Belediye, KPSS Puanıyla Şef veya Müdür Alabilir mi?

Türk kamu yönetimi, mahalli idarelerin memur alımlarının, ÖSYM tarafından yürütülen merkezi yerleştirme dışına çıkarılması ile birlikte, her gün yeni bir gariplikle karşılaşıyor. Sitemizde yer alan ilanlar incelendiğinde bazı belediyelerin yazı işleri müdürü, hal müdürü, hesap işleri müdürü gibi kadrolara KPSS puanıyla atama yoluna gittiği görülmektedir. Bu uygulama yanlış olup, ilanlara kontrol getirilmediği sürece bu türden garipliklere rastlamaya devam edeceğiz. Bu konuya ilişkin bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Mayıs 2007 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hiyerarşik kadroların neler olduğu 3046 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. Bu Kanunun 15. maddesine göre şef ve müdür gibi unvanlar hiyerarşik ara kademe kadrolarıdır. Bir başka deyişle bu hiyerarşik ara kademelere ancak belirli yıl hizmeti olan memurların atanması gerekmektedir.

Diğer taraftan şef ve müdür gibi kadrolar "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğine" göre görevde yükselme kapsamındaki kadrolardır. Bu kadrolara nasıl atama yapılacağı ise adı geçen yönetmelikte düzenlenmiştir. Buna göre, memurların önce sicil, disiplin, aldığı hizmet içi eğitim gibi kriterler yönünden bir değerlendirmeye tabi tutulması, daha sonra eğitime alınması, daha sonra da gireceği sınavdan başarılı olması gerekmektedir.

Gerek 3046 sayılı Kanun ve gerekse de görevde yükselme yönetmeliği hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda,

1- Kadroların derecesi ne kadar ilk defa atama yapmak için uygun olsa da, tek şart derece değildir.

2- Görevde yükselme kapsamındaki şef ve müdür gibi hiyerarşik kademelere, KPSS puanları kullanılarak, ilk defa memuriyete girecek adaylar yoluyla atama yapılması uygun değildir.

Bu bağlamda, yayımladığı ilanda hangi ile bağlı olduğunu dahi belirtmeyerek başvuruları kısıtlayan Konaklı belediyesinin yazı işleri müdürü alım ilanı; Konya İli Karapınar İlçesi Yeşilyurt belediyesinin hesap işleri müdür ve yazı işleri müdürü, Mersin ili yenice belediyesinin hal müdürü alım ilanları yanlıştır. Bu belediyelerin söz konusu ilanları iptal etmesi uygun olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber