İmam-hatip girişimi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Mayıs 2007 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki teknik liseden üniversiteye geçişte uygulanan ve yıllardır siyasi gerilim konusu olan 'katsayı engeli'ni tümden kaldıracak adımı atmaya hazırlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tartışmalı 17. Milli Eğitim Şûrası'nda alınan 163 karardan 14'ünü hayata geçirmek için düğmeye bastı. Öncelikli olarak hayata geçirilecek kararların arasında halen uygulanan katsayı sistemini tarihe gömecek yeni bir sınav silsilesi de yer alıyor.

Buna göre, üniversiteye girişte etkili olan ağırlık ortaöğrenim başarı puanı kaldırılacak. Yerine MEB tarafından yapılacak merkezi olgunluk sınavlarından alınacak puanlar etkili olacak. Var olan okul türleri de değiştirilecek. Yeni gruplandırma genel akademik liselerle mesleki ve teknik liseler şeklinde olacak.

Bir ortaöğrenim kurumuna kaydolan öğrenci, 10. sınıfın sonuna kadar yatay ve dikey geçiş yapabilecek. Genel, mesleki ve teknik okullarda okuyan öğrencilerin alanları, okul değil 'ders ağırlıklarına' göre belirlenecek. Mezun olan öğrenciler, öğrenim gördüğü alanın devamı niteliğinde bir yükseköğrenim programı seçerse ek puan alacak.

Abdullah için ne değişecek?

Bakanlığın hayata geçireceği değişiklik, daha Eğitim Şûrası sırasında da büyük gürültü koparmıştı. Eleştirilere göre uygulamanın asıl amacı her yıl imam-hatip liselerinden mezun olan kalabalık kitlelerin önünü açmak, 'kâğıt üzerinde' tek işlevi imam yetiştirmek olan okullardan devşirilen kadroları vali, kaymakam, yargıç, öğretmen yapmaktı.

Yeni sistemle 'temsili' imam-hatip lisesi öğrencisi Abdullah için ÖSS'de ortaöğrenim başarı puanı değil 'olgunluk sınavları'nda aldığı puan etkili olacak. Abdullah, eğer olgunluk sınavlarında sayısal ağırlıklı performans gösterirse, ÖSS'ye sayısal alandan girebilecek. (Oysa var olan durumda Abdullah, ÖSS'de mühendislik ya da siyasetle ilgili bir bölüm istediğinde alan dışı tercih yapmış sayıldığı için puanı kırılıyor.) Ayrıca Abdullah, 10'uncu sınıfa gelene kadar her an imam-hatibi bırakıp başka bir liseye de geçebilecek.

MEB'in düzenlediği olgunlaşma sınavı sonrasında alanını belirleyecek olan Abdullah, bu alanda düz liselilerle eşit hale gelecek. Eğer ilahiyat gibi kendi alanında bir bölümü seçerse, ek puan alıp düz liselilerden daha da avantajlı duruma gelecek.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, Milli Eğitim Şûrası'nda kangren haline gelmiş OKS ve ÖSS gibi sınavların yerine geçecek bir model arandığını hatırlatarak, "Şûra'da alınan bazı önemli kararların uygulamaya konulması ve bakanlığın icra planında yer alması için yazışmalar tamam" dedi.

Ama YÖK onayı şart

Ancak katsayıya yönelik kararın uygulaması için Milli Eğitim Bakanlığı'nın YÖK ile anlaşması şart. Çünkü katsayı meselesi, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na göre YÖK'ün yetki alanına giriyor. Dolayısıyla YÖK onaylamadığı müddetçe şûranın katsayı kararının hayata geçirilmesi mümkün değil.

Saylan: Üçkâğıtçılık

Konuyu değerlendiren Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, AKP'nin seçime dönük bir hamle yaptığını belirterek, "Şûra kararlarının uygulamaya konulmaya çalışılması ajandalarında gizlediklerini ortaya çıkarıyor. Sonuçta şûra kararları tavsiye kararlarıdır, yasal bağlayıcılığı yoktur. Hayata geçirmeye çalışarak meşrulaştırıyorlar" dedi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ise, meslek liselerine üniversiteye girişte halen uygulanan katsayı uygulamasını ortadan kaldıran önergenin genel kurulda 'üçkâğıtla alınmış bir karar' olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber