DPT: TEPAV raporu iyi niyetli değil

Haber Giriş : 14 Mayıs 2007 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DPT: "TEPAV RAPORU İYİ NİYETLİ DEĞİL"

-Maliye Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı'nın ürettiği yerel yönetim verileri arasında ciddi farklar olduğu yönündeki TEPAV raporuna karşılık olarak DPT, söz konusu farkın kapsam, tanım ve konsolidasyon metodolojisinden kaynaklandığını açıkladı.

-DPT, TEPAV'ın raporunda Bakanlar Kurulu Kararı olan Yıllık Programların ?DPT kitapçığı? olarak tanımlanmasının iyi niyetli bir yaklaşım olarak görülmediğini bildirdi. DPT ayrıca, TEPAV raporunda IMF ile birlikte takip amaçlı olarak geliştirilen konsolide kamu sektörü kapsamının doğru olmaması gibi birçok hata olduğunu kaydetti.

ANKARA(ANKA)-Maliye Bakanlığı ile Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) yerel yönetim verileri arasında ciddi farklar olduğu yönündeki Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) raporuna karşılık olarak DPT, söz konusu farkın kapsam, tanım ve konsolidasyon metodolojisinden kaynaklandığını açıkladı. DPT, TEPAV'ın raporunda Bakanlar Kurulu Kararı olan Yıllık Programların ?DPT kitapçığı? olarak tanımlanmasının iyi niyetli bir yaklaşım olarak görülmediğini kaydetti. DPT ayrıca, TEPAV raporunda IMF ile birlikte takip amaçlı olarak geliştirilen konsolide kamu sektörü kapsamının doğru olmaması gibi birçok hata olduğunu belirtti.

TEPAV'ın hazırladığı mart ayı Mali İzleme Raporu'nda, Maliye Bakanlığı ile DPT'nin ürettiği yerel yönetim verileri arasında, giderde yüzde 42, gelirde ise yüzde 33.7'ye ulaşan farklar bulunduğu ve tarafların konuya açıklık getirmesi istenmişti.

DPT konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TEPAV'ın araştırmasında kamuoyunu yanıltıcı ve talihsiz birtakım değerlendirmelere yer verildiği ileri sürüldü. TEPAV'ın raporuyla ilgili olarak açıklamada, "İddia edildiğinin aksine, gerek araştırmacılar gerekse diğer ilgililer, belediye ve il özel idarelerinin kesin hesaplarına ilişkin toplulaştırılmış rakamlara TÜİK yayınlarından ulaşabilmektedirler. Ancak, temelde, mahalli idarelerin sayıca çok olması ve hesapların ilgili yılı izleyen yılın mayıs ayında kesinleşmesi nedeniyle, TÜİK tarafından sağlanan kesin hesap rakamları iki yıl gecikmeli olarak yayınlanmaktadır" denildi.

DPT'nin, mahalli idarelere ilişkin mali verileri Kamu Kesimi Genel Dengesi başta olmak üzere görev alanıyla ilgili çeşitli çalışmalarda kullandığı anlatılan açıklamada, söz konusu verilerin TÜİK'in yayınladığı kesin hesaplar başta olmak üzere denge kapsamında izlenen birimlerin kesin muhasebe kayıtlarına dayandığı belirtildi. Güncel veri kullanma zorunluluğunun, TÜİK verilerinin kesinleşmesini beklemeden bir anket çalışması yapılmasını gerektirdiği kaydedilen açılamada, TÜİK kesin hesapları yayınlandıkça anket verilerinden elde edilen hesapların revize edildiği belirtildi.

Söz konusu anket çalışmasının, Türkiye'nin 3 bin 225 belediyenin toplam gelir ve harcamalarının yüzde 90'ını oluşturan 905 belediyeyi; 81 il özel idaresini; büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idareleri ile toplu taşım ve doğalgaz idarelerinin tamamını kapsadığına işaret edilen açıklamada, İller Bankası mali verilerinin anketle birleştirilerek Kamu Kesimi Genel Dengesi içindeki mahalli idarelerin dengesinin oluşturulduğu ifade edildi.

"MANİDAR BİR YAKLAŞIM"

Anket sonuçlarıyla TÜİK'in belirlerindeki kesin hesap rakamları arasında ciddi sapmalar olmadığı söylenen açıklamada, "Ancak, söz konusu raporda, DPT, yıllardır merkezi yönetim bütçesi dışındaki kurumların hesaplarını 'bir şekilde' temin ettiği belirtilerek, bu alanda yapılan özverili çalışmalara ve Müsteşarlığımız birikimine şüpheyle yaklaşılmasını amaçlayan manidar bir yaklaşım sergilenmiştir" denildi.

Açıklamada, TEPAV'ın raporunda ima edildiği gibi teknik olmayan müdahaleler değil, yıllar itibarıyla elde edilen güncel veriler ışığında gerekli revizyonlar yapıldığı vurgulandı.

Açıklamada, Kamu Kesimi Genel Dengesi oluşturularak ekonominin kaynak-harcama dengesinin çıkarılmasının hedeflendiği belirtilen açıklamada, bu çerçevede, mahalli idareleri oluşturan birimlerin birbirleriyle ya da diğer kamu idareleriyle olan mali ilişkilerinin sonuçları çifte sayımı engellemek amacıyla netleştirildiği ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Müsteşarlığımız tarafından 2007 Yılı Programında yayımlanan mahalli idare gelir ve harcama rakamlarıyla Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan mali istatistikler arasındaki fark çok büyük oranda kapsam, tanım ve konsolidasyon metodolojisi farklılığından kaynaklanmaktadır. Maliye Bakanlığının, bu verileri derlemesi Kamu Kesimi Genel Dengesi oluşturmaya yönelik olmadığı için, özellikle merkezi yönetim bütçesiyle olan mali ilişkiler açısından tarafımızca yapılan bazı netleştirmelerin Maliye Bakanlığınca da yapılması beklenmemelidir. Bu nedenle söz konusu rakamların karşılaştırılması anlamlı sonuçlar doğurmayacaktır."

TEPAV RAPORU HATALI

DPT açıklamasında, TEPAV'ın raporunda Bakanlar Kurulu Kararı olan Yıllık Programların ?DPT kitapçığı? olarak tanımlanması iyi niyetli bir yaklaşım olarak görülmediği vurgulandı. Açıklamada ayrıca, söz konusu raporun IMF ile birlikte takip amaçlı olarak geliştirilen konsolide kamu sektörü kapsamının doğru olmaması gibi birçok hatayı da barındırdığı görüldüğü ifade edildi.

Kapsam, tanım ve konsolidasyon metodolojisi farklı olan iki rakam setinin karşılaştırılmasının teknik olarak doğru bir yaklaşım olmadığı hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"TEPAV gibi ekonomik araştırmalar yapma amacında olan ve kamuoyunu bilgilendirmeyi amaç edindiğini iddia eden kuruluşların, kamuoyunu yanlış yönlendirmemek adına, ilgilendikleri konularla ilgili çalışmalarını daha detaylı ve doğru bilgiye dayandırmaları ve yetkin kurumlardan gerekli desteği talep etmeleri etik ve teknik bir zorunluluk olarak görülmektedir. Mahalli idare dengesinin oluşturulmasına yönelik yöntemlerimiz ve Maliye Bakanlığı verileri bağlamında rakamlarımızın detayları önümüzdeki günlerde kamuoyunun bilgisine sunulacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber