaşlara sağlandığını öne süren baba Göksel Evren ise ?TBMM'ye ve Cumhurbaşkanlığına engelli bakımından her ailenin yararlanması için başvurduk. Evde bakım sadece gelir düzeyi düşükler için. Ben bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyorum. Anayasa'da eşitlik ilkesi varsa, ben niye yararlanamıyorum? Benim aylığım, kanunda belirtilenden birazcık fazla olsa ben yararlanamıyorum ama o maaşla bir aile bile zar zor geçiniyor? diye konuştu.

ETİK KURUL KARARI

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, Umut Mert'e ?Ashley tedavisi? uygulanmasını isteyen Evren ailesinin yaptığı başvurunun reddedildiğini bildirmişti.

Çocuk nöroloğu, radyoloji uzmanı, deontolog, halk sağlığı uzmanları, çocuk psikiyatristi, çocuk endrokrinoloğu, genel cerrah, Türk Eczacıları Birliği ve Türk Tabipleri Birliği temsilcilerinden oluşan Etik Kurulun, bu çeşit bir tıbbi müdahaleyi etik kurallara uygun bulmadığını belirten Odabaş, ?Bu yöntemin olumlu sonucu olduğunu gösteren literatür bilgisi yok? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber