MGK'da 'kayınpeder' krizi

Haber Giriş : 19 Mayıs 2007 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MGK Genel Sekreterliği görevine atama yapılamadığı için temsil seviyesi düştü.

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği görevine atama yapılamadığı için Türkiye'nin Londra gibi önemli bir merkezdeki temsil düzeyi büyükelçilikten, maslahatgüzarlık seviyesine indi.

Bu durum, son büyükelçiler kararnamesiyle Londra Büyükelçiliği'ne atanan MGK Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan'ın yerine getirilecek olan isim üzerinde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile hükümetin anlaşamamasından kaynaklandı.

Alpogan Londra'ya gidemediği, Londra'daki mevcut büyükelçi Akın Alptuna'da dün mesai saatinin bitiminden itibaren yaş haddi nedeniyle emekliye ayrıldığı için, Türkiye, İngiltere'nin başkentinde hafta başından itibaren maslahatgüzar Atılay Ersan tarafından temsil edilecek. Büyükelçi Alptuna'da pazar günü Türkiye'ye dönecek.

KAYINPEDER KRİZİ

Dışişleri Bakanlığı, Çankaya Köşkü'ne geçen yılın son döneminde, MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan'ın Londra Büyükelçiliği'ne, Alpogan'ın boşaltacağı MGK Genel Sekreterliği'ne de Türkiye'nin Varşova Büyükelçisi Ecvet Tezcan'ın getirilmesinin öngörüldüğünü iletti.

Ancak Sezer, Tezcan'ın 1997'de ölen ve sağlığında İslami kesime yakınlığıyla bilinen Aydınlar Ocağı ile ilişki içinde olan kayınpederi Prof. Dr. Ayhan Songar nedeniyle, bu isme karşı çıktı. Sezer'in, MGK Genel Sekreterliği'ne Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik'in getirilmesi önerisine de, hükümet karşı çıktı.

Hatırlanacağı gibi Berlin'deki bir toplantıda yaşanan başörtüsü krizi nedeniyle Başbakan Tayyip Erdoğan ile Büyükelçi İrtemçelik arasında soğuk rüzgarlar esmiş, İrtemçelik bir süre sonra Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Sezer'le görüştükten sonra görevine devam etme kararı almıştı.

GÜL DE OLAMAYINCA

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinden de sonuç alınamayınca, MGK Genel Sekreterliği'ne yapılacak atamadaki düğüm çözülemedi. Dışişleri'nin düşündüğü gibi MGK Genel Sekreterliği'ne Tezcan getirilmiş olsaydı, Tezcan'ın boşaltacağı Varşova Büyükelçiliği'ne de merkezden Süha Umar'ın atanması planlanıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber