Gümrükte büyük vurgun

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Mayıs 2007 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, "Kimyacı" adı verilen ve 10 ili kapsayan operasyonla, akaryakıt kaçakçılarına ağır bir darbe vurdu.

İzmit, Bilecik, Afyon, Bursa, Batman, Van, Antakya, Adana, Ankara ve Sakarya'yı kapsayan operasyonda, ilk etapta 120 milyon dolarlık (yaklaşık 170 milyon YTL) akaryakıt kaçakçılığı tespit edildi.

ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER

Operasyonla ilgili bilgi veren Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Gümrük Müsteşarlığı tarihinde ilk kez gümrük sahası dışında bu kapsamda bir operasyon gerçekleştirildiğini ve operasyonun son derece gizli yürütüldüğünü kaydetti. Gümrük muhafaza ekiplerinin uzun süren istihbarat çalışmaları sonucunda önemli bilgilere ulaştıklarını ve bu bilgiler ışığında operasyon yapıldığını anlatan Tüzmen şöyle konuştu:

BUZ DAĞININ GÖRÜNEN KISMI

"Yasal olarak ithal edilen bazı kimyevi maddeler, ithal edildiği konuda değil kaçak akaryakıt yapımında kullanılmıştır. İncelemelerimiz sürmektedir. Evraklara el konulmuştur. Arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar, operasyon daha da genişleyecektir. Yani operasyon sonuna kadar gidecektir. Bugün yaptığımız sadece aysbergin suyun üzerindeki görünen kısmıdır. Aşağının çok daha büyük olduğunu tespit ettik. Kaçakçılık çok profesyonelce yapılıyormuş ama elemanlarımızın dikkati sayesinde sonuca ulaşıldı. Boya ve madeni yağ üreticileri de aralarındaki ayrık otlarını temizlemelidir. Yasa dışı işlem yapanlara karşı ortak mücadele etmeliyiz.

Bu tür yasadışı işlerle uğraşanlara lisans veren kuruluşlarımız da daha dikkatli davranmalıdır.

ŞAŞIRTAN DÜZENEK

Gümrük yetkilileri, yaptıkları baskınlarda gördükleri manzaraların kendilerini çok şaşırttığını belirterek akaryakıt istasyonlarında kaçak akaryakıt imalathaneleri kurulduğunu ifade ettiler. Yeraltına çok büyük gizli depolar yerleştirildiğini belirten yetkililer, şu bilgileri verdi: "Tankların içine bölmeler yapılmış. Az miktarda yasal akaryakıt var. Geri kalanı tamamen kaçak akaryakıt. İstasyonun içine özel elektrik şartelleri yapmışlar. Denetim yapılınca bu şarteller kapatılıyor ve pompalardan kaçak akaryakıt akmıyor. Sadece yasal akaryakıt pompaları çalışıyor. Nitekim birçok denetimi bu yöntemle atlatmışlar. Kaçak akaryakıt sistemini açığa çıkardığımız kurulan düzenekler karşısında mühendisler bile şaşkına döndü."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber