Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda değişik yapan Tasarı, TBMM'ye sunuldu

Haber Giriş : 17 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu, SSK ve Sosyal Sigortalar Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı`na sunuldu. Yeni tasarıda ilginç maddeler var.

Yaklaşık üç yıl önce çıkarılan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu`nun uygulanması sürecinde tespit edilen aksaklıkları gidermek amacıyla hazırlanan tasarıya göre, kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilecekler. Sendikaya üyelik, kamu görevlisinin üç nüsha olarak doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılacak. Üyelik başvurusu, sendika tarafından en çok otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılacak. Haklı bir sebep gösterilmeden üyeliği kabul edilmeyen kamu görevlisi, bu karanın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede dava açabilecek.

Birden çok sendikaya üye olunamayacak. Birden çok sendikaya üyelik halinde sonraki üyelikler geçersiz sayılacak. Aynı tarihli birden fazla üyeliğe ilişkin bildirimler dikkate alınmayacak ve bu husus kamu işvereni tarafından ilgiliye ve sendikalara yazılı olarak bildirilecek.

Her üye üyelikten serbestçe çekilebilecek. Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşecek. Çekilme, kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olacak. Çekilenin bu süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendikaya üyeliği, bu sürenin bitim tarihinde kazanılacak.

Üyenin, sendikadan çıkarılma kararı sendika merkez genel kuruluncaalınacak. Çıkarma kararı, çıkarılana ve işverene yazı ile bildirilecek. Çıkarma kararına karşı üye, bildirim tarihinden itibaren on beş gün içinde görevli iş mahkemesine itiraz edebilecek. Mahkeme iki ay içinde kesin karar verecek. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar sürecek.

Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu Kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tabi tutulamayacak ve görevlerine son verilemeyecek.

Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin işyerini haklı bir sebep olmadıkça ve sebebini açık ve kesin şekilde belirlemedikçe değiştiremeyecek. Kamu işvereni, kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmaları veya olmamaları nedeniyle bir ayırım yapamayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yayımlanan, sendikanın kurulduğu tarihi takip eden ilk tespitte aynı hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinden yüzde beşinden fazlasını üye kaydetmemiş sendikaların aylıksız izne ayrılan yönelim kurulu üyeleri ve şube yöneticilerinin aylıksız izinleri, tespitin Resmi Gazetede yayımlandığı tarihten itibaren otuz gün sonra sona erecek. Bunlar başka bir sendika yöneticisi olsalar dahi iki yıl süre ile ücretsiz izin hakkından faydalanacaklar.

Sendika şubeleri en az 400 üye ile kurulacak. Mahalli ve genel seçimlerde aday olanların, sendika ve konfederasyonun organlarındaki
görevleri adaylık süresince askıda kalacak. Seçilmeleri halinde görevleri sona erecek.

Aylıksız izine ayrılan yöneticilerin bu süreleri, emekli kesenekleri ve karşılıklarının yöneticisi oldukları sendikaları tarafından her ay Emekli Sandığı`na ödenmesini kabul etmeleri koşuluyla memuriyet kademe ilerlemesi ile emeklilik hizmetine sayılacak. Kurumlarından aylıksız izinli sayılan sendika, konfederasyon ve şube yönetim kurulu üyeleri ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin sağlık giderlerinin kurumlarınca karşılanmasına devam edilecek.

Aylıksız izinli sayılanlardan herhangi bir nedenle sendika veya konfederasyon organlarındaki görevlerinden ayrılanlar, görevlerinin son bulması tarihinden itibaren otuz gün içinde ayrıldıkları kurum ve kuruluşa yazılı müracaat etmeleri durumunda, kamu işvereni bu kimseleri otuz gün içinde eski görevlerine ya da uygun diğer bir göreve atayacak. Otuz gün içinde görevlerine başlamak için başvurmayanlar görevlerinden çekilmiş sayılacak.

Kamu görevlileri sendikasına, kamu görevlisinin ödeyeceği üyelik ödentileri, üyelik başvuru formunda ve sendika tüzüğünde belirtilen aylık ödenti tutarına göre kamu işverenince aylığından kesilerek beş gün içinde sendikaların banka hesaplarına yatırılacak. Aylık üyelik ödenti tutarı; 15 inci derecenin birinci kademesinden aylık alan Devlet memurunun, aylık taban aylığı, her türlü zam ve tazminatlar ile ödenekler toplamının net tutarının binde beşinden az, otuzda birinden fazla olmamak üzere sendika tüzüğünde belirtilecek.

Sendika tüzüğüne, üyelik ödentisi dışında her ne ad altında olursa olsun, üyelerden başka bir kesinti yapılmasını öngören hükümler konulamayacak. Konfederasyonlara üyelerince ödenecek ödenti miktarı, sendikaların ödenti tutarlarının yüzde beşinden aşağı olmamak üzere konfederasyonlanın genel kurullarınca belirlenecek.

Her hizmet kolunda en çok üyeye sahip sendika ile bunların bağlı oldukları konfederasyonlar toplu görüşme yapmaya yetkili olacak. En çok üyeye sahip konfederasyon temsilcisi toplu görüşme heyetine başkanlık edecek. Toplu görüşme çalışmaları ile Uzlaştırma Kurulu çalışmalarına katılacakların ağırlama, yolluk ve gündelikleri ile toplantı ücretleri Devlet Personel Başkanlığı bütçesine konacak ödenekten karşılanacak.

Konfederasyonların ve sendikaların yönetim kurulu üyelerinin, sendikal faaliyetleri ve aylıksız izinleri ile ilgili olarak idari ve mali takibat yapılamayacak, başlatılanlar ise durdurulacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`na yetki itirazları nedeniyle açılan davalar işlemden kaldırılacak.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber