Et fiyatlarının düşmesi için ithal canlı hayvan gelecek

Yükselen et fiyatlarının önüne geçebilmek için ithalat silahı bir kez daha çekildi. Buna göre yüzde 10 gümrük vergisiyle 500 bin kasaplık canlı hayvan ithal edilecek. Yetkililer, özel sektörün getirmesi planlanan 500 bin büyük baş hayvan ile et fiyatlarındaki spekülatif yükselişin regüle edileceğini ifade etti

Haber Giriş : 13 Nisan 2018 06:20, Son Güncelleme : 13 Nisan 2018 06:46
Et fiyatlarının düşmesi için ithal canlı hayvan gelecek

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, piyasada spekülatif olarak arttığı iddia edilen kırmızı et fiyatlarını durdurabilmek için 500 bin kasaplık canlı hayvan ithalatı için yetki başvurusunda bulundu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yüzde 10 gümrük vergisiyle 500 bin canlı hayvan ithalat için tarife kontenjanı açılmasına ilişkin talep yazısının Başbakanlığa gittiği öğrenildi. Yetkililer, kırmızı et fiyatlarının spekülatif olarak yükseldiğini, ithalat izninin piyasa regülasyonu için istendiğini vurguladılar.

ÜRETİCİ KUŞKUYA DÜŞER

Milli Gazete'de yer alan habere göre ise Ekonomi Bakanlığı'nın yaptığı çalışmada özel sektöre 500 bin baş kasaplık hayvan ithalat yetkisi verilecek. Geçmişte yapılan hayvan ve et ithalatları sadece Et ve Süt Kurumu yapabiliyordu. Et ve Süt Kurumu, geçtiğimiz aylarda 100 bin başlık kasaplık hayvan ithalatı için iki kere ihale açmış, ancak fiyatların yüksek çıkmasından dolayı ihaleler iptal edilmişti. İthalat kararının yerli üreticiyi kuşkuya düşüreceğine dikkat çeken sektör temsilcileri, "Yerli üretici zarar edecektir. Tüketiciye de fiyat anlamında bu karar çok fazla yansımayacaktır. Burada kaybeden hem üretici hem tüketici olur. İthalat hakkı daha önceki yıllarda da özel sektöre verilmişti. Ancak tüketiciye bir yansıması olmamıştı" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 9.1'LİK ARTIŞ

Mart ayının ortasında Hürriyet gazetesi et fiyatlarındaki yükselişi gündeme getirmişti. Haberde Ulusal Kırmızı Et Konseyi'nin (UKON) açıkladığı karkas et fiyatlarına yer verilmiş, dana karkas etin kilogram fiyatının Türkiye genelinde ortalama 27.95 TL seviyesinde olduğu, fiyatların geçen aya göre yüzde 4.3 arttığı, geçen yıla göre ise yaşanan artış yüzde 9.1 olduğu ifade edilmişti. Kurban bayramının yaklaşmasıyla da et fiyatlarının daha da yükselebileceği dile getirilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber