Siyasi partilere kadın aday çağrısı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Mayıs 2007 13:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRKİYE'nin geleceğini belirleyecek 22 Temmuz 2007 seçimlerinde siyasi partilerin kadın adaylar konusunda duyarlı olması gerektiğini belirten Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar, ?Kadın adaylara seçim listelerinde seçilebilir sıralarda yer verilmesi demokrasinin, toplumun eşit katılımcılık ilkesi çerçevesinde işleyebilmesi ve cumhuriyet kazanımlarının devamlılığı açısından da gerekli duruma gelmiştir? dedi.

Nüfusuzumun yüzde 52'sini oluşturan kadınların bugün TBMM'de sadece yüzde 4.36 oranında temsil edildiğini açıklayan Prof. Dr. Toygar, ?Bu temsil oranıyla Türkiye, 187 dünya ülkesi arasında Vanuatu, Haiti, Tonga, Komor Adaları, Umman, Papua Yeni Gine, Bahreyn, Mikronezya, Kuveyt, Irak gibi ülkeleri geçerek 165'inci sırada yer almaktadır. AB ülkeleri arasında ise yüzde 9.2 oranındaki Malta'dan sonra sonuncu sırada bulunmaktayız? diye konuştu.

72 yıl önce parlamentomuzun kadın temsilinde dünyada 2'inci sırada yer alırken, bugün 165'inci sırada olduğunu belirten Prof. Dr. Toygar, şöyle konuştu:

?71 yılda meclise 8 bin 294 erkek, 186 kadın girdi. 71 yılda toplam kadın sayısı şimdiki meclis toplamının yarısı dahi olmadı. 2002 seçimlerinde meclise giren siyasi parti listelerinin ilk 3 sırasında sadece 7 kadının adı vardı. 2006 yılında yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Türkiye'nin yüzde 82'si kadın siyasetçi sayısının artmasını istemektedir. Yüzyde 77'si kadınların temsil edilmemesinin en önemli nedenini kadınlara çok fazla şans verilmemesi olarak görmektedir. Katılımcılar, kadınların siyasete katılımı ile Türkiye'nin öncelikle eğitim (yüzde 77), sağlık (yüzde 74), ve insan hakları ile ilgili sorunlarının çözümünde daha hızlı ilerleme sağlayacağını düşünmektedir. Yüzde 30'u bir siyasi partideki kadın siyasetçi oranının diğer siyasi partilere göre daha fazla olmasının o partiye oy verme eğilimini yükselteceğini belirtmektedir.?

Kadın adayların parlamentoda hak ettiği sayı ile yerini almasının Türkiye'nin AB'ye girme sürecinde yaşadığı başta kadın hakları ile ilglili sıkıntıların çözümlenmesinde yol gösterici olacağı gibi uluslararası platformların Türk kadınına bakış açısının değişmesine neden olacağını belirten Prof. Dr. Toygar, ?Ege Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak tüm siyasi partilerimizin kadın adaylarımıza seçim listelerinde seçilebilir sıralarda yer vermesini diliyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber