Tüketicilere mortagage uyarısı

Haber Giriş : 23 Mayıs 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Tüketici Hakları Merkezi, konut kredisi kullanan ve mortgage sistemine geçmek istemeyen tüketicileri, 6 Haziran'a kadar kredi aldıkları bankalara başvurmaları gerektiği konusunda uyardı.

Tüketici Hakları Merkezi (TÜMER), konut kredisi kullanan ve ortgage sistemine geçmek istemeyen tüketicileri, 6 Haziran'a kadar kredi aldıkları bankalara başvurmaları gerektiği konusunda uyardı.

TÜMER açıklamasında, Mortgage Kanunu kapsamının dışında kalmak isteyen tüketicilerin, 6 Haziran'a kadar kredi aldıkları bankalara dilekçe ile başvurmaları gerektiğini bildirdi. Açıklamada, mortgage'ın tüketiciler tarafından tam olarak anlaşılmadığı ve Tüketici Derneklerine çok sayıda soru iletildiği vurgulandı. Mortgage Yasası'nın zemininin tam olarak doldurulmadığı ifade edilen açıklamada, tüketici hakları konusunda belirsizliğin devam ettiği ve kredi alanların dikkatli olması gerektiği belirtildi. Açıklamada, tüketicilere konuya ilişkin şu önerilerde bulunuldu:

-Değişken faizler, her zaman büyük risk taşır.

-Sabit faizle kredi almayı düşünen tüketicilerin, erken ödenmesi durumunda yüzde 2 oranında ceza ödeyeceği unutulmamalıdır.

-İlk taksitin ödenmemesi durumunda, bir aylık süre tanınarak borcun ödenmesi istenecek ve ödenmediğinde Banka evi satacak ve itiraz için kalan borcun yüzde 30'unu teminat olarak yatırma zorunluluğu olacaktır. İtiraz haksız bulunduğunda yüzde 15 oranında ceza ödenecektir.

-Tüketici kredisiyle alınan konutlarda 5 yıl zaman aşımı uygulanırken, mortgage ile alınan kredide bu süre sadece 1 yıldır.

-10 yıl boyunca ev başkasına devredilemeyecektir.

-Tüketici kredisiyle alınan konutların birden fazla taksitinin geri ödemesinin yapılması yada kalan borcun tamamının ödenmesi durumunda gerekli faiz ve masraf indirimi yapılması zorunludur.

-10 yıl sonra devredildiğinde kalan borcun yüzde 2'si ceza olarak ödenecektir.

-Birbirini izleyen en az iki ödemenin yapılmaması halinde kalan borcun tümünün ifası talep edilebilecektir.

-Mortgage'ın ipoteğe dayalı bir kredi olduğu unutulmamalıdır.(

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber