Yüksek tansiyonu tarihe gömecek buluş...

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 13 Mayıs 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek tansiyona karşı altı aylık aşı geliştirdiler

İngiliz bilim adamları, deniz salyangozundan elde edilen bir protein kullanarak yüksek tansiyonu tarihe gömecek bir buluşa imza attılar. Aşı, ilaçlardan daha etkili ve üç doz alındıktan sonra altı ay boyunca tansiyonu kontrol altında tutuyor.

Merkezi İngiltere'nin Cheshire bölgesinde bulunan Protherics firması, mevcut ilaç tedavisinden çok daha etkili ve yan etkisiz bir "yüksek tansiyon aşısı" geliştirdiğini açıkladı. Şirketin uzmanı Dr. Andrew Heath, deniz salyangozundan alınan bir proteinin karaciğerde üretilen "anjiyotensin" hormonuna etki ederek bu hormonun kalp damarlarını daraltıp kan basıncını yükseltmesini engellediğini belirtti. Aşı, vücudun kendi bağışıklık sistemi içerisinde, tansiyonu yükselten hormona karşı 10 kat daha etkili bir şekilde savaşmasını sağlıyor. Deneme aşamasını tamamlayarak piyasaya sürülmeyi bekleyen ilacın hemen hemen hiçbir yan etkisi yok. Aşının sadece birkaç hastada, nezle benzeri rahatsızlıklar yarattığı belirtildi.

Hipertansiyona karşı bugüne dek uygulanan tedavi, birkaç ilacın birlikte kullanılmasını gerektiriyordu. Tansiyonun düşürülmesinin yanında, yüksek tansiyon nedeniyle organlarda oluşabilecek zararı da engellemeye çalışan bu tedavinin yan etkileri yüzünden birçok hasta ilaçları bırakıyordu. Tansiyon ilaçlarına dünyada her yıl yaklaşık 32 milyar YTL harcanıyor.

Türkiye'de de her üç kişiden birinde görülen hipertansiyon, kalp ve damar hastalıklarında en önemli risk faktörünü oluşturuyor. Son 10 yılda, obeziteyle birlikte hipertansiyon vakalarının da arttığı bildiriliyor. Beş yıl içinde piyasa çıkması beklenen aşının birer ya da iki hafta arayla üç doz halinde hastaya verilebileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber