İstanbul'da 'kaldırım' terörü

Milliyet'in dikkati çektiği, kazalara neden olan kaldırım işgalini sona erdirmek için harekete geçen trafik ekipleri onlarca araca ceza kesti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Mayıs 2018 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İstanbul'da 'kaldırım' terörü

Milliyet, günlerdir İstanbul kaldırımlarının otomobil işgali altında olduğuna dikkat çekiyor. 3 milyon 571 bin aracın kayıtlı olduğu kentin hemen her bölgesinde kaldırımlar arabaların işgali altında. Kaldırımlarda yürümeyi imkansız kılan bu durum, İstanbullulara güç anlar yaşatıyor ve kazalara neden oluyor. Özellikle yaşlılar, engelliler ve bebek arabalı ebeveynler çok daha zor koşullar altında sokağa çıkıyor. Hafta sonları ise kentin bazı bölgelerinde boş kaldırım bulup yürümek neredeyse imkansız. Bu sorunun yaşandığı semtlerden biri Beşiktaş. Nüfusun yoğun olduğu ilçede, kaldırımlar ve engelli rampaları hatalı park eden sürücüler yüzünden kullanım dışı kalıyor.

'Sürekli şikayet ettik'

İstanbul Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri önceki gün bu araçlara müdahale etti. Beşiktaş, Barbaros Bulvarı'nda uygulama yapan ekipler, 1 saatte 6 aracı hatalı park etmesi nedeniyle çekerken, 3 büyük araca da ceza kesti. Polisin uyardığı onlarca araç sürücüsü de aracını park ettiği kaldırımdan kaldırdı. Polisin uygulaması, yayalar ve esnafı memnun etti. Ancak aracı çekilen sürücüler, "Nereye park edelim?" diye tepki gösterdi. Aracı çekilen bir sürücü de, 'Aracınızı kaldırın' anonsunu duymadığını belirterek, "Cebimize mi park edelim?" diyerek polislerle tartıştı. Hülya Metin adlı semt sakini de araçlar nedeniyle kaldırımları kullanamadıklarını belirterek, uygulamayı yapan ekiplere şu sözlerle destek verdi: "Bu durumu defalarca belediyeye şikayet ettik, fakat değişen bir şey yok. Belediye bir şey yapmazken, sürücülerin de hiçbir şey umurunda değil. Sanki burası kaldırım değil de hususi otoparkları. Engelli veya bebek arabalı biri buradan nasıl geçecek diye düşünmüyorlar. Empatiden yoksunlar."

1 ayda 9 bin araca ceza

Uygulamayı yapan ekibin amiri Engin Kepildek, İstanbul Trafik Şube Müdürlüğü B bölgesi (Beşiktaş, Sarıyer, Beyoğlu, Şişli) ekiplerinin 280 personel ve 15 çekici aracıyla sorumlu oldukları bölgelerde, hatalı park edilen araçlara karşı çalıştıklarını belirtti. Daha çok kaldırımlar, otobüs durakları, engelli rampaları ve yangın musluklarının olduğu yerlere park edilmiş araçları çektiklerini anlatan Kepildek, bölgede günde ortalama 80-100 aracı çektiklerini söyledi: "Bunun yanı sıra 200-220 araca da yasak park cezası yazıyoruz. Ama buna rağmen her gün kaldırımları bu şekilde görmeniz mümkün. 4 bölgede aktif şekilde çalışıyoruz. Kendi tespitlerimiz dışında, 155'e gelen ihbarlardan da faydalanıyoruz. Sadece 4 ilçede ayda 9 bin araca yanlış parktan dolayı ceza kesiliyor."

Yanlış park cezası: 108 TL

Yerleşim birimlerindeki karayolunda, bir trafik işaretiyle izin verilmedikçe ve zorunlu nedenler dışında park etmek yasak. Taşıt yoluna ve yönetmelikte belirtilen haller dışında yaya yollarına park etmenin cezasının 108 TL olduğu, bu cezanın peşin ödenmesi durumunda miktarın 81 TL olduğu belirtildi. Polis denetleme sorumluluğu kapsamında 3 bölgeye ayrılan (A-B-C) İstanbul'un B bölgesinde, mart ayında 3 bin 100 araç hatalı park nedeniyle çekilirken, 7 bin 750 araca da ceza yazıldı. Nisan ayında ise 2 bin 900 araç çekildi, 6 bin 940 araca ceza yazıldı. Mayıs ayının 29'u itibariyla da 2 bin 970 araç çekildi, 6 bin 450 araca da ceza yazıldı

Çiğdem Yılmaz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber