Konut faizinde indirim sinyali

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Mayıs 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçen yılın mayıs ayından bu yana durgunluk yaşayan konut sektörü son birkaç aydır tekrar hareketlendi. Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı H. Ali Taylan, bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirim sinyali vermesinin son bir yıldır durgunluk yaşayan sektörü tekrar hareketlendirdiğini söyledi.

Taylan, "Tut-Sat (Mortgage) yasasının çıkmasıyla birlikte piyasa hareketlendi ama 2005'in seviyesinde değil." dedi. Seçimlerden sonra faiz oranlarında ciddi düşüş beklediklerini ifade eden Taylan, "2006 Mayıs ayına kadar sektör son derece iyi ve başarılı gidiyordu. Konut kredilerinde ciddi düşüşler yaşanırken fiyatlar da biraz yükselmişti. Geçen yılın sonlarında yüzde 1'in altına düşen konut kredisi faizinin bir anda yüzde 2'leri aşmasıyla vatandaşın alım gücünde yavaşlama oldu. Bu da konut sektöründe durağanlığa neden oldu. Şu anki hareketliliğin yılsonuna doğru artacağını bekliyoruz." diye konuştu.

Tapu kayıtlarına göre durgunluk yaşanmadığına işaret eden Federasyon Başkanı, "Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre 2006 yılında 1 milyon 362 bin satış işlemin gerçekleşmiş. Bu son derece iyi bir rakam. Son 20 yılın zirve rakamı. En iyi dönem olan 2005'i 10 bin adet geçmiş." bilgisini verdi.

Taylan, son yaşanan siyasi gelişmeler ve erken seçim kararının sektörü olumsuz yönde etkilemediğini aktardı.

Son beş yıllık dönemde konutun, döviz ve borsadan daha iyi getiri sağladığını belirten Federasyon Başkanı, şöyle devam etti: "Gayrimenkul her zaman kazandıran bir yatırım aracı oldu. 1 milyona yakın insana istihdam sağlaması ve 200'e yakın iş kolunu direkt hareketlendiren Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri."

Konut almak için tut-sat'ın tek başına yeterli olmayacağını vurgulayan Taylan, "İnsanların gelir düzeyleri de artması lazım. Asgari ücretli bir kişinin konut sahibi olması beklenemez." dedi.

SATIŞ İŞLEMLERİNİN UZAMASI YABANCILARIN KONUT ALMASINI ENGELLİYOR

Basında yabancılara gayrimenkul satışları konusunda olumsuz haberlerin yer aldığına dikkat çeken Federasyon Başkanı, "Bunları doğru karşılamıyorum. AB'ye yönünü çevirmiş bir ülkede de bu tip tartışmaların olması uygun değil. Elbette dikkat edilmesi gereken stratejik özelliğe sahip yerlerimiz var. Bugün resmi rakamlara göre, Türkiye genelinde 50 bin yabancının mülkü olduğu söyleniyor. Antalya'daki rakamın 14 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Almanya'daki Türkler 190 bin konuta sahip. Demek ki, Türkiye'deki rakamlar korkulacak kadar değil."

Konut almak isteyen yabancıların ürkütülmemesi gerektiğini vurgulayan Taylan, şöyle konuştu: "Geçen yıl yabancılara mülk satışı yasasının iptaliyle 3-4 aylık bir boşluk oldu. Bu dönemde yabancılar konut alımından vazgeçti. Şu anda yabancıların en büyük sıkıntısı satış işlemlerinin uzaması. Bir güvenlik yazısını 6 ayda ancak alıyorlar. Zaten adamların oturum süreleri 6 ay. Dolayısıyla konut almadan geri gidiyorlar. Yabancılara satışları hızlandırabilmek çok önemli. Örneğin 8 daireli bir binada daha önce yabancıya satış yapılmış. İkinci satışta da aynı süre bekleniyor. Burada daha önce bir satışı gerçekleşmişse resmi olarak bir engel olmadığı tespit edilmiş demektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber