'Hekimler lensi reçete etmiyor, kendi satıyor' iddiası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAĞLIK Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Avcı, Türkiye'de çok fazla optik ve kozmetik lens kullanılmasına rağmen çok az reçete edilmiş lens bulunduğunu, göz doktorlarının cebinde lensle gezerek hastalara lens sattığını söyledi.

Hasan Avcı, Türkiye'de optik lens ve kozmetik lenslere talebin yoğun olduğunu söylerken, ?Maalesef lensler ülkemizde ehil kişiler tarafından satılmıyor? dedi. Mevzuatta lenslerin göz hekimi tarafından reçete edilip, optisyenlik müessesesi tarafından satışının öngörüldüğünü kaydeden Avcı, ?Hekimler, optik ve kozmetik lensi reçete etmemekte direniyor. Ülkemizde ithal ediliyor, yerli firmalar üretiyor. Tüketim çok olmasına rağmen piyasada reçete yok? diye konuştu. Göz hekimlerinin lensi kendilerinin sattığını ileri süren Avcı, ?Çok fazla optik ve kozmetik lensin satışı yapıldığı halde bir türlü reçeteye rastlayamıyoruz. Rastlasak da münferit. Lens satışı çok fazla, ortada reçete yok. Hekimlerin formasının cebinde lens olmasını ben yakıştıramıyorum. Bu bir yara? şeklinde konuştu. Bazı gözlükçülerin de reçete olmadığı halde lens satışı yaptığını kaydeden Hasan Avcı, ?Bunu istismar eden gözlükçüler de var. Gelen müşterilere talep edildiğinde reçetesiz lens verenlerler de var. Bu da yanlış? dedi.

FİRMALAR UYARILDI

Optik ve kozmetik lens ithal ve imal eden firmalara resmi yazıyla durumu bildirdiklerini söyleyen Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Hasan Avcı, ?Parakende lens satışı yapılmaması, optik merkezlere toptan satışının yapılması konusunda firmaları uyardık. Bunu bir ölçüde engelledik ama tamamen değil. Göz hekimlerinden rica ediyorum, kanun çerçevesinde optik ve kozmetik lensler kendileri tarafından reçete edilsin. Optisyenlik merkezlerinde de bunun satışı yapılsın? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber