Türkiye savaşsız çözüm için devrede

ABD ve Rusya dünyayı hızla ateşe doğru sürüklerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan sınırımızdaki küresel savaşı engelleyebilmek için Trump ile Putin arasında yoğun diplomasi trafiği yürüttü

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 13 Nisan 2018 07:40, Son Güncelleme : 13 Nisan 2018 08:35
Türkiye savaşsız çözüm için devrede

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de Rusya ve ABD arasında giderek tırmanan gerginliğin bölgeye olası etkilerini azaltmak, iki ülke arasında "kolaylaştırıcı" bir rol üstlenmek için devreye girdi. Erdoğan, Türkiye'nin terör başta olmak üzere ulusal çıkarlarını doğrudan etkileyen gerginliğin giderilmesi ve Suriye'de istikrarın yeniden tesis edilmesi konusunda telefon trafiği yürütüyor. Erdoğan, Esad rejiminin Doğu Guta ve son olarak da Duma'da kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği katliam için ilk görüşmeyi Rusya lideri Putin ile yaptı. Erdoğan bu görüşmede kimyasal silahla saldırılarla ilgili endişelerini dile getirerek sivil ölümlerinin engellenmesi ve insani yardımların ulaştırılması için birlikte çalışmanın önemine vurgu yaptı. Ardından önceki akşam ABD Başkanı Trump ile görüşen Erdoğan, Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, son olarak da dün Putin ile bir telefon görüşmesi daha gerçekleştirdi.

"ARABULUCU"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rusya ve ABD liderleriyle yaptığı telefon görüşmeleri, "küresel güçler arasında diyalog kurulmasını kolaylaştırıcı" bir rol olarak değerlendirildi. Rusya Parlamentosu Savunma Komitesi Başkanı emekli General Vladimir Şamanov ise Türkiye'nin rolünü "Moskova ile Washington'ı karşı karşıya getiren Duma krizinde arabulucu" olarak değerlendirdi. Türkiye'nin aynı misyonu askeri alanda da gösterdiği ifade edildi.

Putin'le telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Rusya lideri Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Suriye'deki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunan iki lider, yakın temasta olma konusunda mutabık kaldılar.

Vesayet odaklarını bitiriyoruz

Başbakan Binali Yıldırım törende yaptığı konuşmada "Hayal edilemeyen hedefleri birer birer gerçeğe dönüştürüyoruz. Cumhuriyetimizin bütün kazanımlarını güçlendiriyoruz. Demokrasimizi vesayet odaklarının elinden kurtarıyoruz" dedi. TBMM Başkanı İsmail Kahraman da ülkeye bir güzel eserin daha kazandırıldığını söyledi.

SURİYE'DE BİLEK GÜREŞİ YAŞANIYOR

"Askeri güçlerine güvenen kimi ülkelerin Suriye'yi adeta bir bilek güreşi sahasına çevirmelerinden rahatsızlık duyuyoruz. Kimsenin Akdeniz'i ve Suriye topraklarını siyasi ve askeri güç mücadelelerinin ateşinde yakmaya hakkı yoktur. Katil Esad rejimini ile PYD'yi destekleyenler yanlış yapıyor. Her iki yanlışla da mücadele edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Başkentray'ın açılışını yaptı. Kayaş Tren Garı'nda düzenlenen törende konuşma yapan Erdoğan, şu mesajları verdi...

- 4123 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ: Afrin'de 4123 teröristi etkisiz hale getirdik. Kuzey Irak'ta 337 teröristi Zaho'da, Hakurk'ta etkisiz hale getirdik. Yurt içinde de terörle mücadelede çok sayıda terörist etkisiz hale getirildi.

- BAY KEMAL HAZMEDEMEDİ:(Sanatçılarla sınır ziyareti) Suriye sınırında Reyhanlı'da bir ziyaret gerçekleştirdik. Ziyarette bizimle beraber olan sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Bir moral değer olarak orada oldular ama Bay Kemal bunu hazmedemedi.

- 80 FETÖ'CÜYÜ ALDIK:Bay Kemal 15 Temmuz'da da havaalanından Bakırköy Belediye Başkanı'nın evine kaçtı. Ancak sonunda bu Feto denilen alçaklara hamdolsun ülkemizi kaptırmadık. Şimdi onlar kaçtı. Nereye kaçtı? Pensilvanya'ya, Avrupa'ya. Şimdi de toplamaya başladık. Kosova'dan 6 tanesini aldık, şimdi içerideler. Gabon'dan üç tanesini aldık. Şu ana kadar 80 tane kaçağı aldık.

- 160 BİN SURİYELİ DÖNDÜ:Fırat Kalkanı bölgesine 160 bin Suriyeli geri döndü. Afrin'de kontrol altına aldığımız bölgeleri tamamen temizledikten sonra oraya da yüz binlerce Suriyeli kardeşimizin döneceği görülüyor. İdlib, Tel Rıfat, Münbiç, Ayn El Arap, Tel Abyad, Rasulayn, Kamışlı taraflarını da güvenli hale getirecek ve tüm Suriyelilerin yuvalarına kavuşmalarını sağlayacağız.

- RAHATSIZLIK DUYUYORUZ: Suriye'deki gelişmeler, Türkiye ve bölgeyle tüm dünya çapında bir güvenlik krizine yol açtı. Askeri güçlerine güvenen kimi ülkelerin Suriye'yi adeta bir bilek güreşi sahasına çevirmelerinden fevkalade rahatsızlık duyuyoruz. Suriye'deki rejim bir milyona yakın insanın ölümüne yol açmış olması sebebiyle bizim gözümüzde zaten kapkara bir sicile sahiptir. Suriye krizi, Dera'da rejimin hışmına uğrayan çocuklarına sahip çıkan ailelere yapılan saldırıyla başlamıştı. İnşallah Duma'da kimyasal saldırıyla katledilen masum çocuklar için harekete geçeceğini umduğumuz mahşeri vicdan bu krizi sona erdirecektir.

- TRUMP'LA GÖRÜŞTÜM:ABD Başkanı Donald Trump'la dün akşam görüştüm. Bugün de Putin ile görüşmem var. Kendileriyle görüşeceğim ve birlikte bu kimyasal katliamı nasıl durdururuz, bunu kendileriyle tekrar konuşacağım. Türkiye olarak en başından beri tek gayemiz Suriyeli kardeşlerimizin güvenliği ve geleceği olmuştur. Suriye topraklarında yürüttüğümüz operasyonların amacı da rejimin baskısına ve katliamlarına maruz kalmış milyonlarca insana kendi evlerinde güvenli bir gelecek sağlamaktır. Suriye toprakları herkes için güvenli hale gelene kadar oradaki varlığımızı ve faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.

TİYATRO BİTSİN MASKELER İNDİRİLSİN

-DEAŞ BAHANE:Suriye'de DEAŞ'la tek samimi ve netice alıcı mücadeleyi Türkiye yürüttü. Bizim dışımızdaki herkes DEAŞ'ı Suriye toprakları üzerindeki farklı emellerini gerçekleştirmenin bir bahanesi, bir aracı olarak kullanmıştır. PYD gibi eli kanlı bir terör örgütü DEAŞ bahanesiyle Suriye'yi bölmek için sahaya sürülmüştür.

- İMHA EDECEĞİZ: Ülkemizin PYD'ye yönelik operasyonlarını adeta kendi gövdelerini ortaya koyarak engellemeye çalışanların derdinin Suriye olmadığı, terör örgütleriyle mücadele olmadığı gayet açıktır. Bakıyorsunuz birçok Batılı dostların bayrakları bunların tanklarının üzerinde görünüyor. PYD'li teröristleri kurtarabileceklerini sanıyorlarsa, çok yanılıyorlar. Biz PYD'li teröristlerin her birini öyle veya böyle imha edeceğiz.

- BEKAMIZIN ŞARTI: Elbette müttefiklerimizin askerlerine silah doğrultmak gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Bununla birlikte bu ülkelerin askerlerinin PYD'li teröristlerle çok da yan yana durmamalarını bir dost olarak kendilerine tavsiye ediyoruz. Buradan bir kez daha açıkça söylüyorum, sınırlarımız boyunca DEAŞ'lı, PYD'li ya da bir başka isim altında, tek bir teröristin bile varlığını kendimize yönelik tehdit olarak görüyor, gereğini yapmayı da bekamızın bir şartı olarak kabul ediyoruz.

- HAKKI YOK:Biz artık Suriye ve Irak'ta oynan bu tiyatronun bir kenara bırakılmasını, yüzlerdeki maskelerin indirilmesini, herkesin gerçek niyeti ve çehresiyle sahada kendisini göstermesini istiyoruz. Bu tiyatro yüzünden dünya yakında tarihinin en büyük tehdidiyle karşı karşıyadır. Kimsenin Akdeniz'i ve Suriye topraklarını siyasi ve askeri güç mücadelelerinin ateşinde yakmaya hakkı yoktur.

RUSYA BATI'NIN ALTERNATİFİ DEĞİLDİR

KARŞIYIZ:Kimyasal ve konvansiyonel silahlarla kendi vatandaşlarına saldıran rejimi korumak ne kadar yanlışsa, aynı şekilde terör örgütleri üzerinden Suriye'yi bölmeye çalışmak da o kadar yanlıştır.

TAMAMLAYICI: ABD ile olan müttefiklikten, Rusya'yla enerjiden güvenliğe kadar geniş bir alanda kurulan stratejik ilişkilerden ve İran'la bölge sorunlarının çözümünde birlikte çalışmaktan vazgeçmek gibi bir niyetimiz yok. Bizim Rusya, İran ve Çin gibi ülkelerle kurduğumuz ilişkiler, Batı ile olan ilişkilerimizin alternatifi değil tam tersine tamamlayıcısıdır. Ama bu durum her iki tarafında başka alanlardaki yanlışlarını ifade etmemize engel değildir. Katil Esad rejimini destekleyenler yanlış yapıyorlar. PYD terör örgütünü destekleyenler de yanlış yapıyorlar. Biz her iki yanlışla da sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber